Фільчаков про трагедію у Харкові: Поліція два роки не помічала 56 смертей

Прокурор області вважає, що практика приховування злочинів набула системного характеру
Фільчаков про трагедію у Харкові: Поліція два роки не помічала 56 смертей
Пожежа у Харкові (фото: president.gov.ua)
4 Лютого 2021, 18:43
читать на русском

Прокурор Харківської області Олександр Фільчаков заявив, що правоохоронці та відповідні державні органи повинні відповісти за смерть 15 людей, які загинули під час пожежі у двоповерховому житловому будинку, переобладнаному під будинок для літніх людей.

Про це Фільчаков сказав під час координаційної наради силовиків області, передає МГ "Об'єктив".

На думку прокурора, практика приховування злочинів набула системного характеру.

Особисто у мене після аналізу всіх подій склалося відчуття, що практика приховування злочинів у Холодногірському районі вже набула системного характеру.

Чим можна пояснити те, що керівництво Холодногірського відділу поліції не помічало 56 смертей, які сталися протягом останніх двох років в зазначеному закладі?, - заявив Фільчаков.

Він вдався в питання, як можна було не помітити незаконну діяльність пансіонату "Золотий час". Зокрема, коли відбувалось самовільне будівництво, несанкціоноване підключення до електро- та газових мереж, а також відсутність засобів пожежної безпеки.

Це питання, як зазначив Фільчаков (досьє Олександра Фільчакова), стосується і співробітників місцевої прокуратури, які протягом цього часу перевіряли законність ухвалених райвідділом рішень, але не звертали особливої ​​уваги на ці факти.

Чим можна пояснити системне приховування інспекторами райвідділу заяв громадян щодо порушень в роботі зазначеного закладу?, - запитав прокурор.

Читайте також

Фільчаков наголосив, що під час візиту до Харкова президента України Володимира Зеленського (досьє Зеленського) всі місцеві жителі підтвердили, що неодноразово зверталися до правоохоронців, але їх ігнорували.

Крім того, навіть розташований поруч з місцем пожежі наркосклад також залишився непоміченим співробітниками райвідділу. Тільки після втручання співробітників внутрішньої безпеки нацполіції вказане сховище було знешкоджено, а під час його обшуку вилучено близько 70 кг наркотичних засобів, - розповів прокурор області.

За його словами, наразі територіальне управління ГБР проводить досудове розслідування, і оцінку дадуть "всім пасивним учасникам даної трагедії - співробітникам контролюючих і правоохоронних органів".

Нагадаємо, що 21 січня о 15.03 у Харкові у двоповерховому житловому будинку, попередньо переобладнаному під будинок для літніх людей, на другому поверсі виникла пожежа. Внаслідок цього 15 людей загинули, ще п‘ять людей госпіталізували.

Зокрема загинули 6 чоловіків і 9 жінок. Найстаршому загиблому був 91 рік, а наймолодшій – 71 рік.

За словами голови Національної поліції України Ігоря Клименка, однією із версій виникнення масштабної пожежі стало необережне поводження з електронагрівальними приладами. Іншою причиною може бути несправність газового обладнання, оскільки задимлення почалось як раз біля газового лічильника.

Суд обрав запобіжний захід орендарю згорілого в Харкові будинку для літніх людей "Золотий час" В’ячеславу Кравченку. Його взяли  під варту на 60 діб без права внесення застави.

Читайте більше у нашому матеріалі: "15 жертв пожежі у Харкові: хто відповість за страшну смерть літніх людей та що відомо".

1