Іллі Киві загрожує 15 років в'язниці з конфіскацією майна: справу передано до суду

ДБР закінчило розслідування відносно колишнього народного депутата
Важливо
Іллі Киві загрожує 15 років в'язниці з конфіскацією майна: справу передано до суду
Ілля Кива Фото: https://t.me/The_Kyva
10 Травня 2022, 15:10
читать на русском

Слідчі Державного бюро розслідувань закінчили розслідування відносно колишнього народного депутата Іллі Киви за антиукраїнські дії.

Як повідомили у пресслужбі відомства, 10 травня 2022 року обвинувальний акт скеровано до суду. Киві загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 15 років з конфіскацією майна.

Зокрема Кива обвинувачується у державній зраді, пропаганді війни, посяганні на територіальну цілісність, закликах до захоплення державної влади та поширення комуністичної символіки.

Слідчі ДБР зокрема встановили, що колишній депутат, перебуваючи на території росії, взяв участь в одному з пропагандистських шоу на телебаченні РФ. Ілля Кива публічно закликав вище керівництво росії до насильницької зміни конституційного ладу і захоплення державної влади в Україні. Він пропонував фізично усунути президента України та інших високопосадовців держави, а також публічно закликав до ведення агресивної війни на території нашої країни, - йдеться у повідомленні.

Раніше слідчій суддя надав дозвіл на здійснення спеціального (заочного) досудового розслідування. За ініціативи слідчих Державного бюро розслідувань колишнього нардепа Іллю Киву оголошено у міжнародний розшук.


Нагадаємо, Кива закликав до насильницької зміни конституційного ладу і захоплення державної влади в Україні. Він пропонував фізично усунути президента України Володимира Зеленського й інших високопосадовців держави. Також Кива публічно закликав до ведення агресивної війни на території України.

Раніше Офіс генпрокурора оголосив Іллі Киві підозру у державній зраді й порушенні територіальної цілісності. За день до вторгнення росії на територію України Кива записав відеопривітання з Днем радянської армії та озвучив потребу у визволенні України.

10 березня 2022 року слідчий суддя Личаківського районного суду Львова задовольнив клопотання слідчого в особливо важливих справах Головного слідчого Управління Державного бюро розслідувань та обрав Киві запобіжний захід у виді тримання під вартою.

12 березня 2022 року слідчі ДБР зібрали необхідні документи для оголошення Іллі Киви в міжнародний розшук.

Сам Кива зараз перебуває за кордоном. Партія, до якої він належав – "Опозиційна платформа – За життя", 3 березня виключила його зі своїх лав.

15 березня 2022 року Верховна Рада України позбавила Іллю Киву мандата народного депутата.

21 квітня Ілля Кива, який напередодні війни втік з України, вирішив дістати російське громадянство - запросив політичного притулку у путіна.

Читайте також

1