"Ірпінські липки" відбудовуватиме фірма "смотрящего за Києвом" Дениса Комарницького - розслідування

Прикметно, що фірма, яка виграла тендер, має основним видом діяльності не будівництво, а організацію дитячих свят
"Ірпінські липки" відбудовуватиме фірма "смотрящего за Києвом" Дениса Комарницького - розслідування
21 Листопада 2023, 10:38
читать на русском

Журналісти знайшли зв’язок між співвласницею компанії, яка влітку отримала величезний підряд на відновлення постраждалого внаслідок російських обстрілів житлового комплексу "Ірпінські липки", і так званим "смотрящим за Києвом" Денисом Комарницьким.

Про це йдеться у розслідуванні Bihus.Info.

Тендер на відновлення "Ірпінських липок" влітку проводила Київська обласна держадміністрація. На нього прийшли всього дві компанії: київська "Нідком", яка пропонувала виконати роботи за понад 400 мільйонів гривень, та харківська "Навітехсервіс", яка запропонувала суттєво вищу вартість у понад 600 мільйонів гривень.

Попри те, що на торгах зазвичай перемагає той, хто пропонує меншу вартість, в цьому випадку через формальності перемогу здобув "Навітехсервіс". Журналісти сайту "Наші гроші" в її кошторисі знайшли завищені ціни на окремих позиціях, а також відсутність детальної інформації по більшості інших позицій.

Так, наприклад, в документах сказано, що компанія збирається купувати "віконні блоки", але інформація про те які саме і якого виробника – відсутня, тож відсутня і можливість порівняти вказані ціни з ринковими. За словами редактора "Наших грошей" Юрія Ніколова, це схоже на певний "корупційний люфт".

Сама "Навітехсервіс" не надто відома, як і її керівниця та основна співвласниця – Марина Ткаченко. Відтак, журналістам стало цікаво встановити хто ж саме володіє фірмою, яка отримала настільки велике державне замовлення.

Виявилося, що для Ткаченко цей бізнес не є профільним. Жінка давно займається організацією івентів, продовжуючи приймати замовлення і зараз. Так, Ткаченко в телефонній розмові погодилася на пропозицію журналістів влаштувати дитяче свято для маленького іменинника. Цей факт натякає на те, що Ткаченко може бути підставною особою в компанії, представляючи там не свій власний інтерес.

Подальше дослідження зв’язків Ткаченко показало, що її сестра Поліна є дружиною колишнього заступника Віталія Кличка і ексочільника Держаудитслужби Геннадія Пліса. Матір же Ткаченко керує агропідприємством, співвласником якого є тесть так званого "смотрящого за Києвом від Офісу президента" Дениса Комарницького.

Денис Комарницький – ексдепутат Київради і соратник Леоніда Черновецького. Він мав давні інтереси в будівельному і комунальному ринках Києва.

У 2020-му журналісти Bihus.Info отримали архів з документами, у яких детально описана схема роботи десятків компаній і людей, пов’язаних з Комарницьким.

Київські комунальники віддавали їм мільярди гривень на ремонтні і будівельні роботи, які вказані компанії найчастіше самі не виконували, граючи ролі звичайних "прокладок" і "акумулюючи" кошти. Найвідомішим об’єктом, пов’язаним з Комарницьким, є Подільсько-Воскресенський міст – довгобуд, який вже "витягнув" з київського бюджету мільярди гривень, але досі так і не відкритий.

Після перемоги Володимира Зеленського на президентських виборах вплив Комарницького в Києві суттєво виріс. Це сталося завдяки зв’язкам Комарницького і народного депутата Миколи Тищенка, які у 2020-му призвели до того, що в список "Слуги народу" на місцевих виборах в Києві потрапили близькі до Комарницького люди. Це спричинило конфлікт у самій політсилі, Комарницького ж почали називати "смотрящим за містом від Офісу президента".

Цікаво, що згаданий вище Пліс також має з Комарницьким певну спільну історію. Вони разом потрапляли в поле зору медіа у 2020-му, коли провели доволі дивну зустріч в центрі міста і нібито разом відвідали будівлю Служби безпеки. Ця зустріч припала саме на період "розквіту" активності Комарницького.

Ткаченко коментувати свою діяльність в будівельній компанії відмовилася. Сама ж фірма у серпні цього року вже розпочала відновлення будинку, там нині триває демонтаж пошкоджених конструкцій.

Нагадаємо, координатор національної програми "Велике будівництво" Юрій Голик попри скандали з дорожніми підрядами і відсутністю посади в Офісі президента продовжує регулярно відвідувати Банкову.

Читайте також

1