Кадрові зміни в ЗСУ: хто зберіг посади і хто отримав нові призначення у команді головкома Сирського

Кадрові зміни наразі не торкнулися деяких видів ЗСУ, а також окремих родів сил та військ.
Головне
Кадрові зміни в ЗСУ: хто зберіг посади і хто отримав нові призначення у команді головкома Сирського
Українські військові, Збройні сили України, ЗСУ Фото: president.gov.ua
13 Лютого 2024, 17:45
читать на русском

Повітряні сили

Микола Олещук - командувач Повітряних сил ЗСУ

Микола Миколайович Олещук народився у Луцьку в 1972 році, одружений, має сина і доньку. Випускник Житомирського вищого училища радіоелектроніки протиповітряної оборони 1994 року, також закінчив Харківський військовий університет у 2004 році та Національний університет оборони України у 2010 році.

У військах пройшов шлях від начальника розрахунку ЦВМ і цифрових обчислювачів відділення бойового управління радіотехнічної батареї зенітного ракетного дивізіону (ЗРС С-300) - до командира зенітної ракетної бригади.

Далі проходив службу на посадах заступника начальника штабу Командування Повітряних сил, начальника штабу - заступника командувача повітряного командування "Схід" Повітряних сил.

У 2019 році отримав військове звання "генерал-майор".

З листопада 2014-го Олещук брав участь у проведенні АТО, а також залучався до виконання завдань у рамках операції Об’єднаних сил на території Донецької та Луганської областей.

Нагороджений відзнаками Міністерства оборони України, зокрема медалями "За зразкову службу" та "За зміцнення обороноздатності", а також знаками "За воїнську доблесть" й "Знак пошани".

З 9 серпня 2021 року командувач Повітряних сил Збройних сил України. Має звання Герой України, орден Богдана Хмельницького III ступеня.

Під час повномасштабного російського вторгнення генерал-лейтенант організував ефективну протиповітряну оборону Києва, Одеси, Львова, Дніпра тощо. Завдяки рішенням Олещука вдалося вивести з-під удару літаки бригад тактичної та транспортної авіації, провести успішне застосування авіації, зенітних ракетних військ та не допущено панування ворожих літаків у повітрі.

Військово-морські сили

Олексій Неїжпапа - командувач Військово-морських сил ЗСУ

Олексій Леонідович Неїжпапа народився в 1975 році в м. Севастополі (АР Крим). В 1997 році закінчив Севастопольський військово-морський інститут, у 2008 році - Севастопольський військово-морський інститут (оперативно-тактичний рівень) та Національний університет оборони України у 2015-му.

У 2015-2019 роках був заступником командувача Військово-морських сил з бойової підготовки - начальником управління бойової підготовки Командування Військово-морських сил ЗСУ.

З квітня 2020 року Неїжпапа обіймав посаду заступника командувача Військово-морських сил ЗСУ. Брав участь в антитерористичній операції на території Донецької та Луганської областей.

Офіцерську службу від лейтенанта до капітана першого рангу включно він пройшов на кораблях ВМС ЗСУ (на посадах від командира батареї фрегата до командира бригади надводних кораблів). Двічі достроково отримував військові звання на посадах командира корабля та командира бригади.

Неодноразово здійснював керівництво українсько-американськими навчаннями "Сі Бриз" від української сторони.

З 11 червня 2020 року призначений командувачем Військово-морських сил ЗСУ.

Сили логістики

Олег Гуляк - командувач Сил логістики ЗСУ

Олег Вікторович Гуляк народився 8 січня 1972 року в м. Новий Буг (Миколаївська область). Закінчив Новосибірське вище військове командне училище. З 2004 року начальник штабу 72-го окремого механізованого батальйону 7-ї окремої механізованої бригади українського контингенту в Іраку. З 9 січня 2005 командир 72-го окремого механізованого батальйону. З 2005 року начальник штабу 16-ї механізованої бригади. Згодом очолив 95-у аеромобільну бригаду (2007-2010), далі проходив службу на посаді першого заступника командира 6-го армійського корпусу Сухопутних військ.

23 серпня 2011 року Гуляку присвоєне звання "генерал-майор".

Учасник російсько-української війни. Зокрема у 2017-2018 роках виконував обов'язки заступника командуючого силами антитерористичної операції (АТО).

З 30 серпня 2021 року призначений командувачем Сил логістики ЗСУ. До цього він десять років був начальником одеської Військової академії.

Зазначимо, що питання логістики також куруватиме і бригадний генерал Олексій Шевченко. Він став заступником начальника Генштабу ЗСУ під час перестановок минулого тижня.

Сили підтримки

Дмитро Герега - командувач Сил підтримки ЗСУ

Дмитро Михайлович Герега народився у 1971 році у Хотинському районі Чернівецької області. Закінчив Кам’янець-Подільське вище військово-інженерне командне училище. Освіту оперативно-стратегічного рівня здобув у 2020 році в Національному університеті оборони України імені Івана Черняхівського.

Проходив військову службу на посадах керівного складу: у м. Звягель (раніше Новоград-Волинський) був на посаді командира інженерного полку оперативного командування "Північ"; у м. Житомир - на посаді начальника відділу оперативного забезпечення 8-го армійського корпусу Сухопутних військ України; у м. Чернігів - на посаді начальника управління Сил підтримки оперативного командування "Північ";

З початком АТО на сході України брав безпосередню участь у бойових діях з 2014 року. Під його керівництвом були здійснені заходи інженерного забезпечення дій підрозділів 8-го армійського корпусу в районі проведення бойових дій та завдяки їх успішному виконанні втрат серед особового складу корпусу не було. Також успішно здійснював виведення особового складу зведених загонів інженерних підрозділів з під мінометних та артилерійських обстрілів.

Неодноразово залучався до виконання завдань у рамках операції Об’єднаних Сил на території Донецької та Луганської областей. Має звання "генерал-майор".

Війська зв’язку та кібербезпеки

Олексій Коваленко - т. в. о. командувача Військ зв’язку та кібербезпеки

У відкритих джерелах дуже мало інформації про очільника Військ зв’язку та кібербезпеки. Але відомо, що тимчасово виконуючим обов’язки командувача Військ зв’язку та кібербезпеки ЗСУ є бригадний генерал Олексій Коваленко.

Кадрові зміни, які відбулися раніше

Нагадаємо, що кадровим перестановкам минулого тижня передувало ще кілька, які відбулися минулої осені. Вони стосувалися керівників Медичних сил ЗСУ та Сил спеціальних операцій.

Сили спеціальних операцій (ССО)

Так, 3 листопада президент України Володимир Зеленський звільнив командувача Сил спеціальних операцій (ССО) ЗСУ генерал-майора Віктора Хоренка. Відповідний указ був оприлюднений на сайті ОП. Причина звільнення в документі не вказана.

Новим командувачем ССО президент призначив полковника Сергія Лупанчука. Інформації про Лупанчука у відкритих джерелах немає.

Своєю чергою Хоренко зазначив, що побачив про своє звільнення зі ЗМІ.

Медичні сили

Згодом, цього ж місяця президент змінив командувача Медичних сил ЗСУ.

Замість генерал-майора Тетяни Остащенко новим командувачем став генерал-майор Анатолій Казмірчук, який до цього працював начальником Національного військово-медичного клінічного центру "Головний військовий клінічний госпіталь" у Києві.

Хто позбувся посад після призначення головкома Сирського

Як відомо, у четвер, 8 лютого, президент Володимир Зеленський звільнив Валерія Залужного з посади головнокомандувача ЗСУ, а на його місце призначив Олександра Сирського, який до цього очолював Сухопутні війська.

Перестановки торкнулися і Генерального штабу ЗСУ. Так, 9 лютого з посади начальника Генштабу було звільнено Сергія Шапталу, а замість нього призначили Анатолія Баргилевича. Він до цього обіймав посаду командувача Сил ТрО.

Наступного дня Зеленський оголосив нових заступників Сирського та Баргилевича. Зокрема, до команди головкома ЗСУ увійшов полковник Вадим Сухаревський, який у 2014 році першим відкрив вогонь по ворогу.

Тоді ж президент призначив на посаду командувача Сухопутних військ ексзаступника міністра оборони Олександра Павлюка. А також провів кадрові перестановки в командуванні Об'єднаних сил та Десантно-штурмових військ.

Президент звільнив Сергія Наєва з посади Командувача об'єднаних сил ЗСУ. На цей пост призначили Юрія Содоля.

Сергій Наєв заявив, що із засобів масової інформації дізнався про своє звільнення з посади командувача Об'єднаних сил Збройних сил України, яку обіймав із 2020 року. Про це він написав у своєму Telegram-каналі.
Наєв також зазначив, що обіймав цю посаду у "складні часи — один із найважчих періодів історії України". Він закликав і далі працювати проти росії, адже війна триває.

"Ворог має бути знищений, наші землі деокуповані, а зло покаране! Впевнений, це нам під силу! Українці вміють творити дива, тому вірю в кожного з вас! Мрію про нашу перемогу і знаю, що цей день настане!" — наголосив він.

Сергій Наєв подякував генералам, офіцерам, сержантам і солдатам за службу, злагоджену роботу й спільні зусилля, а також за довіру та підтримку.

Крім того, Зеленський змінив командувача Десантно-штурмових військ ЗСУ. Цю посаду обіймав Максим Миргородський. Новим командувачем став Ігор Скибюк.

Ігор Скибюк має звання бригадного генерала, Герой України. У 2022 році йому надали орден Богдана Хмельницького 3-го та 2-го ступенів, пише видання "Новинарня".

Від 1998 служив у 80 окремій десантно-штурмовій бригаді Десантно-штурмових військ ЗСУ, що базується у Львові. Пройшов шлях від командира взводу до командира бригади. Брав участь у бойових діях на сході Україні після 2014 року.

З початком великої війни командував підрозділами бригади, які звільнили низку населених пунктів на Харківщині, зокрема Ізюм. Від 2023 року обіймав посаду начальника штабу — заступника командувача Десантно-штурмових військ ЗСУ.

Також було призначено нового командувача Сил територіальної оборони. Посаду отримав Ігор Плахута.

Ігор Плахута, якого 11 лютого призначили командувачем Сил територіальної оборони ЗСУ, керував Внутрішніми військами Міністерства внутрішніх справ під час розгону Майдану.

Про це повідомляло hromadske 10 грудня 2013 року.

Тоді вночі правоохоронці повністю зачистили урядовий квартал від барикад Євромайдану.

Тодішній начальник управління Південного територіального командування внутрішніх військ МВС генерал-майор Плахута заявив, що для розчищення вулиць, прилеглих до Адміністрації президента, залучили близько 400 бійців внутрішніх військ та спецзагону "Беркут".

Того вечора журналістка hromadske Настя Станко зустріла його в урядовому кварталі. Ось, що він їй сказав:

Як писала "Українська правда", Плахута казав, що "люди в чорному, які розбирали барикади, це були комунальники". І заявляв про двох постраждалих: "беркутівця" та одного військовослужбовця.

А 18 лютого 2014 року Плахута давав коментар журналісту, у якому запевнив, що штурму загороджень мітингувальників не буде. Попри це, того самого дня внаслідок протистоянь між силовиками та протестувальниками загинули понад 20 людей, згадував "Укрінформ".

Читайте також