Кличко vs Ткаченко: міністр проігнорував запрошення мера і покликав його до Мінкульту

На засідання Київради прийшла заступниця Ткаченка
Кличко vs Ткаченко: міністр проігнорував запрошення мера і покликав його до Мінкульту
Віталій Кличко (фото: УНІАН)
31 Серпня 2021, 18:48
читать на русском

Мер Києва Віталій Кличко розповів, навіщо на засідання Київради було запрошено міністра культури та інформаційної політики України Олександра Ткаченка та начальника Головного управління Національної поліції у місті Києві Івана Вигівського. Втім, замість обох прийшли заступники.

Про це повідомляє офіційний сайт Київської міської ради.

За словами Кличка, запрошення відбулось у зв'язку зі зверненнями депутатів Київради. Водночас Ткаченка запросили, аби заслухати інформацію про діяльність у сфері охорони культурної спадщини у столиці. Вигівського – познайомитися, оскільки його нещодавно призначили на посаду, та, аби він розповів депутатам про стан законності, боротьби зі злочинністю, охорони громадської безпеки та порядку в місті Києві.

Що стосується охорони культурної спадщини та питань до Міністерства культури, Кличко підкреслив, що лише за останніх три роки та перше півріччя цього року столична влада направила 35 подань до Міністерства культури України. У них йдеться про те, щоб занести 1 542 пам’ятки та щойно виявлених об’єкти культурної спадщини до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

Протягом квітня 2021 року до департаменту КМДА надійшли накази від міністерства за 2018-2021 роки про занесення усього 73 об’єктів культурної спадщини до Держреєстру нерухомих пам’яток України. Тобто ще 1 469 об’єктів досі не включені до Держреєстру.

Пам’ятки, перебуваючи в приватній власності чи оренді, руйнуються або їх руйнують власники. Громада протестує, а Міністерство культури і поліція на це адекватно не реагують. Так було, наприклад, із садибою Барбана. Будівля, яку нещодавно зніс забудовник, не була внесена Міністерством культури України до Реєстру об’єктів культурної спадщини. І міністерство погодило історико-містобудівне обґрунтування і проєктну документацію об’єкта будівництва на Обсерваторній, 6. Поліція ж не припинила незаконне знесення. І це – не єдиний подібний випадок.

Міністр культури на наше запрошення прийти на засідання через соцмережі передав, що, мовляв, "не на тих напали". І це, мовляв, він Віталія Кличка до себе викличе. Ну якось некультурно для міністра культури… Олександра Ткаченка хочуть послухати депутати Київради, яких, нагадаю, обрали кияни. І подібний тон спілкування – це неповага і до депутатів, і до громади міста. Якось тримайте себе в руках, пане міністре, – наголосив мер столиці.

Крім того, Кличко нагадав, що ще на початку 2018 року Київрада зверталася до Верховної Ради внести зміни до Закону України "Про охорону культурної спадщини", аби у місцевої влади було більше повноважень із захисту історичних пам’яток. Також пропонувалося, щоб парламент суттєво підвищив розмір штрафів за порушення законодавства у сфері охорони культурної спадщини, а санкції можна було б накладати не тільки на юридичних, а й на фізичних осіб-підприємців, які є власниками, орендарями, користувачами об’єктів культурної спадщини.

У парламенті попереднього скликання законопроєкт з відповідними правками пройшов тільки перше читання. Депутати цього скликання відмовилися розглядати проєкт у другому читанні. А проблеми тим часом накопичуються. Саме тому ми і хотіли сьогодні почути, які дії планує Міністерство культури, аби ми – всі разом – ці виклики подолали, – наголосив Кличко.

Від Міністерства культури на засідання Київради прийшла заступниця міністра Світлана Фоменко. А від столичної поліції – заступник начальника поліції міста Києва Віктор Нечитайло.

Читайте також

При цьому Ткаченко у понеділок, 30 серпня, написав у Telegram, що перебуває у законній відпустці. Крім того, він з подивом дізнався Кличко "викликає" на сесію Київради, аби заслухати інформацію про захист історичної спадщини столиці.

Віталію Володимировичу добре відомо, що наразі я в офіційній відпустці, а не спонтанному відрядженні. Очевидно, на це і був розрахунок. І все як завжди через публікації у соцмережах. Проте не на тих напали. Завтра на сесії Київської міської ради очікуйте на мою заступницю, Світлану Фоменко, - зазначив міністр.

При цьому Ткаченко запросив Кличка до себе в Міністерство 2 вересня.

Пост Олександра Ткаченка

Пост Олександра Ткаченка Скрін: t.me/otkachenkokyiv

Згодом Ткаченко написав у Telegram, що його заступниці на засіданні Київради 31 серпня слова не дали (позиція МКІП за посиланням).

У "кращих" традиціях Віталія Кличка, усе задля гучних слів, а не по ділу. Цього разу на засіданні Київської міської ради моїй заступниці Світлані Фоменко просто не дали слова. Хоча ж самі МКІП і покликали. От що дійсно некультурно, - зазначив він.

Міністр додав, що "Віталію Кличку вчити мене культурі, що мені його – боксу". При цьому Ткаченко наголосив, що мер Києва боїться визнати, що стан столиці значно погіршився. А скляні джунглі, торгові центри та зухвалі забудови в історичних ареалах вже не приховати.

Пост Олександра Ткаченка Скрін: t.me/otkachenkokyiv

Нагадаємо, що 20 серпня мера Києва Віталія Кличка запросили на засідання Ради нацбезпеки та оборони України, але приїхати він не зміг. Як розповів міський голова, запрошення надійшло за дві з половиною години до його початку. У цей час він перебував в робочій поїздці у Чернігівській області.

За словами прессекретаря президента Сергія Никифорова, причиною запрошення став "розвал архітектурної спадщини Києва".

У нас архітектурна спадщина Києва розчиняється на очах. Деякі пам'ятки архітектури кияни встигають відбити, деякі ні, - сказав Никифоров.

При цьому секретар РНБО Олексій Данілов розповів, що про відставку Кличка не йшлося, оскільки це повноваження Кабміну. Планували на засіданні РНБО обговорювати загальну ситуацію в Києві, зокрема з водогоном.

Читайте також

1