Клініка, у якій перебуває Саакашвілі, заявила про недоцільність подальшого лікування політика

У клініці стверджують, що Саакашвілі лише частково погоджується на лікування
Клініка, у якій перебуває Саакашвілі, заявила про недоцільність подальшого лікування політика
Міхеїл Саакашвілі фото: Twitter
23 Березня 2023, 12:28
читать на русском

Клініка "Вівамед", куди багато місяців тому перевели на лікування ув’язненого експрезидента Грузії і громадянина України Михеїла Саакашвілі, заявила, що сумнівається у доцільності його подальшого перебування на лікуванні та звернеться з цим питанням до пенітенціарної служби.

Про це повідомляє видання "Новости-Грузия".

Клініка заявляє, що Саакашвілі лише частково погоджується на запропоноване лікування і це ті послуги, які йому можуть надавати в багатьох інших закладах.

"Із жовтня минулого року пацієнт відмовляється від запропонованого курсу лікування, особливо, якщо ці препарати або процедури позитивно впливають на його суб’єктивні чи об’єктивні дані", - зазначають у заяві, додаючи, що не хочуть "зазнавати репутаційних втрат" через цю ситуацію.

Адвокат Саакашвілі, коментуючи заяву "Вівамед", заявив, що якщо повернути експрезидента у в’язницю, це буде "смертним вироком у його стані".

Родина Саакашвілі раніше цього тижня повідомила, що вага Саакашвілі знизилася до 62 кг, при тому, що його зріст 195 см. Матір Саакашвілі Гіулі Аласанія каже, що організм експрезидента не сприймає їжу і йому доводиться їсти невеликими порціями.

Опозиційний телеканал Mtavari повідомляв, що родина експрезидента ще сподівається на допуск до нього польських лікарів. Від дипломатичних джерел у ЄС неофіційно надходила інформація, ніби Тбілісі вже надав згоду на це, хоча дата поїздки ще не визначена.

Як відомо, Саакашвілі і родина наполягають, що його потрібно відпустити на лікування за кордон і його життя у небезпеці. Грузинська влада водночас виключає такий крок і стверджує, що Михеїл Саакашвілі "займається симуляцією з метою добитися звільнення".

Подробиці справи Саакашвілі:

Міхеїл Саакашвілі був президентом Грузії з січня 2004 року по листопад 2013 року. У 2013 році він покинув країну за кілька днів до закінчення терміну президентських повноважень. Відразу після цього проти нього було порушено чотири кримінальні справи, за двома з яких вже винесені вироки. У січні 2018 року Тбіліський міський суд заочно засудив Саакашвілі до трьох років позбавлення волі у справі про вбивство у 2006 році співробітника Об'єднаного банку Грузії. У червні 2018 року суд засудив його до шести років позбавлення волі у справі про побиття у 2005 році депутата.

Крім того, Саакашвілі є фігурантом ще кількох кримінальних справ: про розгін опозиційного мітингу 7 листопада 2007 року, погром у телекомпанії "Імеді" та заволодіння майном бізнесмена Бадрі Патаркацишвілі; про розтрату коштів із держбюджету; про незаконне перетинання державного кордону.

Політика затримали 1 жовтня в Тбілісі. Колишній президент Грузії прилетів на батьківщину для участі у місцевих виборах. Його одразу затримали й запроторили до в'язниці, де він оголосив голодування. В день затримання Саакашвілі та українська народна депутатка Єлизавета Ясько записали спільне відео, в якому розповіли про свої стосунки.

6 листопада у колонії зняли на відео, як колишній президент Грузії, у якого начебто почалися провали в пам'яті через голодування, почав їсти у в'язниці. 8 листопада консиліум лікарів ухвалив рішення, що політик потребує шпиталізації, тому його перевезли до медичної установи для обвинувачених і засуджених №18.

14 листопада особистий лікар колишнього президента Грузії Михайла Саакашвілі Ніколоз Кіпшидзе розповів про погіршення здоров'я політика.

16 листопада українську омбудсменку Людмилу Денісову не пустили до в'язниці Міхеїла Саакашвілі.

19 листопада у політика фахівці виявили серйозне захворювання мозку, через яке у нього може розвинутися кома з можливим летальним кінцем. 2 грудня колишнього президента Грузії Міхеїла Саакашвілі привезли до Тбіліського міського суду на засідання у "справі про піджаки".

Читайте також

1