Кулеба пообіцяв: якщо бойовики "ЛНР" допитуватимуть Протасевича, Лукашенкові "буде боляче"

Україна діятиме дуже зважено, оскільки не хоче жодної політичної чи торговельної війни з Білоруссю
Важливо
Кулеба пообіцяв: якщо бойовики "ЛНР" допитуватимуть Протасевича, Лукашенкові "буде боляче"
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба (фото: Facebook)
4 Червня 2021, 16:44
читать на русском

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, якщо бойовиків "ЛНР" допустять у Білорусь для допиту опозиційного журналіста Романа Протасевича, то самопроголошеному президенту Білорусі Олександру Лукашенку "буде боляче".

Про це Кулеба (досьє Дмитра Кулеби) сказав в етері телеканалу "1+1", відповівши на запитання про реакцію Міністерства закордонних справ щодо запрошення бойовиків.

Буде боляче Олександру Лукашенку. У нас є достатньо інструментів, щоб зробити людям і країнам, які не поважають територіальну цілісність України, боляче, і особливо коли йдеться про Білорусь, з якою у нас дуже багато різного роду зв’язків, у тому числі економічних, - зазначив міністр.

Водночас Кулеба не розповів, що конкретно робитиме Україна, але зазначив: "Якщо вони це зроблять, то ви побачите". Полегшувати життя Лукашенку та його оточенню заздалегідь ніхто не буде. Але Україна діятиме дуже зважено, оскільки не хоче жодної політичної чи торговельної війни з Білоруссю.

Але хочу сказати, що є речі, які ми не пробачаємо, і неповага до територіальної цілісності України – це одна з таких речей, - сказав Кулеба.

Міністр додав, що Білорусь - близька для нас країна, а Україна турбується про білоруський народ. Втім, сам Лукашенко, "по суті, не залишає нам вибору і постійно штовхає нас до того, щоб ми реагували на його дії".


Контекст. 23 травня літак компанії Ryanair, який слідував за маршрутом Афіни-Вільнюс, здійснив незаплановану посадку в аеропорту "Мінськ". На борту літака перебував засновник найбільшого опозиційного білоруського телеграм-каналу NEXTA Роман Протасевич разом зі своєю дівчиною.

Для того, щоб змусити пасажирський літак сісти в аеропорту Мінська, владою Білорусі було піднято військовий винищувач Міг-29.

За словами самого Протасевича, за ним стежили до затримання. Він вважає, що у Білорусі йому загрожує смертна кара.

24 травня у соцмережах з'явилося відео із затриманим Протасевичем. На ньому він заявив, що співпрацює зі слідством і надає свідчення про організацію масових заворушень в Мінську.

Після появи цього відео батько затриманого Дмитро Протасевич заявив про побиття сина в СІЗО. В інтерв’ю Reuters він припустив, що у Протасевича може бути зламаний ніс.

25 травня дівчину Протасевича, росіянку Софію Сапегу арештували на два місяці.

Читайте наш матеріалЗатримання Протасевича: навіщо це Лукашенкові і як реагує Україна і світ.

Читайте також

1