Латвія вислала білоруських дипломатів у відповідь на аналогічні дії Мінська

Дипломатів не допустять назад до нормалізації відносин
Латвія вислала білоруських дипломатів у відповідь на аналогічні дії Мінська
Валіза, коробки (фото: Pexels)
24 Травня 2021, 19:48
читать на русском

Міністерство закордонних справ Латвії повідомило про висилку білоруських дипломатів у відповідь на дії Мінська щодо висилки латвійських дипломатів та посла.

Про це повідомила "Європейська правда" з посиланням на заяву МЗС Латвії.

У відповідь на дії Білорусі міністерство закордонних справ Латвії викликало тимчасового уповноваженого представника Білорусі, щоб повідомити про ідентичні дії та висилку білоруських дипломатів до нормалізації відносин, - йдеться у заяві.

Зазначимо, що 24 травня посла Латвії в Білорусі Ейнарса Семаніса викликали до міністерства закордонних справ Білорусі, де запропонували разом з дипломатами посольства Латвії в Мінську покинути країну.

У посла є 24 години, щоб залишити Білорусь, в інших дипломатів - 48 годин. Для нагляду за будинком залишили одного працівника посольства.

Рішення вислати дипломатів Латвії ухвалили у відповідь на "образу" білоруського державного прапора.


Контекст. 23 травня літак компанії Ryanair, який слідував за маршрутом Афіни-Вільнюс, здійснив незаплановану посадку в аеропорту "Мінськ". На борту літака перебував засновник найбільшого опозиційного білоруського телеграм-каналу NEXTA Роман Протасевич разом зі своєю дівчиною.

За даними окремих ЗМІ, для того, щоб змусити пасажирський літак, на якому був Протасевич, сісти в аеропорту Мінська, владою Білорусі було піднято військовий винищувач Міг-29.

За словами самого Протасевича, за ним стежили до затримання. Він вважає, що у Білорусі йому загрожує смертна кара.

Після затримання блогера в Мінську соцмережі закликають до бойкоту Ryanair. Користувачі вимагають від перевізника офіційних пояснень дій екіпажу і називають компанію спільником диктатора Олександра Лукашенка.

Тим часом НАТО вимагає негайного міжнародного розслідування, а США назвала викрадення білоруського опозиціонера "терористичним актом", який потребує міжнародної реакції.

Ввечері 24 травня лідери країн ЄС мають зібратися в Брюсселі для розгляду подальших санкцій проти адміністрації президента Олександра Лукашенка, а також зупинки наземного транспортного сполучення.

Президент Володимир Зеленський доручив уряду підготувати рішення щодо припинення авіасполучення між Україною та Білоруссю через ситуацію з пасажирським літаком компанії Ryanair 23 травня.

Читайте також наш матеріал: Затримання Протасевича: навіщо це Лукашенкові і як реагує Україна і світ

Читайте також

1