Медведчуку присудили відшкодувати видавництву 140 тисяч за книгу про Стуса

Зазначену суму видавництво витратило на правову допомогу при апеляції
Медведчуку присудили відшкодувати видавництву 140 тисяч за книгу про Стуса
Справа Василя Стуса (Фото: Вахтанг Кіпіані Фейсбук)
8 Квітня 2021, 19:42
читать на русском

Київський апеляційний суд ухвалив стягнути з нардепа Віктора Медведчука відшкодування 140 тисяч гривень витрат видавництва Vivat на розгляд справи щодо заборони поширення книги "Справа Василя Стуса".

Про це адвокат В'ячеслав Якубенко повідомив на своїй сторінці у Facebook.

19 березня апеляційний суд на 99% задовольнив апеляційні скарги мого клієнта Вахтанг Кіпіані та видавництва Vivat, і зняв заборону на поширення книги "Справа Василя Стуса". Я тоді написав, що касаційної скарги Медведчука не буде. Він ситий цим процесом по горло, - нагадав Якубенко.

Однак вчора апеляційний суд задовольнив ще й заяву видавництва Vivat і додатковою постановою стягнув з Медведчука 139,5 тисяч грн, витрачених видавництвом на правову допомогу при апеляції.

Адвокат прогнозує, що тепер Медведчук подасть касаційну скаргу на видавництво, оскільки цей спір стосується грошей.

Тепер це спір про гроші. Грошима Медведчук не поступиться: подаватиме касаційну скаргу, - написав адвокат.


Контекст. 19 березня Київський суд ухвалив рішення, яким дозволив Вахтангу Кіпіані розповсюджувати книгу "Справа Василя Стуса" без дозволу народного депутата від "ОПЗЖ" Віктора Медведчука.

Читайте також

Раніше 19 жовтня 2020 року Дарницький районний суд м. Києва заборонив розповсюджувати книгу Вахтанга Кіпіані "Справа Василя Стуса" без дозволу народного депутата, лідера партії "Опозиційна платформа - За життя" Віктора Медведчука (Віктор Медведчук - досьє).

Автор книги повідомляв, що рішення про заборону згадувати Медведчука в книзі ухвалила суддя з Донецька.  Вона відома тим, що в 2017 році її хотіли звільнити за зв'язки з так званою "ДНР". Через декілька годин після оголошення рішення Дарницького суду, книгу Кіпіані "Справа Василя Стуса" розкупили на всіх сайтах з продажу книг.

Медведчук подав до суду на Кіпіані наприкінці серпня 2019 року. Він заперечував 9 епізодів з книги та вимагав заборонити її розповсюдження.

"Справа Василя Стуса" вийшла у видавництві Vivat у 2019 році. Книга містить документи з архіву колишнього КДБ УРСР про резонансну справу поета Василя Стуса, покази свідків, листи поета з тюрми, спогади його рідних та друзів. там зазначено, що Медведчук був призначений державним адвокатом Стуса, коли його в 1980 році заарештували вдруге.

Докладно про це у матеріалі Парламент.UA - Медведчук проти пам’яті Стуса: реакція соцмереж на заборону книги Кіпіані.

1