Меркель зустрілась з Зеленським напередодні Дня Незалежності: про що говорили

Сторони обговорили війну на Донбасі, нормандський формат та інші питання
Головне
Меркель зустрілась з Зеленським напередодні Дня Незалежності: про що говорили
Ангела Меркель та Володимир Зеленський Фото: president.gov.ua
22 Серпня 2021, 15:25
читать на русском

Президент України Володимир Зеленський та федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель зустрілись 22 серпня в Маріїнському палаці. Лідери країн говорили про російський газогін "Північний потік-2", війну на Донбасі, нормандський формат переговорів.

Після завершення зустрічі Меркель та Зеленський виступили перед журналістами.

Російський газогін "Північний потік-2"

На думку Зеленського, "Північний потік-2" - це політичний проєкт, який несе загрозу для всієї Європи.

Важливим питанням була енергетична безпека - "Північний потік-2". Ми ініціювали проведення консультації з Європарламентом і урядом Німеччини найближчим часом, - наголосив він.

Крім того, президент вважає будівництво газогону не економічним проєктом, а зброєю.

Я вважаю, що це зброя і не помічати, що це зброя не правильно. Я вважаю, що це настільки небезпечно, навіть зараз, без його запуску, ми бачимо, хто контролює ціни на газ в Європі і як вони стрибають вверх. Запуск призведе до великих ризиків і це буде на руку Росії, - сказав Зеленський.

Водночас Меркель, обговорюючи запуск "Північного потоку-2", виступила за швидке продовження угоди про транзит газу через Україну після 2024 року.

"Північний потік-2" це не російсько-німецький проєкт, це європейсько-російський проєкт. Турботу з українського боку ми серйозно сприймаємо і чітко говорили про те, що в європейських рамках ми виступаємо за нові санкції, якщо Росія намагатиметься використати газогін як зброю. Крім того, є спеціальний уповноважений з питань транзиту, який зараз починає нові перемови, щоб договір, який триває до 2024 року, був продовжений, - наголосила вона.

Нормандська зустріч

За словами Зеленського, українська сторона підтримує проведення нормандської зустрічі. Втім, потрібно тиснути на Росію, оскільки прогресу наразі немає.

Президент наголосив, що Україна виступає за встановлення режиму постійного припинення вогню на Донбасі, розблокування КПВВ, доступ на окуповану територію представників Червоного хреста і обмін полоненими.

Наша позиція щодо проведення саміту "нормандської четвірки" незмінна. Допоки відсутній прогрес, тиск на РФ має зберігатись. Ми хочемо бачити активні зусилля партнерів, - сказав Зеленський.

При цьому канцлер зазначила, що хотіла б ще раз провести на рівні президентів зустріч "нормандської четвірки".

Якщо ми зможемо розробити порядок денний, то це можливо. Є такі проблеми з мінськими домовленостями, які не здійснені, наприклад відкриття КПВВ. Але ТКГ має працювати, - зазначила вона.

Війна на Донбасі

За словами Зеленського, пріоритетною темою переговорів з Меркель було питання мирного врегулювання на Донбасі.

Актуальним залишається паризький порядок денний, який має бути імплементований... Наша позиція щодо необхідності саміту "нормандської четвірки" незмінна...Поки відсутній прогрес, потрібний тиск на Росію, - зазначив президент.

Меркель заявила, що Росія є учасником конфлікту на Донбасі. Водночас Мінські домовленості, на її думку, встановили "тишу" на Донбасі, хоч і не привели до задовільного стану.

Росія є учасником конфлікту, правильно, що відмовляються вести прямі переговори з представниками сепаратистів, - зазначила канцлер.

Кримська платформа

Меркель наголосила на важливості саміту "Кримської платформи". Вона додала, що очільник міністерства закордонних справ Німеччини не зможе взяти участь у заході через ситуацію в Афганістані.

На жаль, наш міністр закордонних справ не зможе приїхати. Приїде наш міністр економіки й енергетики, - сказала вона.

За словами Меркель, це її прощальний візит і як канцлер вона, напевно, вже не приїде до України. Саме цим вона пояснила свою відсутність на Кримському саміті.

Нагадаємо, що федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель планувала відвідати Україну з візитом 22 серпня. При цьому напередодні, 20 серпня, канцлер зустрілась з російським президентом Володимиром Путіним.

Меркель та Путін обговорили ситуацію з газогоном "Північний потік-2", взаємини країн та транзит газу через Україну.

Читайте також

1