Меркель зустрілась з Путіним: про що говорили

Сторони обговорили "Північний потік-2", окупацію, Мінські угоди та інші питання
Головне
Меркель зустрілась з Путіним: про що говорили
Канцлерка Німеччини Ангела Меркель (Фото: УНІАН)
20 Серпня 2021, 20:42
читать на русском

Німецький канцлер Ангела Меркель провела зустріч з президентом Росії Володимиром Путіним. Перемовини тривали у Москві майже три години. Сторони обговорили ситуацію з газогоном "Північний потік-2", взаємини країн та транзит газу через Україну.

Після переговорів лідери країн дали пресконференцію для ЗМІ за підсумками зустрічі.

Мінські угоди та війна на Донбасі

Своєю чергою Путін під час брифінгу звинуватив Україну в ухваленні законів, які нібито суперечать мінським угодам щодо врегулювання ситуації на Донбасі. Він вважає, що саме Київ нібито відмовився від вирішення конфлікту.

При цьому Путін наголосив, що канцлерка Німеччини багато зробила, аби допомогти вирішити конфлікт на Донбасі.

Ми всі разом шукали можливості повернути мир на Донбас - домогтися цього поки, на жаль, не вдається. Сьогодні з російської та німецької сторони були висловлені серйозна стурбованість зростанням напруженості на лінії зіткнення. Ми обговорювали цю тему і, сподіваюся, обговорення буде продовжено найближчим часом, - сказав Путін.

Російський президент додав, що обстріли населених пунктів на Донбасі ведуться щодня.

Не може не турбувати і те, що в Україні було прийнято цілу низку законів і підзаконних актів, за своєю суттю суперечать мінським угодам. Складається враження, що керівництво цієї країни вирішило в принципі відмовитися від мирного вирішення цієї ситуації. І в цьому зв'язку ще раз просимо федерального канцлера з урахуванням майбутнього візиту до Києва і вплинути на українську сторону в плані виконання всіх раніше взятих на себе зобов'язань, - наголосив Путін.

Зокрема Путін розкритикував український законопроєкт про перехідний період на Донбасі. Оскільки, як зазначив він, ухвалення такого закону означатиме вихід України з мінських угод.

Російський президент нагадав, що мінські угоди щодо Донбасу закріплені резолюцією Радбезу ООН і придбали формат міжнародного права.

(Українська влада, - ред.) фактично говорить про те, що не збирається виконувати мінські угоди. Сьогодні я поінформував пані федеральну канцлерку про те, що внесено черговий проєкт закону урядом України. І якщо цей закон буде прийнято... це означатиме фактичний вихід України в односторонньому порядку з мінського процесу. Тому що там не тільки щось суперечить мінським угодам, там все суперечить мінським угодам. Це означатиме фактично вихід України з цих угод, - зазначив Путін.

Нормандський формат переговорів

Меркель вважає, що у нормандському форматі наразі застій. Канцлер виступила за відновлення зустрічей у його рамках.

За її словами, нормандський формат - єдиний політичний формат, який є в наявності для обговорення спірних тем.

На жаль уздовж лінії розмежування гинуть українські військові і я виступала за те, щоб відновити зустрічі і дати більше життя цього формату, - додала Меркель, уточнивши, що останній раз "четвірка" збиралася в грудні 2019 року в Парижі.

Німецький канцлер також виступила за проведення нормандської зустрічі, але спочатку потрібно сформувати порядок денний. При цьому вона додала, що мінський процес не досяг цілей, які вона хотіла, з цим форматом потрібно працювати.

І якщо ми складемо порядок денний, ми можемо узгодити високопоставлений діалог (нормандську зустріч, - ред.). Але потрібно зрозуміти, про що говорити. Я буду виступати в Києві за знаходження такого порядку денного, тому що будь-який маленький процес може стати вирішальним, - зазначила вона.

Окупація Криму

Меркель заявила, що анексія Криму Росією порушує територіальну цілісність України, то вона буде відстоювати цю позицію.

Наша позиція така, що анексія Криму порушує територіальну цілісність України і ми будемо відстоювати цю позицію. І я буду виступати за забезпечення територіальної цілісності України, - сказала канцлер.

Газопровід "Північний потік-2"

Меркель зазначила, що обговорила з Путіним "Північний потік 2" і укладені щодо проєкту домовленості з США.

Ми говорили про "Північний потік-2". Це не двосторонній проєкт, а європейського характеру. Ми також говорили про документ між США і Німеччиною, - сказала вона.

Транзит газу через Україну

Меркель висловилася за продовження контракту між Росією і Україною про транзит газу після 2024 року, коли закінчується чинний контракт.

При цьому Путін назвав умови, за яких РФ готова продовжувати транспортувати газ через Україну після 2024 року. Так, російській владі потрібно розуміти, на який термін буде продовжено транзит і в яких обсягах.

Я запевнив канцлера, що ми повністю виконаємо всі свої зобов'язання за транзитним контрактом. "Північний потік-2" на дві тисячі км коротше, ніж український транзит, а це набагато дешевше, ніж транзит через український канал.

Ми готові і після 2024 року транзитувати газ через Україну, але ми повинні знати, які обсяги. А для цього європейські споживачі повинні визначитися і укласти контракти, - сказав він.

Путін додав, що "Північний потік-2" даватиме менше викидів CO2, ніж дає український маршрут. Крім того, до завершення будівництва "Північного потоку-2" залишилося укласти 15 км по морю від загальної протяжності газопроводу.

Нагадаємо, що канцлер Німеччини Ангела Меркель 20 серпня відвідає Росію, а 22 серпня приїде з візитом до України.

Водночас президент Володимир Зеленський не виключає, що федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель після візиту до Росії привезе в Київ певні гарантії енергетичної безпеки для України.

Читайте також

1