Нафтогаз може збанкрутувати через боржників - Хмелевський

Через високі ціни виникли борги за газ та опалення з боку населення і підприємств
Ексклюзив
Нафтогаз може збанкрутувати через боржників - Хмелевський
Нафтогаз (фото: з відкритих джерел)
19 Жовтня 2020, 20:45
читать на русском

У НАК "Нафтогаз" виникли збитки через проблеми з нормативною базою та розбіжностями між українськими та міжнародними стандартами фінансової звітності.  Зокрема, одна з претензій — це врахування резервів під борги як збитків.

А борги величезні, - наголошує експерт з енергетичних питань Офісу реформ Кабінету міністрів Максим Гардус.

Так, за його даними, теплопостачальні підприємства заборгували понад 43 млрд грн, газорозподільчі — 20 млрд, газопостачальні 23,7 млрд.

Перспективи стягнення на сьогодні — неочевидні, тож компанія зробила резерви під ці борги. З іншого боку, існує пряма заборона нарахування резервів сумнівних боргів до затвердження фінансового плану... Таким чином, аудитори зафіксували невиконання Нафтогазом вимог цієї постанови, — зазначив експерт.

Читайте також

Гардус зазначив, що багато підприємств заборгували Нафтогазу за поставлений газ. Це, зокрема, облгази, теплокомуненерго, енергетичні компанії тощо. Згідно з листом Державної аудиторської служби, сума проблемних боргів становить 176,2 мільярда гривень. Далеко не завжди безпосередня вина за ці борги лежить на Нафтогазі.

Кандидат економічних наук Олександр Хмелевський пояснює: якщо Нафтогаз обмежить постачання газу боржникам, то це може призвести до зриву опалювального сезону та інших проблем для країни.

За його словами, борги — це проблема, яка виникла внаслідок необґрунтованого підняття цін на газ урядом.

Через високі ціни виникли борги за газ та опалення з боку населення і підприємств. Рівень заборгованості досить високий і загрожує фінансовій стабільності Нафтогазу, - зазначив Хмелевський.

Читайте також

Економічний експерт переконаний, що якщо борги не повернуть, Нафтогаз може збанкрутувати.

Проблема заборгованості перед Нафтогазом відома фахівцям давно. Проте уряд протягом низки років не вживав заходів щодо погашення цього боргу. Тому уряду спільно з Нафтогазом слід розробити програму погашення боргів. Частину боргів доведеться списати. По інших потрібно вести претензійну роботу та подавати позови до суду. Також владі слід переглянути систему формування цін на газ та знизити ціни. Високі ціни на газ економіка України просто не витримає, — додав Олександр Хмелевський.

Читайте більше у матеріалі Парламент.UA - Нафтогаз не збирається повертати державі крадені мільярди

1