Нардеп Гетманцев кришує колись популярну лотерею "М.С.Л" - ЗМІ

Свою кар`єру Гетманцев починав саме з лотерейного бізнесу
Головне
Нардеп Гетманцев кришує колись популярну лотерею "М.С.Л" - ЗМІ
Данило Гетманцев / Facebook
4 Жовтня 2023, 14:28
читать на русском

Данило Гетманцев, ймовірно, кришує колись популярну лотерею "М.С.Л", яка зажила новим життям після заборони пов'язаних з 1XBet або Parimatch. Його сім'я тісно пов'язана з керівництвом лотереї спільним бізнесом.

Про це йдеться у розслідуванні видання Інформатор.

В Україні діє державна монополія на випуск і проведення лотерей згідно із Законом “Про державні лотереї в Україні”. Проте жодна з лотерейних компаній не належала державі. В одній із таких фірм  “М.С.Л.” починав працювати народний депутат, голова податкового комітету ВР Данило Гетманцев. У ході власного розслідування Інформатор з’ясував, що “М.С.Л.” досі пов’язана з російським “Альфа-банком”.

Професійна колиска для нардепа

Голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев вважає "М.С.Л." своєю "професійною колискою".

"Я там (у компанії "М.С.Л. – ред.) сформувався як юрист, і мої погляди на гральний бізнес сформувалися від імені одного з гравців ринку", — говорив Гетьманцев в інтерв'ю сайту "Економічна правда" у серпні 2019 року.

Після виходу з "М.С.Л." він захищав цю компанію як юрист фірми "Юрімекс", яку створив разом із дочкою патріарха української лотерейної справи та президента "М.С.Л." Георгієм Ложенком.

"Моя донька Альона на кілька років пізніше закінчила той самий факультет у тому ж вузі, що і Данило (Гетьманцев – ред.). Вони створювали юридичну компанію ("Юрімекс" – ред.) – рік створення компанії збігся з роком випуску Олени", – розповів Георгій Ложенко історію спільного бізнесу з майбутнім нардепом у 2020 році.

У 2019 році, коли на виборах виграв Володимир Зеленський та його партія “Слуга народу”, Гетьманцев продав свою частку у лотерейній компанії та передав 50% у юридичній компанії своїй матері, Олені Дмитрівні Гетманцевій.

"Наша компанія "Юрімекс" їх (лотерейну компанію "М.С.Л." - ред.) захищала і продовжує захищати", - говорив Гетьманцев. Коли він пройшов у ВР, то був почесним президентом юридичної фірми.

Але на цьому зв'язок із родиною Ложенка не перервався. За останніми даними аналітичної платформи YouControl, донька Ложенка Олена Полосенко має 40% статутного капіталу в компанії "ЮРІМЕКС" та зареєстрована одним із бенефіціарів "ПРАВОВОЇ ГРУПИ ЮРІМЕКС".

Родини Ложенко та Гетманцевих у різні часи були пов’язані спільним бізнесом через різні компанії:

  • "СПЕЦІАЛЬНИЙ ДОРОЖНІЙ СЕРВІС". Ця компанія займається організацією будівництва. У неї в засновниках були Олена Гетманцева та Олена Полосенко;
  • "ПРОФЕСІЙНИЙ ДОРОЖНІЙ СЕРВІС". У цієї компанії, яка теж займається організацією будівництва у засновниках також були Олена Гетманцева та Олена Полосенко;
  • фірма з консультування "БЄЛОНА". У цього підприємства теж у засновниках були Олена Гетманцева та Олена Полосенко;
  • компанія з адвокатської діяльності "ЛОГЕС", яка вже закрита. У засновниках були Данило Гетманцев та Георгій Ложенко.

Водночас Георгій Ложенко та Олена Полосенко є одними із засновників лотерейної компанії "М.С.Л.".

Російські гроші та санкції

За інформацією міністерства юстиції, окрім Ложенка з Полосенко, бенефіціарами лотерейної компанії зареєстровані сини президента "М.С.Л." Тарас та Ярослав. Єдиний, хто не має відношення до родини Георгія Ложенка, але є у структурі компанії – це Юрій Косогов. Запам’ятаємо це прізвище.

Майже вся частка у “М.С.Л.” - а це 99,96% статутного капіталу, оформлена на кіпрську компанію “EVOLOT LIMITED”. Серед представників цієї фірми ми знайшли лише трьох "лотерейників" – Георгія й Тараса Ложенків та Андрія Урядова.

Коли у 2015 році на "М.С.Л." накладали санкції через начебто зв'язок з російським капіталом, то Урядов, як гендиректор компанії, виражав "крайнє здивування рішенням РНБО". Хоча колишніх співробітників "Альфа-Груп" у різні часи в лотерейній компанії вистачало.

З документів кіпрського реєстру відомо, що у травні 2023 року директором "EVOLOT LIMITED" було призначено громадянина Кіпру Антоніо Деспо. Це прізвище є у документах Pandora Papers – Деспо був директором у фірмі, одним із власників якої був Андрій Косогов. Вже відоме нам прізвище, правда?

Про Андрія Косогова відомо, що після того, як у березні 2022 року акціонери російського “Альфа-Банку” Герман Хан та Олексій Кузмічов вийшли зі складу співвласників, Косогов став найбільшим акціонером банку з часткою 41%. У березні 2023 року свою частку в банку Косогову начебто хотіли продати підсанкційні Фрідман та Авен. Але чи відбулася ця угода – не відомо.

Стати найбільшим акціонером української “дочки” "Альфа-банку" російському бізнесмену заборонив НБУ. Регулятор пояснив це тим, що Андрій Косогов потрапив під українські санкції. Крім того, передача акцій відбулася без погодження із регулятором.

З відкритих джерел відомо, що Андрій Косогов разом зі своїм братом Юрієм Косоговим закінчили Московський енергетичний інститут та присвятили своє життя роботі з фінансами.

"У 2010 році я залучив до розвитку "М.С.Л." кошти компанії Альфа Кепітал Партнерс. За своєю суттю це класичний інвестиційний фонд, у якому частка Альфа груп не перевищувала 20%", — так пояснював появу російського капіталу в лотерейній компанії Георгій Ложенко.

На запитання журналістів: чи Юрій Косогов має відношення до росії, батько-засновник української лотерейної справи відповів, що це "бізнесмен, який заробляє на цінних паперах" і він "ніколи в Росії не жив і не працював".

Окрім участі у компанії "М.С.Л." та кіпрській офшорці старший брат російського підприємця Юрій Косогов є серед власників компанії "ЕМІСТ", яка розповсюджує лотерейні білети.

Інші представники кіпрської фірми теж мали відношення до російського бізнесу, через який "М.С.Л." потрапила під обмеження:

В СБУ не знайшли російського сліду в українській лотереї

У 2015 році на той час народний депутат Віктор Романюк стверджував, що лотерейні компанії "М.С.Л." та "Патріот" пов’язані з державою-агресором. Тому на них потрібно накласти санкції.

Колишній нардеп Віктор Романюк пропонував зробити прозорим ринок азартних ігор.

"На моє депутатське звернення Служба безпеки України повідомила про те, що з метою недопущення заподіяння шкоди економічним інтересам держави ініціювала перед Прем’єр-міністром України та Міністром фінансів України питання про застосування санкцій до вказаних операторів лотерей", - написано у депутатському зверненні, яке є у розпорядженні редакції.

Тому Віктор Романюк з іншими обранцями звернулися на той час до Генерального прокурора Віталія Яреми, щоб припинити "незаконну діяльність державних лотерей в Україні".

За це один з лотерейних операторів – "М.С.Л." подав проти них позов до суду. Начебто, народні обранці звели наклеп проти лотерейної компанії, але суд був на боці нардепів. Виявилося, що до судової суперечки Віктор Романюк писав запит до СБУ, де йому повідомили - співвласником ТОВ "М.С. Л." є корпорація "Альфа-Груп".

Цікаво, що вперше про зв'язок з корпорацією "Альфа-Груп" лотерейна компанія сама повідомила у 2010 році.

"Суть полягала у пропозиції створити систему збору грошей від проведення лотерей для фінансування Євро-2012", — розповідав Георгій Ложенко у 2017 році.

Щоб підтвердити, що на проєкт вистачить грошей, компанія "М.С.Л." хотіла взяти кредит у "Альфа-банку".

"Це було одноразове залучення коштів, і ні про яку власність росіян у компанії не йшлося", — заявив президент лотерейної компанії.

СБУ навіть відкривало кримінальне провадження, щоб довести участь "М.С.Л." у фінансуванні тероризму, але справа закінчилася тим, що правоохоронці нічого не знайшли та відправили компанії листа з підтвердженням, що їх ні в чому не звинувачують.

У 2018 році "М.С.Л." вийшли з-під санкцій. Але від прямої відповіді на запитання: хто ж отримує гроші від програшу українців у лотереї скромно відповідала: український бюджет, армія, діти та кіноіндустрія.

Хто лобіює лотерейників

Загалом, лотерейний бізнес вважається за законом монополією держави. Проте жодна з трьох великих лотерейних компаній державі не належала. А у 2009 році, коли уряд Юлії Тимошенко заборонив азартні ігри, лотереї продовжували працювати. У той час вони заміняли абсолютно всі види ігорного бізнесу.

Й сьогодні, коли азартні ігри спробували легалізувати, лотерей це не торкнулося. У відповіді на запит Комісія з регулювання азартних ігор і лотерей (КРАІЛ) повідомила, що в міністерстві фінансів не квапляться передавати справи операторів лотерей до нового регулятора - КРАІЛ. Тим більше, що поки немає правил видачі їм нових ліцензій та не визначено, скільки ці дозволи мають коштувати.

Розробляти ці правила можна довго і на цей час у лотерейних компаній вистачить строку дії їх дозволів. За даними з сайту комісії, у "М.С.Л." дія ліцензії закінчується у серпні 2026 року, в "Української Національної Лотереї" - у 2031-2032 роках, у "Патріота" - у грудні 2026 році.

Попри зміни в законодавстві лотереї залишаються майже недоторканими. Для цього потрібні лобісти, які б захищали інтереси лотерейного бізнесу. Про тісну співпрацю голови податкового комітету з представниками азартних ігор розповіла народна депутатка Ніна Южаніна.

"У нас гральний бізнес легалізований вже три роки. То це було десь в 2019 році. Я була на цих зустрічах двічі, - казала в інтерв’ю Інформатору народна депутатка Ніна Южаніна. - Вони дуже часто їх проводили. Я не знаю навіть всіх, хто там був. Це дуже круті хлопці, які займаються усім цим. Вони все з Гетманцевим можуть “порішати” і в кабінеті, і поза кабінетом. Вони говорять однією мовою, вони дуже розуміються, це було відчутно. Але це було давно”.

Коли ігорний бізнес запропонували легалізувати, то саме лотерейники були проти.

"Я запропонував, як депутат, врегулювати ігорний ринок з прозорими правилами гри. Намагалися створити таку модель з контролем держави. Тому що весь гральний бізнес – це був абсолютно чорний ринок. Пам’ятаю, що було декілька раундів переговорів (з представниками грального бізнесу – ред.) на вул. Садовій та "М.С.Л." тоді представляв Гетманцев як їх юрист-консультант. Це було десь у 2015-2016 роках. Він захищав їхні інтереси, щоб зберегти їх на ринку. Розповідав, що вони чесні та платять податки", - розповів колишній народний депутат Віктор Романюк.

За його словами, інші учасників ринку азартних ігор були зацікавлені у чітких та прозорих правилах існування, які б мала встановити держава. Щоб не терпіти постійні обшуки та натяки на хабарі. Проте тоді ніхто не наважився легалізувати азартні ігри, та й зараз це зроблено напівсили. А російський бізнес присутній в Україні попри повномаштабне вторгнення.

“Чи може російський бізнес отримати прибуток від України, від діяльності в Україні? Так, може. І це не стосується лише лотереї, це стосується і багатьох транспортних компаній. Я дуже багато часу приділив цьому та уваги. Зараз в Україні працює достатня кількість російського бізнесу, який, з одного боку, зареєстровано за українським законодавством, а з іншого боку – його бенефіціари сидять абсолютно спокійно в москві. Питання в іншому: як ці гроші потім в москву потрапляють? Я думаю, що вони і до росії теж не доходять, а осідають десь в кіпрських офшорах. Адже росіяни теж не є дурні і вони зараз направляють дуже великі сили якраз на виведення капіталів, на створення “повітряних подушок” для подальшої діяльності. Це великий капітал, він не має національності. Тож відповідаючи на питання, чи працює російський бізнес в Україні - так, він спокійно працює, зокрема “МСЛ”. Якби вони не розповідали, що в них власники кіпріоти - там такі ж кіпріоти, як я, балеріна. Чи можуть, напряму, вивезти гроші з України в росію? Ні, не можуть. Чи можуть вони зробити це через Кіпр? Знову ж таки, це доволі складна процедура. Але чи можуть вони вивезти гроші з України? Так, можуть”, - заявив розповів представник аналітичної групи “Левіафан”, керівник Ukrainian Gambling & Betting Association Микола Мельник.

Чи можна грати на тимчасово окупованих територіях

Компанія "М.С.Л." не розповсюджує своїх лотерей на тимчасово окупованих територіях України. Також учасниками лотерей не можуть стати мешканці цих регіонів. Про це сказано в умовах проведення лотерей на сайті компанії.

Хоча будь-хто може скачати мобільний додаток та спробувати виграти у Лото-Забава, Мегалот, ТіпТоп, Спортпогноз 100+ та інші лотереї. Інше питання – як забрати виграш? Можливо, задля цього й не закрилося донецьке представництво компанії “М.С.Л.”. Принаймні в офіційному реєстрі воно продовжує існувати, хоча його директор покинув лотерею у 2014 році. До того ж у компанії залишилися квартири в Краматорську та Горлівці.

“Чи працює МСЛ на окупованих територіях доволі складно сказати, адже немає прямих контактів зараз з окупованою територією, відповідно нема фотодоказів. З іншого боку, якщо зайти елементарно на “довідник платників податків російської федерації”, то ми побачимо, що є російська компанія “МСЛ”, яка спокійно працює в південному федеральному окрузі. Чи є це одна і та сама компанія, яка працює в Україні? Звісно, думаю, ні. Чи є в них одні бенефіціари через “Альфа-груп”? Думаю, так. Чи знає про те, що один з бенефіціарів МСЛ працює також у Росії? Я думаю, пан Гетманцев абсолютно прекрасно це знає”, - розповів Микола Мельник.

Крім того, у разі виграшу не факт, що ви отримаєте гроші. З сайту судового реєстру відомо, що у листопаді 2021 року чоловік придбав білет лотереї "Спортпрогноз" та виграв. Компанія "М.С.Л." мала виплатити йому понад 117 тис. грн.

Впродовж пів року він чекав на виграш, але так його й не отримав. В компанії це пояснили тим, що "через запровадження воєнного стану в країні виплати тимчасово призупинені". В результаті суд визнав таку відмову неправомірною.

Читайте також