Нардепка Устінова очолила фракцію "Голос" замість Железняка

Також було обрано нового заступник голови
Головне
Нардепка Устінова очолила фракцію "Голос" замість Железняка
Олександра Устінова (фото: https://www.facebook.com/ustinova.alexandra)
21 Грудня 2021, 11:48
читать на русском

Народна депутатка Олександра Устінова очолила фракцію "Голос" у Верховній Раді. Раніше цю посаду обіймав Ярослав Железняк.

Про це повідомив перший віцеспікер парламенту Олександр Корнієнко, пише "Інтерфакс-Україна".

Повідомляю про обрання народного депутата України Устінової Олександри Юріївни на посаду голови депутатської фракції політичної фракції "Голос" у Верховній Раді, - сказав Корнієнко.

За його словами, також обрали нового заступника голови фракції "Голос" - Юлію Клименко.

Своєю чергою Железняк планує оскаржити в суді обрання Устінової керівником фракції "Голос". Про це він сказав в кулуарах Верховної Ради, пише "Інтерфакс-Україна".

Учора ми дізналися, що якийсь адвокат із Дніпра подав позов до Печерського районного суду щодо скасування положення про фракцію партії "Голос". Був тиск на суддю, тиснув відповідно Андрій Єрмак і вся "рать" Офісу президента для того, щоб у порушення термінів отримати ухвалу суду... Відразу ж так вийшло, що Олександр Корнієнко (перший віцеспікер - ред.) отримав рішення фракції, яке я не підписував, про оголошення того, що нібито Олександру Устінову (член фракції "Голос", голова об'єднання "Справедливість") - ред.)... і Юлію Клименко призначити головою та заступником голови фракції... Ми цього не визнаємо: подаватимемо до суду відповідні кримінальні справи, зокрема й на пана Корнієнка... - заявив Железняк.

Голова партії "Голос" Кіра Рудик зазначила, що апарат ВР не може поки що надати їхній політсилі та фракції згадану ухвалу суду: "Наразі жодних документів нам не надали, і ми бачимо, що це рішення є виключно політичним, а тому не має юридичної сили".

Зазначимо, що раніше фракцію очолював Ярослав Железняк, а його заступником був Роман Костенко. На пленарному засіданні 22 жовтня голова Верховної Ради Руслан Стефанчук оголосив про припинення повноважень Железняка як голови фракції "Голос" на вимогу 11 із 20 членів, які направили відповідний лист на ім'я спікера.

Підписанти заяви звернули увагу на те, що згідно з ч. 4 ст. 6 закону про парламентські комітети, їхні голови, перші заступники, заступники та секретарі не можуть бути одночасно керівниками депутатських фракцій. На той час Железняк одночасно обіймав посади і голови фракції "Голос", і першого заступника голови комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, що, на переконання більшості членів фракції, є порушенням законодавства. Костенко є секретарем комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

Частина фракції "Голос" звернулася з проханням надати Устіновій можливість тимчасово виконувати обов'язки голови фракції до його обрання. Але в партії "Голос" заявили, що спроби відсторонення Железняка не мають юридичної сили, оскільки підписанти звернення раніше були виключені з лав політичної партії "Голос". Відповідно до положення про депутатську фракцію, рішення про висловлення недовіри ухвалюється не менше ніж ⅔ голосів від складу фракції, тобто 14 голосами.

Читайте також

1