Народних депутатів з ОПЗЖ хочуть позбавити мандатів: подробиці

Нардеп Гончаренко каже, що для такого рішення є юридичні підстави
Народних депутатів з ОПЗЖ хочуть позбавити мандатів: подробиці
Народні депутати у сесійній залі (фото: Парламент UA)
26 Серпня 2022, 08:47
читать на русском

У Верховній Раді зареєстрували проєкт постанови №7694, яким пропонують позбавити мандатів усіх обранців від забороненої ОПЗЖ (Опозиційна платформа – За життя). Всього у списку 42 особи.

Документом пропонується достроково припинити депутатські повноваження деяких народних депутатів України (суб’єктом висування яких була політична партія ОПЗЖ), які ведуть активну антиукраїнську діяльність та у зв’язку з виходом цих депутатів зі складу депутатської фракції цієї партії та з виїздами на постійне проживання за межі України.

Народний депутат з фракції "Європейська солідарність" Олексій Гончаренко, який ініціював ухвалення цього документа, пояснив, у чому його суть.

Про це він повідомив у Телеграмі.

Вніс в Раду постанову про позбавлення депутатського мандату всіх депутатів ОПЗЖ. В Україні, згідно з рішенням РНБО та суду, заборонена діяльність ОПЗЖ, яка просувала антиукраїнські погляди та працювала на знищення нашої держави. Як раз перед повномасштабним вторгненням росії в Україну понад 20 нардепів з ОПЗЖ втекли за кордон. Потім вони почали виходити з фракції, а в травні було оголошено про розпуск фракції ОПЗЖ у парламенті, - зазначив Гончаренко.

Він каже, що відповідно до Закону "Про статус народного депутата України" повноваження депутата припиняються у разі виїзду на постійне проживання за кордон. Також у Конституції зазначено, що повноваження народного депутата припиняються у разі виходу нардепа зі складу фракції партії, від якої він чи вона були обрані.

Депутати ОПЗЖ покинули фракцію ОПЗЖ. Тож всі законні підстави для позбавлення мандату російської пʼятої колони у нас є. ОПЗЖ не мають бути в Верховній Раді. Якщо щось виглядає, як російський агент, говорить наративи російської агентури та поводить себе, як російський агент - то це російський агент. Прошу всіх депутатів Верховної Ради підписати мою постанову та стати співавторами. "Русскому міру" не місце в українському парламенті, - додав Гончаренко.

Нагадаємо, що 14 травня, президент України Володимир Зеленський підписав закон про заборону проросійських партій.

20 червня Восьмий апеляційний адміністративний суд ухвалив рішення про заборону діяльності в Україні політичної партії "Опозиційна платформа — за життя".

Генеральний прокурор Андрій Костін розповів, що проти деяких депутатів із колишньої ОПЗЖ відкрили кримінальні провадження.