Не тільки Тимошенко: міністр оборони Умєров має шістьох радників та помічників

У Міноборони зазначили, що посадовий оклад радників міністра оборони у 2024 році становить 17 865 грн.
Не тільки Тимошенко: міністр оборони Умєров має шістьох радників та помічників
Рустем Умєров
20 Березня 2024, 18:43
читать на русском

У голови Міноборони Рустема Умєрова є шість помічників та радників патронатної служби міністра оборони України.

Про це йдеться у відповіді Міноборони на запит Суспільного.

Згідно з інформацією помічниками Умєрова є:

Нікітенко Нікіта Сергійович — начальник Патронатної служби – помічник міністра оборони України.

Випускник Київського національного університету ім. Т. Г. Шевченка (публічне управління та адміністрування, 2021 р.).

З 2019 до 2022 – головний консультант депутатської фракції ПП “Слуга народу”. З 2022 року – головний консультант, пізніше директор Департаменту регіональної мережі ФДМУ – в.о.керівника апарату Фонду держмайна України. У вересні 2023 року призначений начальником Патронатної служби – помічником міністра оборони України.

Відповідальний за координацію роботи структурних підрозділів МОУ та підготовку та організацію заходів за участі міністра оборони.

Бекіров Алі Енверович, полковник ЗСУ, кандидат технічних наук, доцент.

Випускник Харківського університету Повітряних Сил (2010 р.), Національної Академії Національної гвардії України (2019 р.), Національного університету оборони Турецької Республіки (2021 р.), Національного університету оборони України (2022 р.).

До 2014 року проходив службу у 204 бригаді тактичної авіації, м. Севастополь, Бельбек. Після окупації Криму та виходу підрозділу продовжив військову службу у Миколаєві. У 2014 році брав участь в АТО.

З 2016 року проходив службу на посадах науково-педагогічного складу та викладав у вищому військовому навчальному закладі.

На початку повномасштабного вторгнення виконував бойові завдання у складі підрозділів Сил оборони Харкова.

В Міноборони відповідальний за напрямок військової освіти і підготовки, комунікацію з військовими підрозділами та органами військового управління.

Вітковський Ігор Володимирович, полковник ЗСУ.

Випускник Житомирського військового інституту радіоелектроніки ім. С.П. Корольова (2005 рік), Національного університету оборони України (2019 рік), Коледжу Збройних Сил Канади (2022 рік).

Розпочав службу на посаді командира взводу розвідувального батальйону (м. Рівне). Надалі проходив службу в батальйоні РЕБ, командно-розвідувальному центрі 13 армійського корпусу, оперативному командуванні "Захід", Головному управлінні логістики Генштабу ЗСУ, Оперативній групі ЗСУ при Групі сприяння безпеці України. Брав участь в АТО. Учасник бойових дій.

В Міноборони здійснює координацію та налагодження процесу залучення міжнародної військової допомоги.

На посадах радників Патронатної служби Міністра оборони України працюють:

Давітян Діана Суренівна. Випускниця Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т. Г. Шевченка (журналістика, 2018 р.), Запорізький національний університет (правознавство, 2020 р.).

З 2015 по 2018 рік працювала кореспондентом відділу "Політика" в журналі "Фокус". З 2019 до 2020 року – прессекретарка прем’єр-міністра України.

З 2021 до 2022 року – помічниця-консультантка нардепа Рустема Умєрова. З 2022 до 2023 року – радник Голови Фонду держмайна. З 2023 року – призначена радницею Патронатної служби міністра оборони України.

В Міністерстві оборони відповідальна за комунікації та міжнародну взаємодію.

Козенко Олександр Вікторович. Випускник Київського національного економічного університету (міжнародна економіка, 1998 р.).

  • З 1994-2006 роки працював в галузі цивільної авіації в різних авіакомпаніях, зокрема: Міжнародні авіалінії України, ДП “Авіалінії України”, EL-AL Israel Airlines.
  • З 2006-2017 роки був топменеджером різних міжнародних та українських компаній.
  • З 2017-2020 роки був засновником та власником декількох компаній.
  • З 2020-2023 роки працював радником керівника Офісу президента України.

З листопада 2023 року є радником міністра оборони України. В Міноборони займається питаннями розвитку державної авіації.

Тимошенко Кирило Владленович. Випускник Дніпровського університету ім. Гончара. До 2019 року працював у медійному секторі у регіональних та всеукраїнських телекомпаніях.

Зокрема, розпочинав карʼєру у 2005 році спортивним журналістом на “9 каналі”, м. Дніпро. Після цього продовжив журналістську та продюсерську діяльність на "Новому каналі", телеканалах "Інтер", ТРК "Україна" та у компанії FILM.ua. У 2014 році заснував рекламну компанію GOODMEDIA.

З 2019 року перейшов на роботу у державному секторі. Зокрема, з травня 2019 по січень 2023 років обіймав посаду заступника керівника Офісу президента.

З березня 2024 року призначений штатним радником міністра оборони України.

В Міноборони відповідальних за медіа та комунікації, координацію інформаційної політики в МО та підпорядкованих міністерству структурах, а також побудову єдиної інформаційної повістки в Силах оборони України на час дії воєнного стану.

"Помічники/радники міністра оборони України у воєнний час виконують завдання, визначені міністром оборони України", — йдеться у відповіді на запит.

У Міноборони також зазначили, що посадовий оклад радників міністра оборони у 2024 році становить 17 865 грн.

Раніше BBC Україна повідомило з посиланням на джерела, що радник міністра оборони, колишній заступник голови ОПЦ Кирило Тимошенко опікуватиметься темою будівництва фортифікацій. Видання зазначає, що до російського вторгнення у 2022 році він курував стратегічну програму влади "Велике будівництво", на яку витрачали величезні суми грошей. Тож під критику щодо їхніх витрат потрапляв і сам Тимошенко.

Міноборони у відповідь на запит ВВС відповіло, що "основний напрямок" роботи Тимошенка – це медіа та комунікації, координація інформаційної політики в МО та підпорядкованих структурах, а також побудова "єдиної інформаційної повістки" в Силах оборони.

"Питання щодо дотичності нового радника до масштабної компанії зі зведення оборонних укріплень у відомстві проігнорували", — пише видання.

Тимошенко під час спілкування з ВВС також відмовився підтвердити чи заперечити свою причетність до фортифікаційної тематики. Він заявив, що, дійсно, присутній на багатьох нарадах Міноборони з різних питань, але основна його функція – бути радником міністра з комунікаційної політики.

"Слава Богу, що це робиться", – так прокоментував він питання масштабної державної програми зі зведення оборонних рубежів, відмовившись більш детально пояснити свою роль у цій роботі.

Щодо зведення ліній оборони, то в Міноборони повідомили BBC, що дійсно ведуть моніторинг будівництва фортифікаційних споруд. Цим займається координаційний штаб, до складу якого включенні представники міністерства та ЗСУ.

"Штаб постійно здійснює взаємодію із залученими до виконання заходів замовниками будівництва та обласними військовими адміністраціями, в зоні відповідальності яких здійснюється будівництво", – йдеться у відповіді на запит.

Оборонні роботи ведуться на всіх напрямках, у всіх визначених 14 областях. Процент готовності фортифікаційних споруд у відомстві розкрити відмовились, але наголосили, що терміни будівництва встановлені як "максимально можливо стислі".

За оперативними даними, станом на 5 березня із виділених коштів вже використали близько 2 млрд гривень. Але Міноборони наголошує, що виділене фінансування (мова йде про 20 млрд гривень) не покриває загальної потреби для повного виконання будівельних робіт.

Нагадаємо, колишній заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко почав працювати радником міністра оборони Рустема Умєрова. Тимошенко "регулярно приходить до міністерства, фактично вже працює у відомстві, має наради з Умєровим, має там кабінет і заводить у відомство свою команду".

Торік у вересні Печерський районний суд Києва закрив адміністративну справу, пов’язану з корупцією, проти ексзаступника керівника Офісу президента Кирила Тимошенка. У справі йшлося про те, що Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) запідозрило Тимошенка у вчиненні дій в умовах конфлікту інтересів та отриманні подарунків з порушенням закону. Зокрема, топпосадовцю Банкової закидали одержання двох подарунків у вигляді прокату автівки Porsche Taycan, 2021 року випуску від неблизької особи (сума подарунка – 122 тис. грн) і тимчасового проживання у готелі Emili Resort (45,4 тис. грн).

Також НАЗК вважало, що колишній високопосадовець, використавши свій вплив, доручив співробітнику департаменту з питань регіональної політики Офісу президента виконати делікатне прохання – отримати візи, які виготовлені на ім'я Кирила Тимошенка та його сина.

У команді Зеленського Кирило Тимошенко відповідав за напрямок регіональної політики (зв’язок із головами облдержадміністрацій та керівниками міст і громад) та курував проєкт "Велике будівництво" з 2020 року. Восени 2022 року Спеціалізована антикорупційна прокуратура відкрила кримінальне провадження за статтями ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу ("Зловживання владою або службовим становищем") і ч. 2 ст. 209 Кримінального кодексу ("Легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом"). Правоохоронці зацікавилися фірмою «Будінвест Інжиніринг», яка прописана у рідному для Тимошенка місті Дніпро. За даними слідства, протягом пів року великої війни компанія "Будінвест Інжиніринг" отримала 1,3 млрд грн на ремонт доріг Дніпропетровщини. Згодом ці кошти було виведено на пов`язані підприємства з ознаками фіктивності.

На початку грудня 2022 року внаслідок переформатування уряду, і перерозподілу повноважень між міністерствами мегаповноваження отримав віцепрем’єр-міністр з відновлення України – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков. Фактично з цього моменту й почалося витіснення Тимошенка з "Великого будівництва", яке завершилося його відставкою "за власним бажанням".

Читайте також