Офіційно: Порошенку повідомили про підозру у держзраді та сприянні тероризму

Текст підписаної підозри у справі про контрабанду вугілля з окупованого Донбасу, а також повістку на допит на 23 грудня залишити у будинку політика
Головне
Офіційно: Порошенку повідомили про підозру у держзраді та сприянні тероризму
Петро Порошенко Фото: facebook.com/petroporoshenko
20 Грудня 2021, 16:36
читать на русском

​П'ятому президенту України Петру Порошенку повідомлено про підозру у державній зраді та сприянні діяльності терористичних організацій.

Про це повідомила пресслужба Державного бюро розслідувань.

Зазначається, що працівники ДБР у взаємодії зі СБУ та під процесуальним керівництвом Офісу Генпрокурора розслідують кримінальне провадження щодо організації злочинної схеми постачання вугілля із тимчасово окупованих територій та сприяння терористичним організаціям "ЛНР" та "ДНР" групою громадян України на загальну суму близько 1,5 млрд гривень.

П'ятий президент України підозрюється у тому, що він, діючи за попередньою змовою групою осіб, зокрема з числа представників вищого керівництва РФ, сприяв діяльності терористичних організацій "ЛНР" та "ДНР", - йдеться у повідомленні.

У вересні-листопаді 2021 року у вказаному провадженні вже повідомлено про підозру народному депутату від ОПЗЖ Віктор Медведчук та колишньому міністру енергетики Володимиру Демчишину. Вони підозрюються у купівлі за державні кошти в ОРДЛО вугілля.

На думку слідства, своїми діями фігуранти провадження поставили енергетичну сферу України у залежність від РФ та терористичних організацій. Що, своєю чергою підірвало економічну безпеку держави у 2014-2015 роках, позбавило можливостей для диверсифікації джерел постачання енергетичних ресурсів, а також надало Росії більш широкі можливості для подальшого втручання у внутрішні справи України і ведення проти неї підривної діяльності.

Як повідомляє РБК-Україна з посиланням на джерело в правоохоронних органах, підозру Порошенку відправлено поштою.

Адвокат політика Ілля Новіков у Facebook розповів, що дві години тому до будинку Порошенка приїхали представники прокуратури та залишили текст підписаної підозри у справі про контрабанду вугілля з окупованого Донбасу, а також повістку на допит на 23 грудня.

За словами правозахисника, слідство вважає, що Порошенко створив злочинну групу для зриву законтрактованих восени 2014 року поставок вугілля з ПАР, щоб закупити його на окупованому Донбасі, заплативши представникам "ЛНР/ДНР" 200 млн гривень.

Сергій Лещенко, який відповідає за інформаційну політику в Офісі президента, зазначив у Telegram, що Порошенко повернеться в Україну, але не в ті дати, коли це треба ДБР та Офісу генпрокурора, а коли Порошенко зазвичай повертається з-за кордону.

За словами адвоката Новікова, "кінець грудня та початок січня – це свята та парламентські канікули і той час, коли Порошенко може відпочити з сім'єю".

Іншими словами, найближчими днями Порошенко до України не повернеться. За схожою схемою не повертався в Україну, щоб не отримувати підозру, винесену за його відсутності, мер Одеси Геннадій Труханов, - написав Лещенко.

Нагадаємо, що 17 грудня слідчі ДБР намагались вручити Петру Порошенку повістку на черговий допит, але п'ятий президент, як стверджували в бюро, проігнорував. Після цього Порошенко швидко сів в автомобіль та поїхав. Згодом його побачили в аеропорту, а у ЄС заявили про заплановані візити до Туреччини та Польщі.

Читайте також