Порушення маскового режиму: кого штрафують насамперед

У МВС пояснили, що штрафують не одразу, спочатку роз'яснюють
Порушення маскового режиму: кого штрафують насамперед
Дівчина у захисній масці. Фото: Pexels
25 Листопада 2020, 19:07
читать на русском

В Україні за перших чотири дні дії нових штрафів щодо відсутності захисної маски в громадських місцях правоохоронці оштрафували близько 2200 людей. Поліціянти спочатку проводять роз'яснювальну роботу з порушниками, а виписують штрафи тим, хто грубо відмовляється дотримуватися карантинних заходів.

Про це розповів радник міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова Іван Варченко в ефірі телеканалу "Україна 24".

За його словами, правоохоронці намагаються проводити з громадянами роз'яснювальну роботу щодо носіння захисних масок, а потім вже виписують штрафи лише тим, хто грубо відмовляється дотримуватися карантину.

Щодо нових юридичних обставин, які з'явилися у зв'язку з новою нормою кодексу України про адміністративні правопорушення та стосуються фізичних осіб, штраф від 170 до 255 грн накладається на місці, адміністративний протокол відразу ж складається на місці й людина зобов'язана сплатити, - сказав він.

Читайте також

Варченко наголосив, що на людей, які відмовляються платити, очікують неприємності.

Далі виконавче провадження, проблеми для людини за несплачений штраф можуть бути у зв'язку з роботою по цьому виконавчому провадженню, коли людина не зможе скористатися якимись привілеями й можливостями, - додав він.

За його словами, за чотири дні дії нової статті Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо відсутності захисних масок поліція склала 2200 таких адмінпротоколів.

Це значно більше, ніж складалося дотепер. Ми розуміємо, що насправді ці штрафи можуть бути дієвим засобом. Хоча ми виходимо з того, що поліція проводить насамперед роз'яснювальну роботу, пояснюючи людям, що треба надягати маски. Лише у випадку зухвалої відмови дотримуватися норм законів та адміністративних актів, накладається штраф, - зазначив Варченко.

Читайте також

Нагадаємо, що 19 листопада президент України Володимир Зеленський (досьє Зеленського) підписав закон, який дозволяє поліціянтам штрафувати порушників маскового режиму. Відтепер за перебування у громадських місцях, будівлях або громадському транспорті без респіратора або захисної маски порушники карантину можуть отримати 170-255 грн штрафу.

Поліціянтам дозволили штрафувати порушників просто на місці, а не передавати матеріали до суду.

21 листопада Закон, який дозволяє поліціянтам штрафувати порушників маскового режиму, набрав чинності.

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов (досьє Степанова) заявив, що у період з 21 по 24 листопада в Україні склали 2 111 постанов про накладання штрафів за відсутність у громадян захисних масок у громадських місцях.

Він зазначив, що носіння масок обов'язкове у громадських місцях, якщо людина йде сама по вулиці - то в носінні маски необхідності немає.