Проти власників "Епіцентру" Галини та Олександра Герег відкрили кримінальну справу

Галина та Олександр Гереги ймовірно протягом 8 років виплачували зарплату керівнику їх бізнесу на окупованому Донбасі
Головне
Проти власників "Епіцентру" Галини та Олександра Герег відкрили кримінальну справу
8 Квітня 2024, 21:48
читать на русском

Народний депутат Олександр Герега та його дружина, колишня секретарка Київради Галина Герега могли впродовж 8 років війни платити зарплату керівнику їх бізнесу на Донбасі та начебто не втрачати контроль над магазинами, які зареєстрували за законами окупаційних адміністрацій.

Про це пише видання Інформатор.

Печерський районний суд Києва 3 квітня 2024 року зобов’язав Офіс Генпрокурора розпочати розслідування щодо ймовірної колабораційної діяльності власників "Епіцентру" - Олександра та Галини Герег. Підставою для цього стало розслідування програми "Схеми: корупція в деталях" про виплату заплати управителю колишніх "Епіцентрів" на окупованій Донеччині Геннадію Гальчуку, який зараз є депутатом партії "Єдина Росія".

Розслідування вийшло 17 жовтня 2023 року. Через 10 днів після цього партія "Народовладдя" надіслала до СБУ заяву щодо фактів, викладених у розслідуванні, які тягнуть на 5 років в’язниці з конфіскацією. Заяву переслали до Офісу Генпрокурора, але там не побачили "у веденні бізнесу та сплати податків на окупованих територіях народним депутатом Олександром Герегою та його дружиною Галиною ознак колабораційної діяльності".

"Дуже смішно читати юридичну позицію Офісу Генпрокурора, де вони як двієчники просто спотворюють норми статі 214 КПК та пишуть про те, що наша заява цитую: "не містить об’єктивних фактичних даних, які б достовірно свідчили про наявність ознак кримінальних правопорушень у діях народного депутата України" і "підстав для внесення відомостей до ЄРДР немає", - писав у січні 2024 року активіст, член партії "Народовладдя" Олег Симороз.

За його словами, прокуратуру достатньо повідомити про ймовірне порушення, а підтвердити ці факти вже має слідство. З усього виходило, що в Офісі Генпрокурора не хотіли турбувати народного депутата підозрами у колабораціонізмі.

Для того, щоб змусити правоохоронців відкрити провадження та на основі зібраних журналістами доказів провести слідство, прийшлося звертатися до суду.

"Після двох перенесених засідань, вчора (3 квітня 2024 року – ред.) нарешті вдалося викласти наші аргументи в суді. Як наслідок, слідча суддя задовольнила нашу скаргу та зобовʼязала прокуратуру внести відповідні відомості до ЄРДР та розпочати розслідування", - йдеться у повідомленні партії "Народовладдя".

У судовому реєстрі ми знайшли відповідну ухвалу судді Печерського районного суду. Окрім того, що Офіс генпрокурора не зможе "пропетляти", там ще й мають надати витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань, яке підтверджує початок роботи слідчих.

Нагадаємо, компанії "Епіцентр" і "Нова лінія", якими володіють народний депутат України Олександр Герега та його дружина Галина Герега, з 2014 року і до кінця липня 2022 року щомісячно виплачували зарплату Геннадію Гальчуку. Це колишньому директорові гіпермаркету "Епіцентр" у Макіївці.

Гальчук після 2014 року залишився на окупованій частині Донеччини та продовжив управляти створеною замість "Епіцентрів" мережею "Галактика", які зареєстрували за правилами підконтрольних Росії адміністрацій. Про це йдеться у розслідуванні "Схем".

За ці роки Гальчук регулярно приїжджав з окупації на підконтрольну Україні територію та фінансував партію Герег. При цьому "Галактики" (колишні "Епіцентри" - ред.) під його керівництвом співпрацювали з адміністраціями угруповання "ДНР".

У торгових центрах "Галактика", якими керує Гальчук, відзначали російські свята і вітали з "днем республіки". Крім цього, мережа відкрито співпрацювала з підконтрольними Росії місцевими адміністраціями: дарувала автомобілі керівництву "МНС" угруповання "ДНР". А після повномасштабного вторгнення "Галактика" постачала товари для тюремних адміністрацій, рятувальників та спецслужб угруповання "ДНР".

"В розслідуванні добре показано, що це все робилося з відома власників "Епіцентру" й що вони, очевидно, утримували (й цілком імовірно досі утримують) остаточний контроль над роботою "Епіцентрів-Галактик" на окупованих територіях", - йдеться у заяві партії "Народовладдя".

Якщо припустити, що Гереги не втратили контроль над гіпермаркетами на окупованих територіях, то може кримські "Епіцентри" теж контролюються Герегами. Нагадаємо, що розслідування "Схем" від 2014 року виявило, що мережа магазинів у Криму нібито платила податки Росії. Однак ці заяви Гереги заперечують.

"Після анексії Криму наша компанія втратила контроль над торговими центрами, що були розташовані на півострові. Фактично управління ними здійснювалося керівниками окремих ТЦ, які залишились у Криму та співпрацювали з окупаційною владою", – сказав Олександр Герега у коментарі Forbes.

За словами нардепа, аналогічна ситуація з торговими центрами на Донбасі.

"Ні наше товариство, ні його учасники ніколи не вели господарської діяльності на зазначених територіях та не мають відношення до діяльності, яку вели там наші колишні менеджери", – пояснив Олександр Герега.

Читайте також

1