П'ятеро українців увійшли до щорічного рейтингу мільярдерів за версією Forbes

Найбагатшим українцем вже традиційно став Рінат Ахметов
Головне
П'ятеро українців увійшли до щорічного рейтингу мільярдерів за версією Forbes
Рінат Ахметов (фото: з відкритих джерел)
3 Квітня 2024, 12:42
читать на русском

П'ятеро українських бізнесменів увійшли до щорічного рейтингу мільярдерів за версією Forbes, який американський журнал оприлюднив на своєму сайті у вівторок, 2 квітня.

Найвище місце в ньому традиційно посів власник групи СКМ Рінат Ахметов. Цього року його активи журналісти оцінили нижче, ніж у 2023-му, – в $4 млрд (у торішньому рейтингу було $5,7 млрд), що опустило його на 785-те місце (в торішньому рейтингу було 445-те).

Другим серед українців став власник Інтерпайпу Віктор Пінчук. Його активи зараз оцінюють у $2 млрд (рік тому – $2,1 млрд), він на 1623-му місці.

Також до списку мільярдерів потрапили найбільший акціонер Ferrexpo Костянтин Жеваго ($1,2 млрд, 2410-те місце), власник Смарт-холдингу Вадим Новинський ($1,2 млрд, 2410-те місце) та співвласник групи "Приват" Геннадій Боголюбов ($1 млрд, 2692-ге місце).

Також у рейтингу залишаються співзасновники Grammarly Олексій Шевченко та Максим Литвин, їхні статки оцінюються у $1,9 млрд в кожного. У рейтингу вони вказані як громадяни Канади.

Бізнес-партнер Боголюбова Ігор Коломойський, який уже сім місяців перебуває в СІЗО у Києві, вилетів з рейтингу. Торік він фігурував у ньому як громадянин Ізраїлю.

На перше місце в рейтингу Forbes цього року знову помістив громадянина Франції, виконавчого директора групи LVMH Бернара Арно. Його капітал за рік збільшився на $22 млрд до $233 млрд. Другий, як і торік, – бізнесмен Ілон Маск, його капітал оцінюють у $195 млрд.

Третім став засновник Amazon Джефф Безос з капіталом $194 млрд.

За оцінкою міжнародної організації Oxfam, мільярдери стали багатшими на $3,3 трлн за три роки, тоді як п'ять мільярдів інших людей збідніли.

Нагадаємо, у березні 2024 року засновник Amazon Джефф Безос знову став найбагатшою людиною у світі, обігнавши Ілона Маска і вперше з осені 2021 року піднявшись на вершину індексу мільярдерів.

У квітні 2022 року засновник компанії SpaceX Ілон Маск вперше очолив рейтинг найбагатших людей світу за версією Forbes. Тоді він обігнав власника Amazon Джеффа Безоса.

Уперше Ілон Маск увійшов до рейтингу мільярдерів Forbes у 2012 році. Тоді він посів 190-те місце,  його статки становили два млрд доларів.