Робота на Януковича: Мін’юст ігнорує нардепів та покриває корупцію

Чому в Україні низький рівень парламентського контролю та відсутність реальних важелів впливу у законодавчого органу на виконавчу владу
Робота на Януковича: Мін’юст ігнорує нардепів та покриває корупцію
Міністерство юстиції (фото: УНІАН)
19 Серпня 2021, 18:08
читать на русском

Міністерство юстиції ігнорує запити народних депутатів та рішення комітету Верховної Ради щодо ситуації навколо захоплення підприємства ТОВ "Золоті Ворота".

Як раніше повідомлялося, що ще у березні посадовці Мін’юсту під час виконавчого провадження передали частку в підприємстві ТОВ "Золоті Ворота" одному із стягувачів, а саме Сєрєбрєнніковій, яку пов’язують з оточенням Олександра Януковича (син колишнього президента – втікача Віктора Януковича). Така передача була здійснена в обхід переважного права іншого співзасновника цього Товариства – Карлаша. Інакше кажучи, Мін’юст прямо порушив положення ст.18, 53-1 Закону України "Про виконавче провадження" та ст. 20 Закону України "Про Товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю".

Порушення були настільки очевидні, що тодішня очільниця Управління виконавчої служби Київської області Марина Прилуцька провела перевірку, за результатами якої постановою від 31.03.2021р. зобов’язала державних виконавців усунути допущені порушення. Однак державні виконавці не виконали постанову свого безпосереднього керівника. Ця постанова начальника УЗПВР в Київській області Марини Прилуцької від 31.03.2021 року залишається невиконаною і дотепер.

На цю ситуацію звернули увагу також народні депутати України. Зокрема упродовж червня – серпня цього року на адресу Міністра юстиції України Дениса Малюськи надійшло близько 20 звернень від народних депутатів, зокрема від Бабенко М. В., Кириченко М. О., Бойко Ю., Божик В., Буймістер Л., Пивоварова Є. та інших. У відповідь абсолютна тиша з боку міністра юстиції.

Народний депутат України Андрій Одарченко навіть ініціював заслуховування цього питання на Підкомітеті з питань антикорупційної політики у сфері господарських, земельних і містобудівних правовідносин щодо фактів та обставин порушення Мін’юстом прав та законних інтересів Каралаша. Однак через карантин засідання Підкомітету з цього приводу не відбулось і питання якось загубилось під час листування між Мін’юстом та Верховною Радою.

Так само нічим завершились спроби Уповноваженого Верховної Ради втрутитись у цю справу та змусити Мін’юст відновити законність, скасувати раніше ухвалені рішення.

Мін’юст вказує у відповідь на численні скарги та звернення щодо відновлення прав Карлаша на придбання частки в ТОВ "ЗОЛОТІ ВОРОТА", що це питання слід вирішувати в судовому порядку. Натомість, коли треба було захистити права Сєрєбрєннікової, то за один день Мін’юст скасував постанову та акт про передачу частки в ТОВ "ЗОЛОТІ ВОРОТА" стягувачу Лавринцю, і передав цю частку Сєрєбрєнніковій. Тобто для одних громадян Мін’юст діє блискавично швидко та ефективно, а для інших – "йдіть до суду". Знову діє принцип "друзям все – ворогам закон".

Головний лобіст інтересів Сєрєбрєннікової – заступник керівника Департаменту ДВС Юрій Вишневський, якого за неперевіреною інформацією називають "головним касиром" виконавчої служби, бо він нібито збирає данину з підпорядкованих підрозділів ДВС та передає її "нагору". Саме Вишневський на внутрішніх нарадах наразі постійно наголошує, що питання по Золотих Воротах вже само собою вляглося і нічого не треба робити, які він і казав.

Як наслідок виявляється, що парламентський контроль в Україні не діє, а міністр Малюська не звітує і не збирається ні перед ким звітувати, тим більше враховувати думку народних депутатів.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що чиновники Міністерства юстиції порушили закон і обійшли процедуру переважної купівлі частки в статутному капіталі ТОВ "Золоті Ворота" його засновником Олександром Карлашем і передали безкоштовно 50% статутного капіталу підприємства Діані Сєрєбрєнніковій, котру пов’язують із сином президента-утікача Віктора Януковича - Олександром.

1