Щодо суддів КСУ відкрито два провадження - депутат

Одного із суддів звинувачують у захопленні державної влади
Важливо
Щодо суддів КСУ відкрито два провадження - депутат
Ярослав Юрчишин Фото: Фейсбук
12 Листопада 2020, 16:55
читать на русском

Державне бюро розслідувань відкрило два кримінальних провадження щодо дій суддів Конституційного суду за "захоплення державної влади" і "злочинний вплив на державного діяча з використанням свого службового становища".

Про це повідомив заступник голови фракції "Голос", народний депутат Ярослав Юрчишин, якого сьогодні допитали у ДБР як заявника одного з проваджень.

Юрчишин повідомив, що у ДБР його допитали як заявника і свідка у справі стосовно оцінки дій суддів Конституційного суду.

Читайте також

Слідчий Державного бюро розслідувань мене повідомив, що відкрито два провадження. Перше — за статтею 344 (злочинний вплив на державного діяча з використанням свого службового становища), друге — за статтею 109 про захоплення державної влади, за якою я й подавав заяву. Також є клопотання про об’єднання цих двох справ, щоб всі слідчі дії проходили паралельно, — повідомив політик.

За його словами, він також клопотав про долучення до справи матеріалів плівок Окружного адміністративного суду Києва, де фігурували заяви про суддів Конституційного суду, а також свідчення секретаря РНБО Олексія Данілова й керівника офісу президента Андрія Єрмака, які заявляли, що на рішення КС впливала Росія.

Читайте також

Нагадаємо, що 27 жовтня стало відомо, що Велика палата Конституційного суду України визнала незаконною статтю 366-1 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання за неправдиве декларування.

На виконання рішення Конституційного суду України Національне агентство з питань запобігання корупції закрило доступ до Реєстру декларацій.

У НАЗК вважають, що судді Конституційного суду України ухвалили рішення щодо скасування кримінальної відповідальності за неправдиве декларування у власних інтересах.

Читайте також

Президент Володимир Зеленський вніс на розгляд Верховної Ради України законопроєкт, яким пропонується позбавити суддів Конституційного суду їхніх повноважень та відновити скасований ними закон про декларування.

Своєю чергою, голова Конституційного суду Олександр Тупицький вважає, що у законопроєкті "Про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства", який президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради є ознаки конституційного перевороту в Україні.

Читайте також наш матеріал: Державний колапс: чим небезпечний законопроєкт Зеленського про КСУ.

1