Шість західнобалканських держав стануть членами ЄС в майбутньому - Меркель

Канцлерка також натякнула на посилення впливу в регіоні Росії та Китаю
Шість західнобалканських держав стануть членами ЄС в майбутньому - Меркель
Канцлерка Німеччини Ангела Меркель (Фото: УНІАН)
6 Липня 2021, 15:21
читать на русском

Шість західнобалканських держав стануть членами Європейського Союзу у майбутньому "в силу геополітичних причин".

Про це заявила канцлерка Німеччини Ангела Меркель за підсумками конференції на тему Західних Балкан, передає видання DW.

За її словами, стимулювання процесу підготовки вступу західнобалканських країн до ЄС відповідає споконвічним інтересам Євросоюзу.

Агентство Reuters зазначає, що цими словами Меркель натякнула на посилення впливу в регіоні Росії та Китаю.

Також німецький лідер прокоментувала позиції окремих країн-членів ЄС щодо перспектив вступу західнобалканських держав до Євросоюзу та наголосила, що президент Франції Емманюель Макрон "абсолютно чітко" висловився за цей крок. Водночас Болгарія та Нідерланди до такого рішення ставляться більш стримано.

Втім, ФРН пред'являє в окремих випадках дуже високі вимоги до західнобалканських держав.

У конференції брали участь глави урядів Сербії, Албанії, Республіки Північна Македонія, Боснії і Герцеговини, Чорногорії та Косова, а також голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйен (Ursula von der Leyen).


Контекст. Раніше президент Європейського парламенту Давід Сассолі заявив, що ЄС вже веде перемови з Чорногорією та Сербією, Албанією та Північною Македонією, що є офіційними кандидатами. Так, Північна Македонія у травні отримала підтримку Австрії, Чехії та Словенії для початку переговорів з Євросоюзом.

Водночас Боснія і Герцеговина та Косово вважаються потенційними кандидатами для початку перемов.

Нагадаємо, що колишній міністр закордонних справ Павло Клімкін вважає, що в основному на міжнародній арені Україну розглядають як об'єкт.

Також німецька канцлерка Ангела Меркель останні місяці на посаді не показує лідерської політики, зокрема й щодо будівництва російського газопроводу "Північний потік-2". А Німеччина бачить Україну в Європейському союзі, але не бачить в НАТО, така умовна фінляндизована Україна.

Читайте також

1