Стало відомо, в яких областях найгірше працюють укриття

Кабмін та місцеві ради мають притягнути до відповідальності недбалих чиновників
Важливо
Стало відомо, в яких областях найгірше працюють укриття
Укриття Фото: facebook.com/RedCrossUkraine
27 Червня 2023, 09:43
читать на русском

Президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради нацбезпеки та оборони про те, щоб до 25 липня 2023 року привести в належний стан бомбосховища по всій Україні.

Відповідний указ №353 опублікований на сайті президента

РНБО визнало незадовільною роботу із забезпечення готовності до використання укриттів у Запорізькій, Сумській областях, Житомирському районі Житомирської області, Білоцерківському районі Київської області, Конотопському районі Сумської області, містах Києві, Запоріжжі, Херсоні, Чернігові, Харкові, Миколаєві, Одесі, Сумах, Дніпрі, Конотопі, Білій Церкві.

Своїм рішенням рада наказує Кабінету міністрів, місцевим адміністраціям та органам місцевого самоврядування невідкладно притягти до дисциплінарної відповідальності керівників та інших посадовців, які відповідають за утримання та експлуатацію проблемних бомбосховищ.

Обласним і Київській міській військовим адміністраціям спільно з органами місцевого самоврядування доручено до 25 липня забезпечити "цілодобовий та безперешкодний" доступ до укриттів, а населенню надати онлайн-доступ до інформації про наявні бомбосховища.

Також за цей період потрібно створити кол-центри для приймання, обробки та оперативного реагування на звернення громадян, розробити електронні мапи укриттів, чат-боти та інші інформаційні ресурси.

Крім того, РНБО вирішила нарощувати фонд укриттів двома шляхами:

  • будувати нові споруди, як стаціонарні, так модульного типу;
  • пристосовувати споруди підземного простору для використання їх як укриттів.

Нагадаємо, Деснянська РДА звернулась до мера міста Києва Віталія Кличка з проханням преміювати голову адміністрації Дмитра Ратнікова. Ратнікову просять донарахувати 100% окладу як премію. Як обґрунтування додається список зустрічей, які він провів.

Як відомо, мер звернувся до президента з вимогою відсторонити Ратнікова через закрите бомбосховище та загибель людей у Деснянському районі Києва. Натомість Ратніков заявив, що готовий розділити відповідальність з мером.

Правоохоронці затримали вже чотирьох осіб - першого заступника Деснянської РДА, директора медустанови та його заступника, а також охоронця.

15 червня на Банковій під час наради під керівництвом заступника голови ОПУ Олексія Кулеби обговорювалося питання ухвалення президентом рішення про зняття з посади голови КМДА Віталія Кличка, а також начальника Київської міської військової адміністрації Сергія Попка. Внаслідок чого обидві посади може обійняти одна довірена особа президента.

Основним кандидатом на посаду ЗМІ називали ексглаву Луганської обласної військової адміністрації Сергія Гайдая, якого Україна запропонувала Казахстану прийняти послом, але отримала відмову. Другим кандидатом вважають ексочільника Укрзалізниці, який встиг до великих корупційних скандалів перебратися у крісло глави фактично "мертвого" міністерства з питань стратегічних галузей промисловості України Олександра Камишіна.

Саме Камишін за дорученням президента очолював комісію з перевірки ситуації з бомбосховищами у столиці після того, як 1 червня під зачиненими дверима укриття у Деснянському районі столиці загинули люди.

Однак обидва кандидати відмовилися від посади, тому "зачистку" столиці поки призупинили.

Водночас за деякими джерелами, обговорювався ще один варіант — кандидатура колишнього помічника ексзаступника голови ОПУ Кирила Тимошенка, який пішов з офісу президента після гучних скандалів з розкраданнями гуманітарки в ОВА та нецільовим використанням коштів, а також відзначився їздою на дорогих автівках під час війни.

Читайте також

1