В ОП розглядають питання про зняття з посад Кличка і Попка

Основні кандидатури, яким Банкова пропонувала очолити столицю, відмовилися від посад
Головне
В ОП розглядають питання про зняття з посад Кличка і Попка
Віталій Кличко Фото: kyivcity.gov.ua
16 Червня 2023, 11:43
читать на русском

Учора на Банковій під час наради під керівництвом заступника голови ОПУ Олексія Кулеби обговорювалося питання ухвалення президентом рішення про зняття з посади голови КМДА Віталія Кличка, а також начальника Київської міської військової адміністрації Сергія Попка. Внаслідок чого обидві посади може обійняти одна довірена особа президента.

Про це пише видання "Дзеркало тижня".

Основним кандидатом на посаду ЗМІ називали ексглаву Луганської обласної військової адміністрації Сергія Гайдая, якого Україна запропонувала Казахстану прийняти послом, але отримала відмову. Другим кандидатом вважають ексочільника Укрзалізниці, який встиг до великих корупційних скандалів перебратися у крісло глави фактично "мертвого" міністерства з питань стратегічних галузей промисловості України Олександра Камишіна.

Саме Камишін за дорученням президента очолював комісію з перевірки ситуації з бомбосховищами у столиці після того, як 1 червня під зачиненими дверима укриття у Деснянському районі столиці загинули люди.

"За результатами перевірки 4655 укриттів Києва, вільний доступ у місті є лише до 44% укриттів. Доступ до ще 21% може бути забезпечений протягом п'яти хвилин, тобто їх відкривають чергові після початку тривоги", — заявив Камишин.

"Відповідатимуть усі, реакція буде тверда… Нам Росії, цих ворогів мало, у нас є, бачите, ще й внутрішні… Сказав би так: може бути нокаут", — заявив президент у день трагедії і, схоже, має намір стримати своє слово.

Ба більше, за результатами перевірок у Києві та інших областях можуть бути зняті не лише Кличко та Попко, а й майже всі голови районних державних адміністрацій столиці, плюс — низка голів обласних військових адміністрацій та їхніх заступників.

Але, за інформацією низки видань, учора ввечері обидва кандидати відмовилися від посади, тому "зачистка" столиці поки призупинена.

Водночас за деякими джерелами, обговорювався ще один варіант — кандидатура колишнього помічника ексзаступника голови ОПУ Кирила Тимошенка, який пішов з офісу президента після гучних скандалів з розкраданнями гуманітарки в ОВА та нецільовим використанням коштів, а також відзначився їздою на дорогих автівках під час війни.

Таким чином, основне завдання Банкової — оперативно знайти людину, яка погодиться сісти одразу у два крісла в Києві та реалізувати план Зеленського зі знищення місцевого самоврядування в столиці України. Всі рішення, найімовірніше, проводитимуть через РНБО. Намагаючись виправдати їх в очах міжнародних партнерів, які, м'яко кажучи, навряд чи вітатимуть такий антидемократичний крок Зеленського. - пише "Дзеркало тижня".

Тим часом експерти зазначають, що за всієї серйозності проблеми функціонування укриттів у столиці та по всій Україні, а також необхідної відповідальності посадових осіб за загибель людей, головною політичною метою Банкової та особисто президента є мер Києва Віталій Кличко.

Проблема в тому, що у разі ухвалення такого рішення, Зеленський відправить разом із Кличком до нокауту місцеве самоврядування столиці, по суті, позбавивши всенародно обраного мера Києва повноважень. З огляду на специфіку організації системи влади у столиці виконавчий орган є одночасно територіальним органом державної влади та виконавчим органом Київради. Аналогічно тому, як обласні державні адміністрації є одночасно державними органами та виконавчими органами обласних рад.

Таким чином, втрачаючи посаду голови КМДА, Кличко позбавляється можливості керувати виконавчим органом Київради.

Тому можна констатувати, що замість продовження децентралізації влади в Україні та запровадження функції державного нагляду за актами органів місцевого самоврядування Зеленський може піти волюнтаристським шляхом Януковича. Коли той у 2010 році після внесення парламентом змін до чинного закону про столицю, зняв з посади голови КМДА мера Леоніда Черновецького та призначив Олександра Попова.

Наразі ж президент Зеленський має всі можливості у межах децентралізації впорядкувати систему влади в столиці демократичним шляхом. Прийнявши давно готові в парламенті закони про столицю та місцеві державні адміністрації. Що дозволило б природно розвести повноваження мера та голови КМДА, при цьому передавши право формувати виконавчий орган Київради самій Київраді. І вибраному всенародно київському міському голові.

У разі ухвалення рішення про зняття з посади голови КМДА Кличка президент Зеленський підтвердить, що його мета не реформа, а одноосібний контроль над столицею.

Нагадаємо, в Україні перевірили роботу всіх укриттів після того, як під час ракетної атаки по Києву загинула жінка, що не змогла потрапити в укриття, адже воно було зачинене.

Тим часом Деснянська РДА звернулась до мера міста Києва Віталія Кличка з проханням преміювати голову адміністрації Дмитра Ратнікова. Ратнікову просять донарахувати 100% окладу як премію. Як обґрунтування додається список зустрічей, які він провів.

Як відомо, мер звернувся до президента з вимогою відсторонити Ратнікова через закрите бомбосховище та загибель людей у Деснянському районі Києва. Натомість Ратніков заявив, що готовий розділити відповідальність з мером.

Читайте також

1