Статус олігарха автоматично призведе до перешкод ведення бізнесу за кордоном - Малюська

Президент доручив РНБО відпрацювати механізм взаємодії з міжнародними та іноземними партнерами
Статус олігарха автоматично призведе до перешкод ведення бізнесу за кордоном - Малюська
Денис Малюська (фото: УНІАН)
13 Січня 2022, 18:47
читать на русском

Президент України Володимир Зеленський на засіданні Ради національної безпеки і оборони 30 грудня доручив відпрацювати механізм, що дозволяє розширити обмеження для олігархів за кордоном.

Про це розповів міністр юстиції України Денис Малюська в етері телеканалу "Рада".

За його словами, президент доручив РНБО відпрацювати механізм взаємодії з міжнародними та іноземними партнерами для того, щоб статус олігарха і пов'язані з ним обмеження не залишалися виключно в межах країни.

Щоб наші партнери також реагували, також встановлювали додаткові контролі щодо активів і діяльності таких осіб за кордоном, - зазначив Малюська.

Міністр юстиції наголосив, статус олігарха автоматично призведе до перешкод для таких осіб ведення бізнесу за кордоном. Втім, потрібно, аби це все було нормативно врегульовано, а не лише на процедурах комплаєнсу західних бізнес-компаній.

Нагадаємо, 23 вересня Верховна Рада ухвалила закон щодо деолігархізації (№5599). Він передбачає створення Реєстру олігархів, визначає порядок внесення осіб до реєстру та його наслідки. Також законодавчий акт передбачає декларування публічними службовцями контактів з олігархами, які є у реєстрі.

Закон ухвалювали без розгляду окремих правок. Фракція "Слуга народу" запропонувала розглядати документ "постатейно" - було виокремлено 12 ключових правок, підтримка яких автоматично означала відхилення інших схожих правок.

Депутати з опозиційних фракцій заявляли, що закон потрібно переголосовувати, оскільки у ньому містяться правові. Зокрема, вказано, що визначати олігархів в Україні буде РНБО, а інша стаття закону каже про те, що цим займатиметься НАЗК.

Читайте також наш матеріал: Зеленський підписав закон: коли та як ускладниться життя українських олігархів

Читайте також

1