Субсидії в Україні: хто не може отримати допомогу в оплаті ЖКП

Спеціальна комісія може призначити субсидії попри закон, при певних умовах
Головне
Субсидії в Україні: хто не може отримати допомогу в оплаті ЖКП
Квитанції за комунальні послуги (фото: УНІАН)
11 Березня 2021, 12:13
читать на русском

У Міністерстві соціальної політики повідомили, що субсидії на оплату послуг житлово-комунального господарства не зможуть отримати певні категорії людей, боржники та ті, хто приховує свої доходи.

Про це розповіла міністерка соціальної політики Марина Лазебна в інтерв'ю виданню "Факти".

За словами Лазебної, субсидію не зможуть отримати кілька категорій осіб:

  • Орендодавці, які не задекларували доходи від здачі майна в оренду.
  • Люди, які зробили одноразову покупку вартістю понад 50 тисяч гривень.
  • Люди, які протягом року перед зверненням за субсидією придбали земельну ділянку, квартиру, будинок вартістю понад 50 тисяч гривень.
  • Власники автомобілів, з дня випуску яких минуло менш як п'ять років (крім мопедів та транспорту, наданого органами соцзахисту, - ред.).
  • Боржники з оплати житлово-комунальних послуг, у яких є несплата на понад 340 гривень.
  • Люди, які не сплачують аліменти понад три місяці. Це обмеження не застосовують до боржників з алко- або наркозалежністю, відсторонених від роботи в рамках кримінального провадження, тих, хто перебуває під домашнім арештом, під вартою або безвісно відсутні.

Читайте також

Також субсидії не призначають, коли у складі домогосподарства є повнолітні, які понад три місяці в межах періоду, за який розраховуються доходи для призначення субсидії, не сплачували мінімальний ЄСВ і при цьому перебували за кордоном без офіційного працевлаштування там.

Виняток становлять люди, які за кордоном доглядають дитину до досягнення нею трирічного віку, перебувають у службових відрядженнях, лікуються або навчаються.

Субсидію не можна отримати й тоді, коли опалювальна площа житлового приміщення перевищує 130 м² для квартир у багатоквартирному будинку, для індивідуальних будинків - 230 м². Ці обмеження не стосуються дитячих будинків сімейного типу, прийомних та багатодітних сімей.

Лазебна вважає, що на рівні нормативного акту неможливо передбачити всі життєві ситуації. Тому можуть бути індивідуальні випадки, коли люди справді потребують субсидій, але за законом мають перешкоди. У таких випадках допомогу в оплаті ЖКП може призначити спеціальна комісія, утворена районними держадміністраціями та виконавчими органами влади. При цьому комісія має обстежити умови, в яких живе людина.


Контекст. Від 1 січня 2021 року в Україні змінилася процедура призначення субсидій тим громадянам, які раніше їх не отримували. Звертатися можна дистанційно або до місцевих громад. Розмір обов’язкової частини оплати за послуги для кожної сім’ї визначається індивідуально за єдиною формулою і залежить виключно від розміру середньомісячного сукупного доходу домогосподарства в розрахунку на одну особу.

Водночас виконувач обов'язків міністра енергетики України Юрій Вітренко заявив, що субсидії згубно впливають на людську психіку, бо їх отримання змушує людей відчувати себе бідними.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль вважає, що субсидій на компенсацію вартості комунальних послуг вистачить для всіх, хто їх потребує.