Тіхановська прокоментувала "інтерв'ю" Протасевича: завдання політв'язня - вижити

Опозиціонерка вважає, що Протасевича катували
Тіхановська прокоментувала "інтерв'ю" Протасевича: завдання політв'язня - вижити
Світлана Тіхановська Фото: сайт tsikhanouskaya.org
4 Червня 2021, 15:45
читать на русском

Колишня кандидатка в президенти Білорусі, одна з лідерок білоруської опозиції Світлана Тіхановська вважає, що затриманий у Мінську після посадки літака Роман Протасевич дав інтерв'ю ОНТ примусово.

Про це вона заявила у Варшаві на спільній з мером польської столиці Рафалом Тшасковським пресконференції, повідомляє "Укрінформ".

За допомогою насильства людей можна змусити говорити що завгодно, - сказала вона, коментуючи це інтерв'ю.

Вона зазначила, що останнім часом з'явилося багато відеороликів, в яких опоненти режиму Лукашенка "звинувачують самих себе і каються у своїх вчинках".

Тіхановська переконана, що всі ці записи робилися із застосуванням насильства і тому висловлювання, які у них показують, не мають ніякого значення, оскільки "завдання політв'язня - вижити".

Тим часом міністр закордонних справ Великобританії Домінік Рааб у Твіттері заявив, що інтерв'ю блогера Романа Протасевича, показане увечері 3 червня на державному телебаченні Білорусі, "проходило під примусом і під вартою".

Тривожне інтерв'ю Протасевича минулого вечора явно проходило під примусом і під вартою. Переслідування захисників прав людини і свободи медіа в Білорусі має припинитися. Ті, хто брав участь в зйомках, примусі та проведенні інтерв'ю, повинні бути притягнуті до відповідальності, - написав він.

Читайте також

Як відомо, розмова затриманого у Мінську активіста Романа Протасевича з керівником телеканалу ОНТ Маратом Марковим вийшла увечері 3 червня. Під час нього на тілі блогера були помітні можливі сліди тортур. 


Контекст. 23 травня літак компанії Ryanair, який слідував за маршрутом Афіни-Вільнюс, здійснив незаплановану посадку в аеропорту "Мінськ". На борту літака перебував засновник найбільшого опозиційного білоруського телеграм-каналу NEXTA Роман Протасевич разом зі своєю дівчиною.

Для того, щоб змусити пасажирський літак сісти в аеропорту Мінська, владою Білорусі було піднято військовий винищувач Міг-29.

За словами самого Протасевича, за ним стежили до затримання. Він вважає, що у Білорусі йому загрожує смертна кара.

24 травня у соцмережах з'явилося відео із затриманим Протасевичем. На ньому він заявив, що співпрацює зі слідством і надає свідчення про організацію масових заворушень в Мінську.

Після появи цього відео батько затриманого Дмитро Протасевич заявив про побиття сина в СІЗО. В інтерв’ю Reuters він припустив, що у Протасевича може бути зламаний ніс.

25 травня дівчину Протасевича, росіянку Софію Сапегу арештували на два місяці.

Читайте наш матеріалЗатримання Протасевича: навіщо це Лукашенкові і як реагує Україна і світ.

1