У ЄС підтвердили можливість утворення тромбів після COVID-вакцинації AstraZeneca

Регулятор наголосив на ефективності препарату проти коронавірусу
У ЄС підтвердили можливість утворення тромбів після COVID-вакцинації AstraZeneca
Вакцина (фото: КОДА)
23 Квітня 2021, 18:43
читать на русском

Європейське агентство лікарських засобів (EMA) заявило, що утворення тромбів після щеплення вакциною AstraZeneca можливе в однієї людини зі 100 тисяч вакцинованих.

Про це йдеться на сайті агентства.

Регулятор ЄС наголосив, що вакцина проти коронавірусу AstraZeneca ефективна для запобігання госпіталізацій і смертей через COVID-19.

Найбільш часті побічні ефекти зазвичай легкі або помірні та проходять через кілька днів. Найбільш серйозні побічні ефекти - це дуже рідкісні випадки незвичайних тромбів з низьким вмістом тромбоцитів, які, за оцінками, виникають у 1 зі 100 тисяч вакцинованих людей, - повідомив регулятор.


Контекст. Австрійська влада 7 березня повідомила, що не використовуватиме одну партію вакцини AstraZeneca, поки не будуть розслідувані випадки смерті однієї людини й захворювання у другої. Після вакцинація померла 49-річна жінка від проблем згортання крові. У 35-річної жінки розвинулася тромбоемболія легеневої артерії, але вона одужує.

В ЕстоніїДанії, Таїланді та Румунії також тимчасово припинили використання цієї вакцини через смерті, пов'язаних з утворенням тромбів.

У Всесвітній організації охорони здоров'я заявили, що утворення тромбів після щеплення вакциною проти коронавірусу AstraZeneca "вважається ймовірним, але не підтвердженим".

Водночас виробник вакцини проти коронавірусу AstraZeneca заявив про відсутність доказів підвищеного ризику утворення тромбів після застосування препарату. Такі результати показали їхні власні дослідження.

Читайте також наш матеріал: Мутація коронавірусу: що відомо про нові штами та чим вони небезпечні

Читайте також

1