У Мінфіні підтвердили, що з 1 липня податкове навантаження на українців зросте

Від 1 липня в Україні планують повернутися до довоєнної податкової системи
У Мінфіні підтвердили, що з 1 липня податкове навантаження на українців зросте
Податкова амністія (Фото: баланс клуб)
31 Травня 2023, 18:24
читать на русском

Парламент підтримав у першому читанні зміни до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану. Зміни направлено на відновлення довоєнної системи оподаткування й ввести їх в дію планується з 1 липня.

Про це повідомляє Міністерство фінансів України.

Як зрозуміло з роз'яснень Мінфіну, одним з мотивів повернення до довоєнної системи оподаткування стали зобов'язання перед Міжнародним валютним фондом.

"Прийняття законопроєкту забезпечить виконання Україною зобов’язань у рамках Меморандуму про економічну та фінансову політику від 8 грудня 2022 року та впровадження заходів, реалізація яких сприятиме збільшенню податкових надходжень у 2023 році", - наголосили в Мінфіні.

Повернення до довоєнної системи оподаткування означає, що додатково в 2023 році у бюджет надійде близько 10 млрд гривень, підрахували в Мінфіні.

Отже, законопроєктом запропоновано з 1 липня 2023 року:

  • скасувати можливості для ФОПів та юридичних осіб бути платниками єдиного податку III групи із застосуванням ставки єдиного податку у розмірі 2 % від суми доходу;
  • скасувати можливості для ФОПів - платників єдиного податку І та II груп, не сплачувати єдиний податок;
  • відновити проведення документальних перевірок;
  • відновити застосування штрафних санкцій за порушення податкового законодавства; правильності нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування; порядку використання РРО/ПРРО;
  • відновити перебіг строків, визначених податковим законодавством.

Водночас у законопроєкті все ж таки враховуватимуться певні особливості воєнного часу. Тому передбачено, наприклад, що перевірки під час дії воєнного стану проводяться за наявності безпечного доступу:

  • до територій, приміщень та іншого майна, що використовуються для провадження господарської діяльності та/або є об’єктами оподаткування,
  • до документів, та іншої інформації, пов’язаної з обчисленням та сплатою податків, зборів.

У Міністерстві фінансів також наголошують, що законопроєкт не передбачає підвищення податків та не вводить нові ставки податків.

"Норми направлено насамперед, на повернення податкового законодавства до довоєнного стану. Зокрема, з 1 липня 2023 року обмежується дія окремих норм Кодексу, запроваджених на період до припинення або скасування воєнного стану на території України", — наголосив міністр фінансів Сергій Марченко.

Нагадаємо, Верховна Рада України підтримала законопроєкт №8401, що призведе до скасування "2% податку ФОП" з першого липня 2023 року. Пільгу було введено після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

Читайте також

1