У Мінсоцполітики розповіли, хто може отримати субсидії

Субсидії можуть отримати всі, хто на законних підставах перебуває на території України
Головне
У Мінсоцполітики розповіли, хто може отримати субсидії
Квитанції за комунальні послуги (фото: УНІАН)
11 Березня 2021, 16:42
читать на русском

У Міністерстві соціальної політики розповіли, хто може розраховувати на субсидії від держави та як оформити.

Про це розповіла міністерка соціальної політики Марина Лазебна в інтерв'ю виданню "Факти".

Зазначається, що субсидії можуть отримати всі, хто на законних підставах перебуває на території України, зареєстровані й не можуть самотужки платити за житлово-комунальні послуги (ЖКП).

Тобто їх витрати на оплату цих послуг перевищують розмір обов’язкового платежу (в межах встановлених нормативів споживання), - сказала Лазебна.

У 2020 році у зв’язку з пандемією та карантинними обмеженнями уряд зробив кілька додаткових кроків, щоб допомогти громадянам. Зокрема, на 50% збільшили соціальні норми споживання низки житлово-комунальних послуг. Це відбулось з тієї причини, що люди значно більше часу проводили вдома, відповідно більше споживали послуг.

Читайте також

В період карантину у Мінсоцполітики автоматично, без особистих звернень, перепризначали держдопомогу всім, хто її раніше мав. Надали можливість оформити субсидію сім’ям, у яких хтось офіційно працює за кордоном, оформив допомогу по частковому безробіттю і не сплачує ЄСВ (єдиний соціальний внесок. — Авт.). Також було встановлено розмір субсидії не враховується при розрахунку розмірів державних соціальних допомог, які надаються людям.

Як подати документи на субсидію?

Насамперед необхідно звернутись до органу соцзахисту населення, уповноваженої особи виконавчого органу сільської, селищної, міської ради відповідної територіальної громади або центру надання адміністративних послуг за зареєстрованим місцем проживання.

Людина має подати заяву про призначення субсидії та декларацію про доходи і витрати за формами, встановленими Мінсоцполітики. Це можна зробити особисто, надіслати до органу соцзахисту населення поштою або через вебсайт Мінсоцполітики

Які доходи враховуються при нарахуванні субсидій?

Для розрахунку розміру житлової субсидії враховуються такі доходи:

  • за III і IV квартали попереднього календарного року — у разі, коли житлова субсидія призначається з початку неопалювального сезону (травень);
  • за I і II квартали поточного календарного року — у разі, коли житлова субсидія призначається з початку опалювального сезону (жовтень);
  • за два квартали, що передують місяцю звернення за призначенням житлової субсидії, — у разі, коли вона призначається не з початку опалювального (неопалювального) сезону.

Зазначається, що сукупний середньомісячний дохід під час призначення субсидій розраховується у такому ж порядку  без звернення на наступний період домогосподарствам, яким її призначили в минулому неопалювальному сезоні. А також під час розрахунку цього виду допомоги на опалювальний сезон.

Субсидія на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива призначається, виходячи з розміру доходу осіб зі складу домогосподарства та членів їх сімей за попередній календарний рік.

Читайте також


Контекст. Від 1 січня 2021 року в Україні змінилася процедура призначення субсидій тим громадянам, які раніше їх не отримували. Звертатися можна дистанційно або до місцевих громад.

Водночас виконувач обов'язків міністра енергетики України Юрій Вітренко заявив, що субсидії згубно впливають на людську психіку, бо їх отримання змушує людей відчувати себе бідними.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль вважає, що субсидій на компенсацію вартості комунальних послуг вистачить для всіх, хто їх потребує.

У Міністерстві соціальної політики повідомили, що субсидії на оплату послуг житлово-комунального господарства не зможуть отримати певні категорії людей, боржники та ті, хто приховує свої доходи.

1