У НАЗК розкритикували законопроєкт з вирішення конституційної кризи

Законопроєкт не передбачає позбавлення волі за умисне декларування неправдивої інформації
Головне
У НАЗК розкритикували законопроєкт з вирішення конституційної кризи
1 Грудня 2020, 10:10
читать на русском

Розроблений робочою групою законопроєкт № 4441 не передбачає позбавлення волі ані за умисне декларування неправдивої інформації, ані за умисне неподання декларації.

Про це повідомила пресслужба Національного агентства з питань запобігання корупції.

Такі норми лише допомагають корупціонерам уникати реальної відповідальності за свої злочини. Водночас, як в Польщі, Латвії та Литві за неподання декларації та декларування недостовірних відомостей можна отримати реальний тюремний термін, ми просто будемо давати корупціонерам можливість і далі красти, - зазначив глава НАЗК Олександр Новіков.

Читайте також

У НАЗК зазначають, що за умисне неподання декларації передбачено тільки штраф від 2500 до 3000 неоподатковуваних мінімумів (від 42 500 грн до 51 000 грн), громадські роботи та заборона обіймати певні посади.

В агентстві продовжують дотримуватись раніше висловленої позиції та наголошують, що за умисну вказівку неправдивих відомостей на більш ніж 1 млн грн має передбачатися позбавлення волі.

Інакше - ефективне запобігання корупції буде неможливим, - підсумували у відомстві.

У НАЗК нагадали, що зареєстровані ще 2 листопада законопроєкти № 4304 (головою Верховної Ради за підтримки депутатів фракцій "Слуга Народу", "Європейська Солідарність", ВО "Батьківщина", "За майбутнє", "Голос", депутатської групи "Довіра"), № 4307 (Юлією Тимошенко) та № 4301 (Іриною Геращенко та іншими депутатами "Європейської Солідарності") передбачають ув’язнення за умисне декларування недостовірної інформації та умисне неподання декларації.

НАЗК

Фото з сайту НАЗК

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський вніс на розгляд Верховної Ради України законопроєкт, яким пропонується позбавити суддів Конституційного суду їхніх повноважень та відновити скасований ними закон про декларування.

Своєю чергою, голова Конституційного суду Олександр Тупицький вважає, що у законопроєкті "Про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства", який президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради є ознаки конституційного перевороту в Україні.

Читайте також наш матеріал: Державний колапс: чим небезпечний законопроєкт Зеленського про КСУ.

1