У Раді закликають визнати режим Лукашенка загрозою міжнародній безпеці

Депутати звернулись до ООН, Єврокомісії, Європарламенту
У Раді закликають визнати режим Лукашенка загрозою міжнародній безпеці
Лукашенко Фото: president.gov.by
26 Травня 2021, 09:56
читать на русском

Народні депутати Верховної Ради закликають світових лідерів визнати режим Олександра Лукашенка загрозою міжнародній безпеці.

Нардепи з фракції "Слуга народу", "Голос" та "Європейська солідарність" подали проєкт постанови у ВРУ, яка передбачає звернення до ООН, Єврокомісії, Європарламенту, Парламентських асамблей Ради Європи, ОБСЄ та НАТО, урядів і парламентів держав світу про визнання режиму Лукашенка у Білорусі таким, що становить загрозу міжнародній безпеці.

Читайте також


Контекст. 23 травня літак компанії Ryanair, який слідував за маршрутом Афіни-Вільнюс, здійснив незаплановану посадку в аеропорту "Мінськ". На борту літака перебував засновник найбільшого опозиційного білоруського телеграм-каналу NEXTA Роман Протасевич разом зі своєю дівчиною.

Для того, щоб змусити пасажирський літак сісти в аеропорту Мінська, владою Білорусі було піднято військовий винищувач Міг-29.

За словами самого Протасевича, за ним стежили до затримання. Він вважає, що у Білорусі йому загрожує смертна кара.

24 травня президент Володимир Зеленський (досьє Зеленського) доручив уряду підготувати рішення щодо припинення авіасполучення між Україною та Білоруссю. Також до "повітряного бойкоту" раніше доєдналися Латвія, Нідерланди, Польща, Угорщина і Франція.

Читайте наш матеріалЗатримання Протасевича: навіщо це Лукашенкові і як реагує Україна і світ.

1