Україна подасть повторний запит на екстрадицію Януковича

Попередній запит на видачу Януковича Україні Росія відхилила
Україна подасть повторний запит на екстрадицію Януковича
Експрезидент України Віктор Янукович Фото: УНІАН
28 Травня 2021, 17:08
читать на русском

Росія відмовилася екстрадувати колишнього президента Віктора Януковича, однак Україна надалі подаватиме запити на його екстрадицію.

Про це заявила генпрокурорка України Ірина Венедіктова в ефірі "Україна 24".

Ми подавали на екстрадицію – Росія нам відмовила. Ми будемо ще подавати на екстрадицію. Зараз є шість базових проваджень, за якими ми рухаємося. Зараз Верховна Рада прийняла закон про "заочку", президент підписав. Я думаю, це буде поштовх у цих провадженнях, - розповіла Венедіктова.

Водночас у справі Януковича про держраду немає, за словами генпрокурора, "незакритого гештальту".

У нього є вирок, який уже набрав законної сили з 2 жовтня 2020 року. Він засуджений до 13 років позбавлення волі, – підкреслила Венедіктова.


Контекст. 24 січня 2019 року Оболонський районний суд Києва заочно засудив Віктора Януковича до 13 років ув'язнення за державну зраду і пособництво у веденні війни.

Суд також постановив стягнути з Януковича на користь держави процесуальні витрати за проведення судових експертиз у сумі 98 561, 20 грн і залишити без зміни накладений у рамках провадження арешт на майно.

2 жовтня 2020 року Апеляційний суд залишив без змін вирок Януковичу у справі про держзраду.

Читайте також

10 грудня Печерський суд Києва відмовив у задоволенні заяви президента-втікача Віктора Януковича про його допит у справі щодо розгону Майдану у лютому 2014 року. Відмовили також і в допиті свідків.

26 жовтня слідчий суддя ВАКС відмовив у задоволенні клопотання прокуророві САП про обрання запобіжного заходу четвертому президентові України, який переховується від слідства із 2014-го року.

Апеляційний суд пояснив рішення про анулювання заочного арешту Януковича. У суді заявили, що прокурором не доведено факт про оголошення Януковича у міжнародний розшук.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомила, що оскаржить відмову в застосуванні запобіжного заходу колишньому президенту України Віктору Януковичу у справі Межигір'я.

19 січня 2021 року Вищий антикорупційний суд (ВАКС) відхилив скаргу Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та відмовив у заочному арешті колишнього президента Віктора Януковича.

Більше про скандальне рішення суду щодо відмови в арешті президента-втікача читайте у нашому матеріаліСуд скасував заочний арешт Януковича: чи повернеться експрезидент до України