В ISW розкрили плани путіна щодо місії МАГАТЕ на Запорізьку АЕС

МАГАТЕ не може безпосередньо взаємодіяти з росією щодо експлуатації станції
В ISW розкрили плани путіна щодо місії МАГАТЕ на Запорізьку АЕС
Володимир Путін / Фото: Getty Images
7 Вересня 2022, 12:54
читать на русском

Російський диктатор владімір путін може скористатися звітом МАГАТЕ про Запорізьку атомну електростанцію і запустити процес, аналогічний Мінським угодам.

Про це повідомив американський Інститут дослідження війни (ISW).

Зазначається, що дещо зашифрована мова звіту МАГАТЕ показує той факт, що Україна залишається оператором ЗАЕС та стороною, відповідальною за її безпечну експлуатацію та дотримання норм міжнародного права МАГАТЕ.

МАГАТЕ не може безпосередньо взаємодіяти з росією щодо експлуатації станції, не визнавши принаймні мовчазно, що росія має право на консультації.

Як пише ISW, путін може спробувати використати умови, які він створив на ЗАЕС, для створення паралельної міжнародної структури, яка б підривала суверенні права України на набагато більшу територію України, яку зараз окупують російські війська.

Нагадаємо, що 30 серпня місія Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) приїхала до Києва перед візитом на окуповану орками Запорізьку АЕС. Цього ж дня президент України Володимир Зеленський зустрівся з генеральним директором МАГАТЕ Рафаелем Гроссі.

Гауляйтер Запоріжжя Володимир Рогов відмовив місії МАГАТЕ у видачі спеціальних пропусків, тому міжнародним інспекторам доведеться вистояти чергу, щоб потрапити до Запорізької області.

31 серпня місія МАГАТЕ прибула до Запоріжжя близько 15:00. Вона має проінспектувати захоплену російськими військами Запорізьку АЕС.

Вранці 1 серпня росіяни почали вести артобстріл заздалегідь погодженого маршруту місії МАГАТЕ із Запоріжжя до ЗАЕС. Проте місія все одно вирушила на атомну електростанцію.

1 вересня, директор Міжнародного агентства з атомної енергетики (МАГАТЕ) Рафаель Маріано Гроссі виїхав із Запорізької атомної електростанції.

Читайте також

1