Важко довести злочин Зеленського в офшорах - адвокат

В розслідуванні журналістів недостатньо фактів злочину
Ексклюзив
Важко довести злочин Зеленського в офшорах - адвокат
Володимир Зеленський (Фото: Офіс президента)
27 Жовтня 2021, 15:39
читать на русском

Розслідування журналістів про офшорні махінації Володимира Зеленського не дають підстав вказувати на факт вчинення злочину.

Про це розповів у коментарі "Парламент.UA" адвокат, керівник кримінальної практики АО "Радзієвський і партнери" Віталій Чаюн.

За його словами, встановлення факту розкрадання коштів є ключовою вимогою для притягнення до кримінальної відповідальності за інше правопорушення – відмивання майна, одержаного злочинним шляхом (ст. 209 КК України). Проте, якщо не буде встановлений факт розкрадання, жодну людину не можна звинуватити в легалізації коштів, отриманих в наслідок такого розкрадання.

У розслідуванні йдеться наступне: "Американські правоохоронці вважають, що Коломойський придбав нерухомість у США за гроші "ПриватБанку" та "брудні" кошти з банку, які пройшли через офшори, могли б теоретично опинитися у ключових осіб "Кварталу 95"".

Твердження про висновки "американських правоохоронців" не містять посилання на будь-які офіційні документи чи судові рішення, які б вказували на факт вчинення злочину І. Коломойським чи тим паче В. Зеленським. У ЗМІ згадувалась інформація про офіційне розслідування, що проводиться у США за цими фактами, але інформації про його результати віднайти не вдалось, – стверджує Чаюн.

Він додав, що з сюжету вбачається, що твердження про відмивання коштів базуються на припущеннях на кшталт: "могли б опинитися", "могли бути частиною історії з відмивання грошей", "не виключено, що за них було придбано елітну нерухомість". Правоохоронці мусять офіційного обвинуватити людей у розкраданні коштів та довести умисел Зеленського на легалізацію "брудних" коштів та його обізнаність у факті злочинного походження з грошима.

Маскування одних операцій (оплата наданих послуг) під інші (інвестиційний внесок до статутного капіталу) може використовуватися з метою ухилення від [сплати] податків та інших обов'язкових платежів. Водночас наданої у сюжеті інформації не достатньо для того, щоб дійти до будь-яких однозначних висновків про наявність факту вчинення ухилення від сплати податків чи причетності певних осіб до такого злочину, – зауважив адвокат.

Для того, аби надати об'єктивну оцінку наведеним фактам, необхідно дослідити документацію стосовно фінансово-господарських взаємовідносин між компаніями. Це дозволить з'ясувати спрямованість умислу учасників договірних відносин.


Нагадаємо, що понад 600 журналістів працювали над даними, які отримали назву Pandora Papers, про офшорні компанії та рахунки світових лідерів, чиновників та королівських родин. Зокрема, у Зеленського та його команди є офшорні фірми, які від 2012 року отримали 40 мільйонів доларів від компаній, пов’язаних з олігархом Ігорем Коломойським. Це відбувалося у період, коли студія "Квартал 95" почала співпрацювати з телеканалом "1+1". При цьому Коломойський виступив ніби спонсором компаній президента.

Водночас того ж 2012 року було зареєстровано членами "Кварталу" понад десяток фірм на Британських Віргінських островах, Белізі та на Кіпрі. Серед них — досі невідома фірма Maltex Multicapital Corp, яка була порівну поділена між фірмами Зеленського, братів Сергія Шефіра та Бориса Шефіра, а також сценариста та режисера продуктів студії "Квартал 95" Андрія Яковлева.

Читайте також

1