Влада може проігнорувати оцінку Венеційської комісії щодо закону про олігархів - експерт

Оцінки Венеційської комісії не є обов’язковими до виконання
Ексклюзив
Влада може проігнорувати оцінку Венеційської комісії щодо закону про олігархів - експерт
Венеційська комісія
28 Вересня 2021, 13:29
читать на русском

Влада може проігнорувати оцінку Венеційської комісії щодо закону про олігархів, оскільки її зауваження не є обов’язковими до виконання.

Про це розповіли експерти ексклюзивно для "Парламент.UA".

Теоретично в Україні є прецеденти, коли, наприклад, Янукович ігнорував рішення Венеційської комісії. Україна теоретично може їх ігнорувати. На практиці ми знаємо, чим закінчив Янукович, тому, знову ж таки, так чи інакше, рахуватися з Венеційською комісією, напевно, доведеться, - сказав політолог Микола Спірідонов.

Кандидат економічних наук Олександр Хмелевський зауважив, що оцінки Венеційської комісії, на відміну від КСУ, не є обов’язковими до виконання. Тому влада може просто проігнорувати зауваження.

Зазначили, що комісія все ж оцінюватиме закон, незважаючи на те, що влада не стала чекати висновків про відповідність проєкту законодавчого акту європейським стандартам і цінностям та ухвалила його раніше.

За словами експертів, у Венеційській комісії можуть сказати, що закон не відповідає юридичним нормам, там можуть закинути обмеження прав людини та суперечність окремих положень закону Конституції України.

Нагадаємо, 23 вересня народні обранці проголосували в цілому законопроєкт про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів) (№ 5599).

Закон ухвалювали без розгляду окремих правок. Фракція "Слуга народу" запропонувала розглядати документ "постатейно" - було виокремлено 12 ключових правок, підтримка яких автоматично означала відхилення інших схожих правок.

Читайте також

1