Як колоду не тасуй, а туз не випадає: призначати нових міністрів не будуть і цього тижня

Основна причина "безголовості" міністерств - нема кого призначити на вакантні посади
Головне
Як колоду не тасуй, а туз не випадає: призначати нових міністрів не будуть і цього тижня
Кабмін Фото: kmu.gov.ua
22 Травня 2024, 09:39
читать на русском

Цього тижня нових призначень в уряді очікувати не слід, пишуть різні видання. Головна причина - "нагорі" ніяк не можуть визначитися з кандидатурами, бо нових немає, а перетасувати старих, щоби закрити усі дірки - нереально.

Зокрема видання "Телеграф" пише, що в Офісі Президента та в парламенті не вщухають дискусії щодо майбутнього Міністерства молоді та спорту - є навіть думки його ліквідувати.

"План такий є. Але недоречно це робити до Олімпіади у Франції. Можливо - після", - розповів "Телеграфу" співрозмовник у фракції "Слуга народу".

Якщо це міністерство таки не ліквідують, то найімовірнішим міністром молоді та спорту є нинішній в.о. Матвій Бідний, який перебуває на випробувальному тримісячному терміні ще з листопада минулого року. Зауважень до його роботи нібито немає, але й підвищувати його не поспішають.

Нагадаємо, що є ще очільник міського управління спорту у Львові Антон Нікулін, який пройшов всі погодження (включно зі співбесідою у Президента) ще у жовтні минулого року. Його кандидатуру можуть витягнути із довгої шухляди і таки призначити новим міністром.

Окрім ліквідації, це міністерство можуть приєднати до Міністерства культури та інформаційної політики. Але його майбутнє ще теж не вирішене. Нинішнього в.о. - Карандєєва ніхто міністром не бачить і нікого "достойного" теж не вдається знайти. Тому і думають відділити культуру від інформації - до культури приєднати молодь і спорт, а інформаційну політику можуть віддати Нацраді з питань телебачення і радіомовлення або спробують реанімувати "мертве" Держкомтелерадіо.

Міністр стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін може очолити Мінінфраструктури, яке має постати на руїнах міністерства-монстра, яке створили під Кубракова.

Про це виданню NV Бізнес розповів співрозмовник в Уряді. Але перед тим Кабмін має прийняти ряд рішень: Мінстратегпром має увійти до складу Мініфраструктури, а функції регіональної політики перейдуть до Мінекономіки, де Юлія Свириденко має створити відповідний департамент.

"Це вже другий чи навіть третій варіант трансформації в Уряді. Головним кандидатом минулого тижня була Свириденко. Тепер є інформація про Камишіна", - розповів цей співрозмовник видання NV Бізнес.

Нардеп Железняк вчора написав, що функції регіональної політики ніхто Мінекономіки передавати не буде і в Уряді знову з'явиться Міністерство регіональної політики. За його інформацією, найімовірніше міністром регіональної політики стане В'ячеслав Негода. Але не варто забувати, що в Офісі Президента сидить Олексій Кулеба, який відповідає за ці ж питання і теж дуже хоче переїхати в Кабмін. Не виключився з боротьби за цю міністерську посаду і нинішній голова "Нафтогазу України" Олексій Чернишов, якому нудно на цій посаді і він мріє повернутися до Уряду.

Як зазначило одне з джерел редакції NV, на посаду міністра з розвитку громад та територій таки планується призначити В’ячеслава Негоду, керівник Офісу Конгресу місцевих та регіональних влад, а на посаду міністра агрополітики Тараса Висоцького, перший заступник агроміністра агрополітики, який зараз тимчасово керує відомством.

«Але це відбудеться пізніше, — пояснив цей співрозмовник NV. — На цьому тижні ми плануємо лише призначення одного судді Конституційного суду». Сьогодні, як зазначили обидва джерела редакції, це питання мало вирішитись під час наради з президентом.

Висоцький є підозрюваним у справі НАБУ та САП щодо розтрати понад 62 млн грн під час закупівлі продуктів, хоча саме Мінагрополітики заперечувало збитки або отримання неправомірної вигоди у справі, яка інкримінується цьому чиновнику.

«Висоцький вже мав розмову щодо цього в ОП і щодо свого призначення, і сказав, що він все вирішить», — повідомило ще одне джерело в СН.

Найцікавіше те, що у разі перемоги у цьому батлі Чернишова, Львівщина теж залишиться без голови. Якщо Чернишов стане міністром, то в "Нафтогазі" його мав би замінити Максим Козицький. Принаймні, так собі це все уявляє "дах" Козицького у Києві - Єрмак.

Питання зі звільненням Дмитра Кулеби з посади міністра закордонних справ вже давно вирішене, а його наступник вже працює в цьому Міністерстві на посаді першого заступника міністра.

Ірина Верещук, скоріш за все, збереже свою посаду віцепрем'єрки. Принаймні, точно відомо, що до Тернопільської області головою обласної адміністрації вона не поїде.

Читайте також

1