Політолог розповів навіщо Зеленському саджати Стерненка

Віктор Таран

політолог

Політолог розповів навіщо Зеленському саджати Стерненка
Сергій Стерненко Фото: facebook.com/sternenko
23 Лютого 2021, 15:59
читать на русском
Зеленський бавиться з електоратом і заграє то з одними, то з іншими

На мою думку, вирок у цій справі дуже дивний. Адже суддя ухвалював своє рішення спираючись не на доказову базу, а лише на слова людини, яку нібито викрав Стерненко. Тобто ми наче повернулись у часи якогось феодального ладу, де судочинство базується на поняттях "слово на слово". Тобто одна людина сказала - він мене викрав, а інша - я його не викрадав. При цьому немає жодного свідка, якихось інших процесуальних доказів.

Нагадаю, в таких випадках законодавство говорить, що будь-який сумнів треба трактувати на користь обвинуваченого, адже у нас діє принцип презумпції невинуватості. Відтак, у такому разі не мало бути настільки суворого вироку - сім років з конфіскацією майна. Тому думаю, що в апеляції у Стерненка гарні шанси скасувати вирок.

Чому суд визнав Стерненка винним 

У мене особисто складається враження, що цей вирок політично вмотивований. Згадую слова Венедиктової: "Стерненко точно отримає вирок". Ще один доказ політичної заангажованості - це та кількість справ, які порушили проти Стерненка за останні роки. Плюс ми знаємо, що справами проти Стерненка особисто займався й Андрій Портнов, який казав, що для нього це питання честі. 

Читайте також

Через що розгляд справ Стерненка в суді прискорили 

Це пов’язано з тим, що коли Зеленський став президентом, у владі зросла кількість людей, яких ми називаємо або які є представниками "русского міра", або які були за часів Януковича, а нещодавно повернулися в Україну. Ці люди підняли голову і почали вести активну політичну діяльність. Перш за все це пан Татаров, який нині заступник керівника Офісу Президента. Останнім часом ми бачимо чимало дивних справ, спрямованих проти патріотів, волонтерів, АТОвців. Маємо справи Антоненка, Марусі Звіробій.

Зеленського, який не є політиком одного сталого електорату, така ситуація влаштовує. Його електорат "рихлий". Тож він робить то крок вліво, то крок вправо, то накладе санкції на канали Медведчука, і просунемось серед патріотів, то просуває справу Стерненка і догоджає "русскому міру".  

Тому у мене як політолога виникають питання щодо щирості Зеленського, того чи справді він займає проукраїнську позицію, чи просто бавиться з електоратом. Я особисто схиляюсь до другого. Він не має сталої позиції, як от у Порошенка, Тимошенко чи того ж Бойка, їхні позиції зрозумілі. 

Чи спричинить вирок Стерненку масові протести 

Стерненко є певним символом боротьби з «русскім міром». Саме тому його захищало чимало людей з різних сфер українського суспільства. Для Зеленського це може стати точкою неповернення, коли активні громадяни будуть виступати проти нього.

Але громадянське суспільство є аморфним, соціально розгалуженим, не є цілісним, не має спеціальних структур, які здатні об’єднуватися і проводити організовані акції, немає спільних політичних цілей (Стерненко - це не політична ціль). Тому в перспективу великого громадянського протесту я не вірю. До того ж владу нині не здивувати й не злякати масовими акціями. Тож я думаю, що вирішення справи Стерненка триватиме у юридичному полі.


Контекст. Активіста Сергія Стерненка засудили до семи років в'язниці з конфіскацією майна через обвинувачення у викраденні "заради отримання 300 гривень" колишнього депутата Сергія Щербича у 2015 році.