Інтерв'ю Авакова - це спроба захиститися від протестувальників

Ігор Чаленко

політолог

Інтерв'ю Авакова - це спроба захиститися від протестувальників
Арсен Аваков (фото: з відкритих джерел)
3 Березня 2021, 16:17
читать на русском
Політолог розповів про прем'єрські амбіції міністра внутрішніх справ

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков після кількох років уникання контактів із пресою, лише за останні кілька днів дав аж два розлогих інтерв'ю, де не стидався розмірковувати на різні теми. Найяскравіші моменти інтерв'ю проаналізував політолог Ігор Чаленко.

Чому Аваков дав два великих інтерв’ю саме зараз

Я думаю причини дві: перша - загальнополітична, у зв’язку з перманентною "прем’єріадою", яка у нас відбувається. Тож пану Авакову треба закріпитися медійно, нагадати про себе. Аби як мінімум в наступному уряді залишитися на своїй посаді, а як максимум - його очолити. Хоча в інтерв’ю він це постійно спростовував і казав, що він максимально ефективно працює на своїй посаді. А друга причина - вочевидь, розгортання протестів через справу Стерненка після вироку суду першої інстанції. Під час цих мітингів звинувачення лунає в бік двох представників правоохоронних органів - це конкретно Арсен Аваков та генпрокурорка Ірина Венедіктова. Тому це така собі спроба медійного захисту.  

Чи дійсно Зеленський дізнався про вирок Стерненкові зі ЗМІ

Зважаючи на те, що у Верховній Раді доволі поспішно організували звіт генпрокурорки за певний час до оголошення вироку по Стерненку, я таки переконаний, що у вищих ешелонах влади та правоохоронних органах очікували саме на таке рішення, яке було озвучене. У такому разі Володимир Зеленський дійсно міг почути саме про вирок із засобів масової інформації. Втім про те, що таке рішення готується кулуарно він був поінформований, але як президент не може про це говорити. Проте у цій справі МВС все-таки відігравало другорядну роль, там більше працювали Служба безпеки України та Генеральна прокуратура.

Зустріч міністра внутрішніх справ Арсена Авакова з послинею Великої Британії Меліндою Сіммонс

Зустріч міністра внутрішніх справ Арсена Авакова з послинею Великої Британії Меліндою Сіммонс (фото: пресслужба МВС України)

Які стосунки в Авакова з Порошенком    

Щодо Порошенка, то очевидно, що є конфлікт, який на сьогодні не залагоджений. Втім ми бачимо рейтинги "Європейської солідарності" на підйомі, і тому невідомо куди поверне корабель за рік-два. Тож Арсен Борисович як досвідчений політик вже не хоче зараз рубати з плеча, попри певний конфлікт, який триває впродовж п'яти років. Він демонструє, що за певних умов готовий політично співпрацювати, якщо зміниться електоральна позиція українського суспільства. Це дуже явно показують слова Авакова, наприклад, про Зеленського, де він апелює до того, що його обрали 73%, відповідно він погоджується з тим що гарант робить і буде працювати в команді. Аваков у своїх критичних висловах про Петра Порошенка не перейшов тонкої межі, де за конструктивною критикою, йде політичне винищення. 

Насправді така політика допомогла йому втриматись при владі у 2019 році. Він показав, що ефективно себе поводить як член відповідної команди при владі, так і під час транзиту влади та виходить з професійних моментів, а не політичних.  

Читайте також

          

Наскільки близькі Зеленський з Аваковим 

Доступ Авакова до президента набагато більший ніж в інших міністрів і можливо навіть десь рівнозначний з прем'єр-міністром. Втім не слід їх вважати представниками єдиної політичної команди, яка разом йшла на вибори. Головне досягнення Авакова в тому, що він не дав сфальсифікувати президентські вибори у 2019 році. За це його Зеленський свого часу й оцінив. Проте в Авакова попри його стабільно успішну діяльність на посаді міністра є і проблеми з точки зору скандалів. Найбільший з них для мене - це справа Шеремета. Пам’ятаємо, як Арсен Борисович на пресконференцію покликав президента Зеленського, після чого бачимо - уже понад рік справа не рухається, а Антоненко перебуває в СІЗО. З цією справою і пов’язували подальше перебування Авакова на посаді, тому в цьому разі саме через неї (можливо є ще якісь підводні камені) частково Зеленський намагається дистанціюватися від Авакова. Втім  комунікація Арсена Борисовича з гарантом значно ближча. 

Чи дійсно Аваков помирився із Саакашвілі

Вочевидь, розповідь Авакова про примирення з Міхеїлом Саакашвілі - це його позиція як міністра та члена команди чинної влади. Ми знаємо, що Саакашвілі трохи пасивно себе поводить в Україні через внутрішньогрузинські події.  Тим не менш, він лишається в обоймі президента Зеленського як голова Виконавчого комітету реформ, адже відставки його не було. Тому це скоріше суто публічна позиція Авакова, щоб не показувати, що в середині владної команди є якісь конфлікти. Так само він казав, що не погоджується з певними кроками міністрів, але водночас виправляв Гордона коли він говорив про некомпетентність урядовців. Тому це радше спроба показати себе як командного гравця.


Контекст. За цей тиждень міністр внутрішніх справ Арсен Аваков дав два великих інтерв'ю. Перше - Наталі Мосейчук для  програми "VIP з Наталією Мосейчук" на каналі 1+1, в ефір воно вийшло 1 березня. Друге вийшло наступного дня у програмі "В гостях у Гордона".  

1