За роботу на російську розвідку - два роки умовно: чому українські суди "не бачать" військових злочинів

Вячеслав Головченко

журналіст

За роботу на російську розвідку - два роки умовно: чому українські суди "не бачать" військових злочинів
суд, суддя Фото: Ekaterina Bolovtsova з Pexels
16 Серпня 2022, 13:57
читать на русском
Ворожі агенти, російські військові та колаборанти отримують в українських судах необґрунтовано м`які вироки

У Миколаєві, який з 3 червня регулярно обстрілюють з артилерійських та ракетних систем відбулось дивне засідання суду. Жінка за роки роботи на розвідку Росії отримала два роки умовно,  замість 15 років як того дозволяє стаття. Суддя призначив два роки випробувального терміну для місцевої мешканки, яка працювала на російську розвідку та передавала ворогам дані про ЗСУ, про керівництво міста та  суспільно-політичної обставини в населеному пункті. Свою провину вона визнала.

За даними слідства, жінка була прихильницею Росії та не сприймала державну владу України. Ще на початку 2020 року вона вступила в злочинну змову зі співробітником головного розвідувального управління генштабу збройних сил Росії для надання допомоги противнику у проведенні підривної діяльності проти України.

Зі співробітником російської розвідки жінка зв'язувалася за допомогою месенджера Telegram. Слідство зафіксувало кілька епізодів зв'язку жінки з російською розвідкою.

У середині липня 2021 року співробітник ГРУ попросив фігурантку зібрати інформацію про "націоналістичні" організації, а також керівників підприємств, організацій, які можуть очолити регіон у разі його захоплення росією. Ще він просив дістати інформацію про інших проросійських осіб, які матимуть змогу брати активну участь у підтримці "нової влади". Жінка почала виконувати наказ, періодично надсилаючи зібрану інформацію.

Також зафіксовано, що в середині січня 2022 року співробітник ГРУ знову звернувся з проханням до жінки зібрати якомога детальнішу інформацію про формування ЗСУ та тероборони.

Зрадниця знову збирає дані про діячів політичних партій, списки військкоматів, військових частин у Миколаєві та в Очакові, інформацію про штаб тероборони з їх розташуванням, фото деяких учасників, дислокацію формувань ЗСУ та надсилає їх своєму куратору як мінімум до 16 січня.

Наприкінці березня фігурантці повідомили про підозру в частині 1 статті 111 Кримінального кодексу України ("Державна зрада"). Як зазначали тоді в прокуратурі, жінці за злочин загрожувала покарання у вигляді позбавлення волі на строк від дванадцяти до п'ятнадцяти років із конфіскацією майна.

Але в результаті до суду обвинувальний акт надійшов з іншою, легшою кваліфікацією – за частиною 1 статті 110 КК ("Зазіхання на територіальну цілісність та недоторканність України").

У суді обвинувачена Валентина Кожанова заявила, що визнає провину в злочині, що інкримінується, і про своє каяття щодо того, що сталося.

Суддя Заводського райсуду Андрій Лагода на початку серпня визнав жінку винною за частиною 1 статті 110 КК та призначив їй покарання у вигляді чотирьох років позбавлення волі. Водночас він вирішив звільнити її від в'язниці, призначивши два роки випробувального терміну. Дивно, бо саме завдяки “роботі” таких як обвинувачена за декілька днів до засідання вікна Заводського суду втратили все скло в результаті прильоту ракети від рашистів…

Суд не знайшов обтяжливих обставин. Але вказав на пом'якшувальні покарання чинники стан здоров'я обвинуваченої, відсутність судимостей раніше, "щире каяття та активне сприяння розкриттю кримінального правопорушення".

А ймовірному  інформатору окупантів у Миколаєві Юрію Арбатському, який заявив, що здавав координати об'єктів ЗСУ через "скасування у школі доньки російської мови", призначили арешт із заставою у 700 тисяч гривень.

Дещо пізніше інший миколаївський суд дав іншому корегувальнику вогню окупантів по Миколаєву можливість вийти під заставу у 200 тисяч гривень.

Водночас на Київщині директорка школи, яку підозрюють у співпраці з окупантами за обіцянку від окупантів отримання посади "міністра освіти" на окупованій Україні, випущена під заставу в пів мільйона гривень. Раніше в СБУ зазначили, що у разі захоплення столиці загарбники обіцяли їй посаду міністра освіти в лавах окупаційної адміністрації.

І вже зовсім кричущий випадок. коли Київський апеляційний суд пом'якшив вирок російському військовому Вадиму Шишімарину, засудженому за вбивство цивільного в Сумській області. Довічне ув'язнення йому замінили на 15 років позбавлення волі.

Дивно відреформовані  українські суди, що не помічають зради, та зазіхання на чуже життя !