Осінні канікули школярів: коли почнуться і чим зайняти дітей удома

Через пандемію коронавірусу осінні канікули в різних областях України почнуться в різні дні і тривалість їхня також буде неоднакова
Ексклюзив
Осінні канікули школярів: коли почнуться і чим зайняти дітей удома
Школа, канікули (Фото: pexels)
16 Жовтня 2021, 12:34
читать на русском

Календар шкільних осінніх канікул 2021 року зазнав змін через посилення карантину в регіонах України. Нинішні канікули не будуть синхронними для всіх школярів України, як ми звикли. У різних регіонах школярі підуть на відпочинок з різницею в кілька днів. І причиною тому – різна епідемічна обстановка щодо ковіду. Коли і де відпочиватимуть школярі, розбирався Парламент.ua.

На канікули – після онлайну або й зовсім без нього

Датами початку канікул в різних регіонах названі не 25 жовтня, як в навчальному плані,  а 11 чи 18 жовтня. Хоча у Львові, наприклад, дата початку канікул залишилася 25 жовтня, але вже від 18 жовтня учні 5-11 класів перейдуть на дистанційне навчання.

В Івано-Франківську, Вінниці, Харкові та Кременчуці, наприклад, керівники освіти не стали "морочитися" з онлайном і відправляють школярів на канікули вже з 18 жовтня. Натомість мелітопольські учні навчаються віддалено вже з 11 жовтня. Пощастило – чи не пощастило – школярам Хмельницького: вони підуть на канікули 18 жовтня, утім, в кожному випадку за рішенням адміністрації конкретного навчального закладу. І вже точно пощастило школярам Кропивницького та Слов’янську: канікули для них не лише почнуться 18 жовтня, але й триватимуть не один тиждень, а два.

У Дніпропетровській, Запорізькій, Донецькій та Одеській областях від 18 жовтня - "червона зона", тож тут теж розпочинаються вимушені канікули і тривалість їхня поки що невідома.

Діти, канікули (Фото: pexels)

Через складну обстановку з коронавірусом у Сумах – і щодо учнів, і щодо педагогів – канікули так само розпочнуть 18 жовтня, а скільки триватимуть, поки невідомо.

Херсонський департамент освіти планував продовжити  першу навчальну чверть до 1 листопада, але коронавірус зламав ці плани, й школярі також відпочиватимуть вже з 18 жовтня.

Здається, лише на Буковині та в Києві суттєвих змін в навчальному календарі не передбачають: оголошено, що осінні канікули триватимуть від 25 до 31 жовтня включно.

Опісля цього, згадав про осінні канікули і міністр освіти і науки Сергій Шкарлет. Він нагадав, що за минулий тиждень захворюваність на COVID-19 по всій території України стрімко зросла.

Відповідно до рішення Національної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій і пропозиції МОЗ, Міністерство освіти і науки рекомендує закладам загальної середньої освіти оголосити канікули з 18.10.21, - написав він.

Міносвіти звернулося до місцевих органів влади з рекомендацією вжити невідкладних заходів, спрямованих на збереження здоров’я дітей та працівників шкіл.

Чинним законодавством передбачено, що структура і тривалість навчального року й відпочинку між ними визначаються виключно рішенням педагогічної ради закладу освіти. А тому, звертаючись до педрад, прошу відповідально поставитися до рекомендацій МОН, - зазначив міністр.

Тим часом Міністерство охорони здоров'я та Міністерство освіти можуть ухвалити рішення, згідно з яким канікули продовжать до 3-4 тижнів. Причиною стало погіршення епідситуації в Україні.

Скоріш за все вони (канікули – ред.) будуть трошки продовжені. Але ми не вважаємо, що вони будуть доволі тривалими. Зазвичай вони тривають впродовж двох тижнів, ми зараз дискутуємо про термін 3-4 тижні, - пояснив головний санлікар України Ігор Кузін.

Карантин, канікули чи вільний обмін вірусами

Насправді питання епідемічної безпеки не можуть обмежуватися лише виведенням учнів зі стін навчальних закладів. Ще навесні 2020-го журналісти різних ЗМІ звертали увагу на те, що звільнені від навчання учні великими групками юрмляться у дворах і парках. Найдивніша картина, коли молодші школярі гуляють під наглядом когось із дорослих – здебільшого, мам чи бабусь, – які й собі збираються купками на лавочках під під’їздом.

Дуже часто карантин чи дострокові канікули стають серйозним випробуванням саме для дорослих: вони просто не знають, що робити зі своїми чадами, які вже від першого вересня починають навіть неепідемічної пори чекати канікул. І якщо раніше декому вдавалося вирватися на відпочинок усією сім’єю, то в умовах карантину і пов’язаного із ним бізнесового спаду люди, по-перше, тримаються за робоче місце, а, по-друге, нині така подорож так само небезпечна.

Школа, учням міряють температуру (фото: Фото: halfpoint/Depositphotos)

Деякі батьки запевняють своїх школяриків, що вони можуть скористатися цим часом, аби "підігнати" навчальні предмети, а ще намагаються якось обмежити час, який діти проводять із гаджетами. Звісно, добре, якщо вдома залишаються старші й молодші школярі, але й у такій ситуації треба увімкнути батьківську увагу та вигадку або скористатися досвідом молодих і по-сучасному креативних батьків, які охоче діляться ним в соцмережах.

І ще одне: якщо у вас немає можливості сидіти з дітьми всі канікули, вигадуйте для них такі заняття й завдання, які не тільки зацікавлять дітей, але й дадуть вам привід поспілкуватися про це, повернувшись додому.

Що робити з дітьми на канікулах

Перш за все – наберіться терпіння. Не давайте волі роздратуванню: діти ж не винуваті, що мають сидіти вдома.

  1. Майже безпрограшний варіант – запастися хорошою книжкою. І читати її по черзі: коли дорослі вдома, вони читають дітям уголос, а діти зустрічають батьків розповідями про те, що вони прочитали самостійно. Багатьом дітям по силі буде намалювати, про що вони дізналися за день з книги.
  2. Дівчатка – і деякі хлопчики теж – полюбляють вчитися готувати? Не пошкодуйте часу і певної суми грошей: купіть продукти до простого рецепта, витратьте час на його приготування, причому дорослі більшість операцій можуть тільки пояснити й спостерігати. Не переймайтеся, якщо не все виходитиме: якщо почнете робити все самі, ви можете надовго – коли не назавжди – "відбити" до цього охоту в дитини. Зате яка буде радість від спільного смакування за родинним столом! Радимо по можливості робити побільше фотографій, тоді у вас буде багато приємних спогадів!
  3. Якщо ваші діти люблять складати пазли, радимо купити картину з найбільшої кількості складових шматочків, щоби цього заняття вистачило на кілька днів. І не полінуйтеся опісля знайти великого розміру картон або фанеру і наклеїти складені пазли. Якщо матеріал для тла буде трохи більший за розміром, у якості рамки можна використати кольоровий скотч, самоклейну плівку або ізоляційну стрічку.
  4. Наразі в дитячих відділах супермаркетів пропонують значну кількість сучасних настільних ігр, які сприяють розвитку фантазії, посидючості й збагачують новими знаннями та навичками. Варто займатися цим разом з дітьми, щоби вони не відчували ваші завдання як ще одне навантаження.
  5. Звичайна прогулянка може стати цікавою пригодою, якщо ви запропонуєте дітям квест або фотосесію в осінньому парку. І відпаде необхідність просто наглядати за тим, як проводить ваше чадо вільний час.
  6. Ще якийсь час можна приділити перегляду сучасних освітніх каналів. Якщо навіть ви не маєте стільки вільного часу, щоби дивитися телевізор разом, запропонуйте дитині викласти нові знання у малюнках, оповіданнях чи навіть віршах.
  7. Гарно зацікавити дитину спільним написанням оповідання чи навіть книги. Про будь-що: мандрівки в космосі, пригоди піратів чи вигаданих дітьми ж якихось маленьких істот. Ваша спільна з дітьми фантазія не має меж!

Приділяйте вашим школярикам якнайбільше часу, навіть коли втомилися й хотіли б швидше усамітнитися. Проведений з дітьми час обов’язково стане для родини психологічним капіталом – якщо діти бачитимуть, що вам із ними по-справжньому весело й цікаво.

Читайте також