Біткоїн, альткоїни та інші: усе, що потрібно знати про десятку найпопулярніших криптовалют світу

Що таке цифрові гроші, звідки вони взялися та як ними розраховуватися
Ексклюзив
Біткоїн, альткоїни та інші: усе, що потрібно знати про десятку найпопулярніших криптовалют світу
Криптовалюта (Фото: pexels)
23 Жовтня 2021, 17:36
читать на русском

8 вересня 2021 року Верховна Рада України підтримала у другому читанні законопроєкт №3637, що дозволить легалізувати електронні активи та бізнес у цій сфері в Україні. Для пересічного громадянина – йдеться про криптовалюти, різновид цифрових грошей, дітище 21-го століття.

Криптовалюта цікава тим, що вона не належить конкретній людині або регулятору, при цьому немає єдиного центру емісії та нагляду. Все, що відбувається, – це дії самих користувачів і безпосередніх власників цифрових грошей. Відтак криптовалюта виступає альтернативою класичним валютам за деяких фінансових дисбалансів у світі. Американські коледжі та університети пропонують своїм студентам відвідати курси про криптотехнології, а Bitcoin потрапив у ТОП технологічних трендів останніх років. Парламент.ua розповідає про найпопулярніші криптовалюти світу.

Що таке криптовалюта та як її добувають

Емісія криптовалют зветься майнингом (англ. mine – видобувати). Володіння певним криптовалютним ресурсом називають форжінгом (англ. forge – кувати, чеканити). Облік ведеться в автоматичному режимі. Електронні гроші, на відміну від віртуальних – скажімо, в онлайн-іграх переважно використовуються для дистанційної купівлі реальних товарів і послуг.

Сама криптовалюта не має конкретного матеріального чи електронного втілення, це просто число, яке людям необізнаним абсолютно нічого не говорить: воно означає кількість прийнятих розрахункових одиниць, яка записується у відповідній позиції інформаційного протоколу і часто навіть не шифрується, як і інша інформація про транзакції з електронною валютою.

Криптовалюта (Фото: pexels)

Термін криптовалюта (давн.-грецьк. тайник) увійшов у вжиток 2011 року з "легкої руки" "Forbes". Хоча творці біткойну й багато інших авторів використовували термін "електронна готівка" (англ. electronic cash). Назва криптовалюта якнайкраще відповідає її особливостям: анонімність учасників, відсутність посередників, неможливість заблокувати чи заарештувати вкладення в ній, незворотність транзакцій.

За економічними умовами та наслідками платежі криптовалютою більше схожі на готівкові розрахунки, ніж на відомі варіанти безготівкових.

Про економічну суть та юридичний статус криптовалют точаться дискусії. У різних країнах криптовалюти розглядаються як платіжний засіб, специфічний товар чи електронний актив. Вони можуть мати певні обмеження в обігу (наприклад, заборона операцій з ними для банківських установ).

Першою криптовалютою став Bitcoin, створений 2009 року. Його розробником вважається Сатосі Накамото, хоча й невідомо, реальна це особа чи колективний псевдонім групи розробників. До липня 2013 року програмне забезпечення майже всіх криптовалют базувалося на системі Bitcoin.

Читайте також

Що таке альткоїни та як визначається курс криптовалют

Криптовалюти, які виникли після біткоїна, 2011 року, мають загальну назву альткоїни (англ. Altcoin – alternative coin). Уся розмаїтість їхня регулюється особливостями технологій, сфери застосування, ступенем анонімності чи особливостями систем зберігання та розрахунків. Багато альткоїнів схожі на біткоїн, хоча деякі мають суттєві відмінності.

Інколи нова криптовалюта виникає як відгалуження від попередньої шляхом зміни параметрів. Причому стара й нова криптовалюти можуть зберігати спільну історію транзакцій, що накопичилася до їхнього розділення.

Спочатку альткоїни виникали та розвивалися доволі бурхливо: на 2015 рік їхня кількість досягла 2 тис., далі процес дещо увійшов у рамки, й нині криптовалют нараховується близько тисячі. Для порівняння: реальних валют різних країн на нашій планеті нараховується трохи понад 150.

Топ-десятка криптовалют варіюється, залежно від конкретних аналітиків, які виступають в різних фінансових виданнях.

Криптовалюта (Фото: pexels)

Курси криптовалют – лише для порівняння – подаємо за даними Мінфіну України станом на 22 жовтня 2021 року

  • Bitcoin. Курс Bitcoin дуже коливається, переважно відповідаючи ринковим цінам золота, і на 22.10.2021 року становив $63 469 за одиницю.
  • Ethereum – криптовалюта й платформа для створення децентралізованих онлайн-сервісів. Концепт запропонований наприкінці 2013 року засновником журналу"Bitcoin Magazine" Віталіком Бутериним. Мережа запущена 30 липня 2015 року.  Нинішній курс – $4141,46.
  • Litecoin з'явився у жовтні 2011 року. Її творець – колишній співробітник Google Чарлі Лі – в підґрунтя своєї валюти намагався вкласти відповідність її ціни на біржі криптовалют ринковими цінами срібла. Тому лайткоїни називають "електронним сріблом". У цій системі власники спеціалізованих процесорів не мають переваг перед іншими користувачами. Поточний курс Litecoin – $198,92.
  • Ripple – криптовалютна платформа, орієнтована на операції з обміном валют без поворотних платежів. Розроблена компанією Ripple, запущена 2012 року. Поточний курс – $ 1,109.
  • Primecoin є зміненою версією біткоїну, запущеною 7 липня 2013 року Санні Кінгом, який створив також інші відомі криптовалюти. Система обчислює прості числа, серед яких послідовності Куннінгама. Поточний курс Primecoin – $0,101.
  • Peercoin-система створена в серпні 2012 року і посідає третє місце за популярністю серед криптовалют. Різниться від Litecoin і Bitcoin відсутністю обмежень на обсяг емісії та інфляцією в розмірі 1% на рік. Поточний курс Peercoin – $0,6943.
  • Namecoin – система альтернативних DNS-серверів, створена у квітні 2011 року. Поточний курс Namecoin – $1,31. Має обмеження емісії в 21 млн.
  • Feathercoin. Чергова копія Litecoin, створена у квітні 2013 р. і має учетверо більший обсяг емісії монет, ніж її прототип, а також істотно підвищений захист. Поточний курс Feathercoin – $0,0186. Обмеження емісії – 336 млн.
  • Freicoin. Валюта створена на основі Bitcoin 2013 року. Мета Freicoin – вирішити одну з проблем сучасних грошей, ґрунтовану на тому, що інвестори часто накопичують у себе валюту замість вкладення її, що може дестабілізувати ціни і загальмувати економічне зростання. Поточний курс Freicoin - $0,00649209. Обмеження емісії – 100 млн.
  • Monero – криптовалюта, орієнтована на підвищену конфіденціальність транзакцій, виникла 18 квітня 2014 року. Особлива анонімність стала приводом для звинувачень в тому, що Monero може використовуватися для торгівлі наркотиками, поширення дитячої порнографії тощо. 2017 року Європол висловлював занепокоєння зростанням популярності Monero. Однак у жовтні 2019 року Європол повідомив, що найпопулярнішою криптовалютою серед кіберзлочинності залишається Bitcoin.

Криптовалюта в Україні

За даними Кембридзького центру альтернативних фінансів, понад третина біткоїну нині концентрується у США. Зазначається, що це пов'язано з тим, що в Китаї майнінг криптовалют і всі операції з ними оголосили поза законом. Майнери почали масово покидати Китай, у пошуках місць з дешевими джерелами енергії. Такими стали для більшості з них Казахстан і Росія. Відтак частка Казахстану у світовому майнінгу біткоїна зросла до 18,1%, а на третьому місці за обсягами майнінгу – Росія (11,2%). Частка України в світовому майнінгу біткоїна становить 0,13%.

Закон про легалізацію криптовалют, прийнятий у нинішньому вересні Верховною Радою України, є базовим і визначає правовий статус криптовалютних активів, що надає юридичний захист користувачам і учасникам ринку. Офіційно працюватимуть іноземні та українські криптобіржі, а банки відкриватимуть рахунки для криптокомпаній. Українці зможуть задекларувати свої доходи у криптовалютних активах.

Пришвидшити прийняття такого закону змусив той факт, що, за даними Комітету ВР з питань антикорупційної політики, обсяг транзакцій з віртуальними активами в Україні становить близько 150-200 мільйонів доларів на день (!), а капіталізація віртуальних активів – понад 2 мільярдів доларів.

Директор з маркетингу Bitcoin-агентства KUNA Вадим Попов розповідає, що купити за криптовалюту,  якщо знайдеш продавця, який погодиться прийняти криптовалюту, можна все, що завгодно. Ймовірно, можна знайти й роботодавця, який платить в криптовалюті, та поки, швидше за все, це вдається лише із закордонним партнером у ІТ-сфері.

Інша справа, що, з огляду на зростання курсу криптовалют, не зовсім вигідно її зараз витрачати, її вигідно купувати й тримати, переконаний В.Попов.

В Україні встановили перші криптомати – спеціальні термінали для продажу криптовалюти, конкретно – біткоїни. Поміняти віртуальні монети на гроші теж можна, але не через криптомати, бо видача готівки через такі пристрої потребує банківської ліцензії.

Читайте також