Товари в розстрочку: як придбати та не переплатити шалені гроші

Банки та магазини нині пропонують покупцям оформити товари в розстрочку, або, як це тепер називається, на виплат, але чи вигідно це споживачам
Ексклюзив
Товари в розстрочку: як придбати та не переплатити шалені гроші
Кредит, розстрочка, покупка на виплат (Фото: pexels)
9 Жовтня 2021, 17:36
читать на русском

Купити бажані речі ми можемо трьома способами: заощадити певну суму, регулярно відкладаючи з зарплати, оформити розстрочку або взяти кредит готівкою. Розстрочка теж належить до кредитів, хоча має певні відмінності. Чи вигідний такий спосіб придбання товарів, розбирався Парламент.ua.

Розстрочка чи кредит

Популярність банківських кредитів вища, ніж ощадних депозитів, хоча заощаджувати вигідніше, ніж позичати. Причина популярності кредитів криється у психології – нам хочеться купувати новинки одразу, а не через рік чи два, коли вони подешевшають, або ми накопичимо на них гроші.

І готівковий кредит, і розстрочка належать до споживчих кредитів, призначених для придбання товарів та послуг.

Розстрочка – це цільовий кредит, який можна використати тільки на придбання певного товару в магазині конкретного продавця.

Кредит готівкою видається без цільового призначення й може бути використаний для будь-яких покупок або оплати послуг, як готівкою, так і безготівковими платежами.

Кредит — коли людина платить щомісячно умовні відсотки, а через певний час платите повне "тіло". А на виплат (розстрочка), це, коли повна вартість товару сплачується частинами.

І в одній, і в другій формі закладені проценти. Кредитор чи фінансова установа, чи банк, мають вказувати ці відсотки. Нагадуємо, що з 2021 року діє нове правило не лише для банків, а і для небанківських фінансових установ: запроваджено вимоги, щоб вони вказували справжні умови – що цей кредит вартує кінцевому споживачеві, а також прописували умови не дрібним шрифтом.

Кредит, розстрочка, покупка на виплат (Фото: pexels)

Які умови розстрочок пропонують кредитори

Здавалось би, що для позичальника немає ніякої різниці, й навіть більш привабливо виглядає пропозиція взяти кредит готівкою. Та насправді споживчі розстрочки бувають набагато вигіднішими.

В обох випадках позичити можна тільки таку суму, обмежену індивідуальним кредитним лімітом. Для готівкового кредиту така сума зазвичай перевищує ліміт для споживчої розстрочки.

Споживчі розстрочки здебільшого надаються до 1 року, але можуть бути й до 2-х, і навіть до 3-х років. Кредит готівкою – це, як правило, позика на 2-7 років, але може бути й короткостроковим.

Відсотки споживчої розстрочки нараховуються одразу на всю позичену суму, після чого борг розбивається на кількість місяців. Якщо термін кредитування перевищує 12 місяців, то переплата зростає через нарахування складних відсотків.

Якщо готівкові позики 2021 року банки видають під 22%–48% річних, то моментальна розстрочка на будь-які покупки чи витрати видається зі ставкою 22%–38% річних з терміном погашення до 2 років.

Найголовніша особливість споживчої розстрочки – клієнти банку можуть отримати розстрочку без переплат в мережах магазинів, які є партнерами банку. Від цих магазинів-партнерів банки й отримують комісійні.

Чи може розстрочка бути невигідною

Деякі банки пропонують для постійних клієнтів моментальну розстрочку на будь-які покупки в онлайн чи офлайн магазинах, тобто переводяться в кредит будь-які витрати, здійснені за допомоги банківської кредитної картки.

Насправді така розстрочка – це звичайний готівковий кредит під стандартний, або спеціальний (нижчий за стандартний) відсоток.

Порада: Не поспішайте переводити будь-яку покупку в розстрочку. Це варто робити тільки у випадку, якщо ви не знайшли потрібний вам товар в партнерській мережі, або можете придбати його в іншому магазині значно дешевше, навіть з врахуванням відсотків за кредит.

Згідно з даними НБУ, найкращі розстрочки в Україні пропонують: Приват Банк, Альфа Банк, Monobank (Universal Bank), А-Банк.

Кредит, розстрочка, покупка на виплат (Фото: pexels)

Як оформити розстрочку

Детальніше про умови розстрочок спеціально для Парламент.ua розповіла Анжела ДЗІНЗЮРА, спеціаліст з комунікацій ПриватБанку.

Наш банк пропонує клієнтам послугу "Оплата частинами" – покупка в розстрочку. Це найвигідніша пропозиція для клієнтів при умові, що клієнт розраховується за неї вчасно. Клієнт, який користується послугою "Оплата частинами", по суті купує товар на умовах безвідсоткового кредиту: ставка за ним символічна – 0,01% на місяць і вона не змінюється, якщо клієнт розраховується власними, а не позиченими (банківськими) коштами. Комісію замість покупця сплачує продавець. Сума платежу ділиться на рівні частини з терміном виплати від 1-го до 24 місяців: іноді покупець сам визначає кількість платежів, у деяких випадках продавець може обмежувати їх число на власний розсуд.

Популярність цієї програми не стільки психологічна, як фінансова: користування банківськими коштами без переплат та комісій.

Для оформлення розстрочки в банку не потрібно спеціально ходити до банку, витрачати час на узгодження умов, надавати додатково довідку про доходи або вказувати поручителя. Перший платіж клієнт проводить самостійно, а всі наступні банк автоматично списує із зазначеного карткового рахунку, заздалегідь попереджаючи клієнта про дату списання, - пояснює фахівчиня.

Як правило все оформлення розстрочки здійснюється на касі магазину-партнера. Деякі банки, зокрема і Приват мають партнерів і в онлайн магазинах, список їх можна знайти на сайті банку.

Щомісячну суму платежу за покупку можна вносити через додатки в Інтернеті, термінали самообслуговування або в будь-якому відділенні банку. Є можливість дострокового погашення розстрочки самостійно.

Чи можна повернути товар, який взятий у кредит чи в розстрочку

Відповідно до законодавства, у споживача є два тижні, щоб повернути товар з більшості товарних груп.

Незалежно від того, чи ви сплатили вартість відразу, чи розклали суму на виплати, продавець має повернути все, що від вас отримав. Але, не потрібно забувати, що на повернення інколи потрібно кілька банківських днів, і це має бути вказано в умовах кредитування чи виплат. Але гроші вам мають повернути.

Читайте також

1