Треба змінювати систему інклюзії: спецпроєкт до Дня працівників освіти

Наші журналісти опитали вчителів великих міст і маленьких сіл, аби дізнатися, чому школярі не хочуть вчитися, та яка нині роль педагогів у вихованні дітей
Ексклюзив
Треба змінювати систему інклюзії: спецпроєкт до Дня працівників освіти
Фото з особистого архіву Сніжани Розпотнюк
2 Жовтня 2021, 19:24
читать на русском
У першу неділю жовтня в Україні традиційно відзначають день працівників освіти. Трансформація суспільства останніх десятиліть помножена на пандемію коронавірусу змінила ставлення українців до освіти та педагогів. Напередодні свята Парламент.ua вирішив поспілкуватися з педагогами з різних куточків України і з`ясувати, чому вчитель перестав бути авторитетом, чому діти не хочуть вчитися, чи достатньо держава забезпечує педагогів та чи залишиться школа у її класичному вигляді після пандемії.

Усім нашим респондентам ми задали одні й ті самі питання, на які отримали абсолютно різні відповіді й цікаві бачення того, що ж потрібно змінити в українській освіті.

  • Яка, на вашу думку, роль вчителя? Яким має бути сучасний вчитель? Чому вчитель уже не має такого, як раніше, авторитету в суспільстві?
  • Чи достатньо держава забезпечує вчителів (зарплата, умови праці, соцпакети, обладнання тощо)?
  • Як, на вашу думку, можна зробити систему сучасної української освіти цікавою для учнів? Що б ви змінили в системі сучасної освіти?
  • Чи є майбутнє у дистанційної освіти після пандемії? Чи залишиться школа у своєму традиційному для нас розумінні?

На наші запитання вже відповіли Володимир Алєксєєв з Чернігівщини та Ольга Мірошнікова з Києва, а також Надія Капша з Буковини. Наступною з нами спілкується Сніжана Розпотнюк з Житомира, вчитель початкових класів та інформатики.

Читайте також

Яка, на вашу думку, роль вчителя,  яким має бути сучасний вчитель. Чому вчитель уже не має такого, як раніше, авторитету в суспільстві

Вчитель - це місток між дитиною і знаннями. Сучасний вчитель має бути комунікабельний, креативний, впевнений та з бажанням розвиватися. Вчитель перестав бути авторитетом, тому що у суспільства немає бажання черпати знання від вчителя, а всі впевнені що знання краще взяти з Інтернету. І батьки "краще знають як навчати їхню дитину".

Чи достатньо держава забезпечує вчителів (зарплата, умови праці, соцпакети, обладнання тощо)

Якщо порівнювати заробітну плату вчителя з багаторічним досвідом і молодого спеціаліста, то різниця буде майже вдвічі, втричі. Адже заробітна плата передбачає відсоткові надбавки через які старше покоління отримує більше коштів.

Умови праці, соцпакет я вважаю нормально забезпечуються.

Хороше обладнання зараз лише у кабінетах НУШ (сучасні парти і стільці, мультимедійні дошки, принтер, проєктор, ламінатор), решта кабінетів цього немає.

Як можна зробити систему сучасної української освіти цікавою для учнів. Що б ви змінили в системі сучасної освіти

Я б зробила більш профільне навчання або курс за вибором. Також якби можна, я б хотіла змінити інклюзивну систему в сучасних школах, тому що не всі діти можуть навчатися в соціумі (є діти з важкими діагнозами у яких серйозні розлади поведінки).

Чи є майбутнє у дистанційної освіти після пандемії та чи залишиться школа у своєму традиційному для нас розумінні

Якщо забезпечити усім нормальну техніку і нормальний інтернет, то є. І це чудова форма для навчання дітей з особливими потребами. Традиційна школа буде до того часу, поки усі вчителі не освоять комп‘ютери.

Читайте також

1