Український прорив на Паралімпіаді-2020: що чекає на спортсменів вдома

Нардеп та олімпійський чемпіон Жан Беленюк привітав паралімпійців та розповів про виклики, з якими стикаються спортсмени
Ексклюзив
Український прорив на Паралімпіаді-2020: що чекає на спортсменів вдома
Паралімпійська збірна України (Фото: Міністерство молоді та спорту)
6 Вересня 2021, 19:33
читать на русском

Вчора Україна зустрічала свою паралімпійську збірну, що повернулася з Токіо з чисельними медалями. Паралімпіада-2020, що тривала 12 днів, офіційно завершилася 5 вересня. Про здобутки української команди, проблеми та виклики, з якими стикаються наша паралімпійці, та нагороди, які на них чекають в Україні, розповість Парламент.UA.

Результат української збірної на Паралімпіаді-2020

Українська збірна на Паралімпійських іграх привезла з Токіо 98 медалей, з них: 24 золоті, 47 срібних і 37 бронзових. Тож у загальному медальному заліку, де позиція у рейтингу залежить від кількості золотих медалей, Україна стала 6-ю. Втім за загальною кількістю медалей українська збірна - п’ята.

Найбільшу кількість нагород українці здобули у змаганнях із плавання - 43 медалі та з легкої атлетики - 24 медалі, відзначили у Міністерстві молоді та спорту.

Лідерами за кількістю здобутих медалей стали українські плавці. Зокрема найтитулованішим українським спортсменом в Паралімпіаді-2020 став плавець Максим Крипак, який виборов 5 золотих медалей, одну срібну та одну бронзову. Слідом за ним також плавці Андрій Трусов з шістьма медалями, Єлизавета Мерешко з п’ятьма, та Денис Остапченко з трьома.

Окрім того, Максим Крипак став ще й найтитулованішим спортсменом не лише серед українців, а й взагалі на Паралімпіаді-2020.

Тож, в результаті, цьогорічна Паралімпіада для української збірної стала другою за результативністю. У 2016 році в Ріо-де-Жанейро українці отримали третє місце у загальному заліку та вибороли 117 медалей.

Що відомо про плавця Максима Крипака

максим крипак

Максим Крипак (Фото: PARALYMPIC.ORG.UA)

Загалом 26-річний харків’янин Максим Крипак виборов уже 15 медалей на Паралімпіадах, 10 із них - золоті. Він п'ятиразовий чемпіон світу та 10-разовий чемпіон Європи. Має вроджені порушення опорно-рухового апарату, однак попри це починав змагатися зі здоровими плавцями у школі олімпійського резерву. Про свій спортивний шлях Максим Крипак розповів журналістам у 2020 році.

Довго я займався серед здорових та навіть не знав, що є паралімпійський рух. Плюс на той момент мої батьки були, так би мовити, не в особливому захваті від того, що я можу займатися інваспортом. Вони боялися, що я якось зможу неправильно сприйняти цю атмосферу, і так далі, - відзначав тоді Крипак.

Проблеми та виклики для українських паралімпійців

Поділився своїми враженнями від Паралімпіади-2020 народний депутат, перший заступник голови комітету з питань молоді та спорту, олімпійський чемпіон, що привіз цьогоріч з Олімпійських ігор золоту медаль з греко-римської боротьби, Жан Беленюк.

В ексклюзивному коментарі Парламент.UA він розповів, що захоплюється досягненнями українських паралімпійців.

Українські паралімпійці завжди вражають своїми результатами, згадаймо лише минулу паралімпіаду. Вони тримають марку. Такими людьми треба пишатися, ставити їх за приклад, адже попри усі негаразди вони виборюють для нас велику кількість нагород, - зазначив Жан Беленюк.

Жан Беленюк (фото: facebook.com/zhanbeleniuk)

Також нардеп розповів про державні премії для українських чемпіонів Паралімпіади.

Зараз фінансова відзнака від держави для паралімпійців зрівнялася з сумою для олімпійців. Якщо минулих Паралімпійських ігор чемпіон отримував 40 тисяч доларів за перше місце, зараз цю суму підняли до 125 тисяч доларів, так само як і за олімпійську медаль.

Однак головне це те, що наші паралімпійці роблять це для людей, і ми бачимо по соцмережах, яку підтримку вони отримують від українців, які вболівали за них, - розповів нардеп.

Паралімпійці, як і олімпійці, стикаються з рядом проблем під час підготовки до змагань, відзначив Беленюк.

Що стосується баз тренувальних, знаю, що в паралімпійців була шикарна база в Євпаторії в Криму, не знаю її долі наразі, але зрозуміло вони не можуть нею користуватися. Також актуальне питання розбудови спортивної інфраструктури, воно зачіпає і олімпійців, і паралімпійців.

Добре, що в цьогоріч виділили кошти на те, щоб почати будувати нові та або модернізувати чи перебудовувати застарілі об’єкти спортивної інфраструктури. Тому все робимо, інша річ, що все впирається в фінансові можливості. Але бюджет на цей рік був більше 7,7 мільярда гривень - це рекордний показник по нашій галузі, тому думаю, що тенденція таки позитивна і ми працюємо в цьому напрямку, - пояснив нардеп.

Окрім того, на думку народного обранця, порівнювати цьогорічні здобутки паралімпійців та олімпійської збірної в Токіо - не коректно.

Це кажуть люди, які не розуміють тонкощів. Паралімпійці молодці, але на Олімпіаді рівень українців значно вищий. Тому порівняння результатів паралімпійців і олімпійців зовсім не коректне. Наші олімпійці молодці, що взагалі відібралися, адже навіть це - вже непроста річ. Аби фахово коментувати слід бути в темі, - наголосив Беленюк.

1