Бізнес з ОПЗЖ та вілла у Франції: журналісти розповіли про статки уже ексголови "Київміськбуду" Кушніра

Ігор Кушнір пішов з посади з гучним скандалом після того, як у ЗМІ спливла інформація про розкішну віллу на Лазурному узбережжі Франції
Головне
Бізнес з ОПЗЖ та вілла у Франції: журналісти розповіли про статки уже ексголови "Київміськбуду" Кушніра
Ігор Кушнір
27 Березня 2024, 18:49
читать на русском

Вілла на Лазурному узбережжі вартістю 20 мільйонів євро, підйом на Еверест за 150 тис. доларів та виїзд за кордон з довідкою про інвалідність – далеко не все, чим може похвалитися екскерівник "Київміськбуду". Його сім’я ймовірно володіє компаніями, які зареєстровані на Кіпрі, Литві, Віргінських островах та пов’язані з підсанкційними особами.

Про це пише видання Стопкор.

У 2023 році гігант ринку нерухомості столиці України "Київміськбуд" потрапив у гучний скандал, а з ним і його керівник Ігор Кушнір.

Чому саме стільки уваги саме для цього підприємства і його керівника, адже це не одна містобудівна організація? А все тому, що це найбільший будівельний холдинг, 80% акцій якого належить громаді Києва.

То ж влітку 2023 року наглядова рада та правління "Київміськбуду" вирішили провести аудит компанії із залученням однієї з провідних міжнародних аудиторських фірм, а Ігор Кушнір був відсторонений від роботи, а пізніше він подав заяву на звільнення та написав про це на своїй сторінці у Facebook.

"Київська міська рада ухвалила звіт тимчасової контрольної комісії з питань перевірки діяльності "Київміськбуду". Вважаю це остаточною крапкою над "і", яка знімає будь-які питання щодо правомірності діяльності менеджменту та ситуації в компанії в цілому…  очолив "Київміськбуд" рівно 12 років тому. І сьогодні, аби уникнути маніпуляцій та пересудів, мною прийнято рішення піти з посади Голови правління – президента "Київміськбуду", якій я присвятив значну частину свого життя", - йшлося у повідомленні.

Поїздки за кордон з довідкою про інвалідність

Попри перевірки та обшуки Ігор Кушнір ще у травні 2023 році вільно виїхав за кордон, адже має довідку про інвалідність. Отож, поки там поліція шукала розтрачені кошти виділені для фінансування програми "Економічного та соціального розвитку міста Києва 2021-2023", екскерівник відпочивав та піднімався на Еверест. Про що також повідомив у Facebook.

"Мене не треба жаліти, але ніколи не думав, що доведеться у виправдальному тоні говорити про свої діагнози. Так, у мене рак, я інвалід, і з ним я піднявся на Еверест. Виїжджав за кордон я також на законних підставах. Залишу це на совісті хайпожерів: бережіть себе та нехай вам ніколи не доведеться дізнатись, що таке онко", – заявив він.

Проте, Кушнір не повідомив про суму, яку він витратив на сходження. А це не мало не багато – 75 тис. доларів США з людини. Тобто, поки пересічні українці збирали кошти на необхідне для Збройних сил України Ігор Кушнір з дружиною Оксаною розважався за 150 тис. доларів США.

До речі сьогодні його сторінка у Facebook чомусь недоступна. Він відсутній у друзях навіть у соціальних мережах у свого сина Іллі.

Але це був не перший перетин кордону Кушніром. Ще бувши на посаді голови правління "Київміськбуду", він не раз відвідував Європу. За дослідженням колег-журналістів із Bihus, 27 лютого 2022 року Кушнір виїхав з України до Угорщини через пункт пропуску Вилок. І це через три дні після початку повномасштабного вторгнення. Пан Ігор залишався за кордоном до середини квітня.

Проте, після повернення до України через півтора тижня він знову виїхав за кордон. Пізніше він також виїжджав з України у травні, червні та липні. Загалом з початку вторгнення росії у лютому 2022 року Кушнір перебував за кордоном 240 днів, що становить 8 місяців загалом.

Тобто, у 2022 році, коли усі працювали на армію, а на офіційній сторінці "Київміськбуду" писалися патріотичні гасла про допомогу, керівник організації більшу частину року перебував за кордоном і не з волонтерськими справами.

Щодо своїх статків, то Кушнір стверджує, що протягом багатьох років він займався бізнесом, який після його приходу до "Київміськбуду" передав своїй дружині. Якраз це збіглося з тим часом, коли його дружина, Оксана, стала власницею розгалуженої мережі будівельних компаній. Але компанії переважно чомусь мають реєстрацію на Кіпрі, у Литві та на Британських Віргінських островах.

Цікаво, що до бізнес-партнерів багатьох з них входять особи, які мають близькі зв’язки з забороненою "ОПЗЖ", зокрема Віктором Медведчуком, який є кумом президента росії.

Чим володіє Оксана Кушнір і з ким водить дружбу

Дружина Ігоря Кушніра Оксана є громадянкою України, яка має паспорт і прописку на Кіпрі, і виступає як кінцевий бенефіціар у литовській компанії Baltijos Gildija. Хоча, як відомо, законодавство України не передбачає можливості подвійного громадянства. До речі, "відповідно до статті 4 Конституції України, в Україні існує єдине громадянство. А пункт 1 статті 19 Закону України "Про громадянство України" добровільне набуття громадянином України громадянства іншої держави, якщо на момент такого набуття він досяг повноліття, є підставою для втрати громадянства України", – говориться в офіційному роз’ясненні Державної міграційної служби України.

Ця компанія займається комерційною нерухомістю та володіє бізнес-центрами Link та Core у місті Вільнюс. Будувала бізнес-центр Link Литовська компанія UAB Baltijos Gildija. Початок цього проекту датується 2016 роком, коли литовська компанія UAB Mavlada стала засновником UAB Baltijos Gildija, як це вказано у литовському реєстрі. У 2017 році до співзасновників Baltijos Gildija доєдналася кіпрська компанія Koksi Holding Ltd. І тут дуже цікаво. Володимир Кравець, є власником Mavlada, тоді як у Koksi Holding Ltd власниця Оксана Кушнір, дружина керівника ПАТ "ХК "Київміськбуд". І уже кінці 2020 року Koksi Holding залишилася єдиним засновником компанії Baltijos Gildija.

Варто також відзначити, що Володимир Кравець - син Андрія Кравця, колишнього керівника "Межигір’я". У 2020 році був обраний депутатом Київської міської ради 9-го скликання від партії Медведчука "Опозиційна платформа - За життя".

Компанія Koksi Holdings LTD, що належить Оксані Кушнір є одним з бенефіціарів інвестиційного фонду "Ковернот", який разом з іншим інвестиційним фондом "Хантер у 2023 році стали співвласниками ТОВ "Капітал-Схід".

Тож, як бачимо, Оксана Кушнір є офіційним партнером Павла Якубенка, який керував "Трускавецькурортом" і санаторіями на Львівщині, що мали зв’язки з політиком Юрієм Бойком. Син Павла Якубенка, Володимир, працював у НАК "Нафтогаз України" за керівництва Юрія Бойка, тоді як обидва Якубенки були членами наглядової ради ПрАТ "Трускавецькурорт".

Але і це ще не все. Серед суб’єктів, які 19 лютого 2021 року опинилися під санкціями Ради національної безпеки і оборони України, була компанія Klodius Investments Limited. Ця компанія є зареєстрованою на Британських Віргінських Островах та є власністю громадянки Кіпру Оксани Кушнір.

Цікавим фактом є те, що 18 лютого, якраз навіть у день перед підписанням санкційного списку президентом України компанія Klodius Investments Limited вийшла з-поміж акціонерів двох будівельних компаній: ТОВ "БУД-ПРОЕКТ ГРУП"  та "ІНВЕСТКОНСАЛТИНГ-до". Новим власником компанії "ІНВЕСТКОНСАЛТИНГ-до" стала компанія "МЕДАЛІОН ІНТЕРНЕЙШЕНЛ КО", кінцевим бенефіціарним власником якої є Оксана Кушнір.

Щодо ТОВ "БУД-ПРОЕКТ ГРУП", то з 16 по 18 лютого склад її власників також зазнав раптових змін.

За інформацією Bihus.Info Оксана Кушнір також володіє віллою на Лазурному узбережжі, яка вартує майже 20 мільйонів євро.

Розташована вона у містечку Вільфранш-сюр-Мер, неподалік від Ніцци. Вілла під назвою Cayo має площу 850 квадратних метрів і складається з 6 спалень з особистими ванними кімнатами, великої вітальні, винного погребу та просторої кухні. Маєток розташований на закритій території площею понад 5 000 квадратних метрів і оснащений басейном з панорамним видом на море, великим садом і гаражем на 8 автомобілів.

Процес придбання цієї вілли розпочався у 2019 році, коли кіпрська компанія Оксани Кушнір, Koksi Holding, уклала угоду про купівлю французької фірми SCP Cayo, на яку була зареєстрована вілла. Фінальний етап оформлення відбувся навесні 2020 року. Французькі рієлтори оцінили вартість маєтку в 20 мільйонів євро.

Успішні діти Ігоря Кушніра

Проте, не лише дружина Ігоря Кушніра володіє будівельним бізнесом. Донька Кушніра Дар’я, яка проживає у Лондоні та активно подорожує по світу у травні разом зі своїми подругами провела відпустку у приватній віллі, але не сімейній. Але вона може собі дозволити таку розкіш. І далеко не тому, що батьки мають кошти. Дар’я є одним з кінцевих бенефіціарів британської компанії Alliance 1903 LTD, яка була зареєстрована в Лондоні наприкінці 2022 року. За даними з британського реєстру, ця компанія також займається розвитком нерухомості.

Син Ігоря Кушніра Ілля зараз проживає у Києві. Він депутат Київради і балотувався від УДАРу у Голосіївському районі під номерами 10 та 11 у загальному списку. І коли Уповноважена з прав людей із інвалідністю Леся Петрівська склала мандат, то наступним за списком увійшов кандидат Ілля Кушнір.

В декларації за 2023 рік, молодий депутат реєструє 2 мільйони 400 тисяч доларів, 2 мільйони 268 тисяч євро, 15 мільйонів гривень

Як пишуть відкриті джерела, під час перших двох "воєнних" засідань Київради, тобто під час спроб захоплення столиці, Ілля Кушнір був відсутній. Його присутність вперше була зафіксована під час поіменного голосування 15 квітня. Після цього він рідко відвідував засідання - з 17 проведених засідань у період з 24 лютого по 31 грудня 2022 року, депутат з’явився лише на 8.

Щоправда, на сьогодні, чи майже не кожне засідання Київради Ілля Кушнір показує на своїй сторінці у Facebook. А нещодавно стало відомо. що він склав мандат депутата Київради.

Нагадаємо, Ігор Кушнір понад 10 років обіймав посаду президента “Київміськбуду” – компанії, яка на 80% належить місту Київ. Раніше журналісти Bihus.Info показали, як на виведеній землі з Київміськбуду у Козині бізнес-оточення та родичі Ігоря Кушніра збудували закрите котеджне містечко. Вартість зведених там будинків можна оцінити у понад 3 мільйони доларів. Тоді ж діяльністю “Київміськбуду” зацікавилися і в Національному антикорупційному бюро, а Київрада створила спеціальну комісію щодо перевірки фактів опублікованих в ЗМІ щодо діяльності “Київміськбуду”. Справи компанії в останні роки йшли не надто добре, а на початку 2023-го вона призупинила будівельні роботи та просила про додаткове фінансування з бюджету.

Компанія дружини президента “Київміськбуду” Ігоря Кушніра у 2019-2020 роках придбала французьку фірму, на яку оформлена розкішна вілла на Лазуровому узбережжі з орієнтовною вартістю у 20 мільйонів євро.

Читайте також

1