Через аномальне тепло у Чорнобильському заповіднику розпустилася верба - фото

Така поведінка рослини зовсім не типова для зими
Через аномальне тепло у Чорнобильському заповіднику розпустилася верба - фото
Вербові котики (Фото: Чорнобильський радіаційно-екологічний заповідник)
9 Січня 2021, 20:00
читать на русском

У Чорнобильському радіаційно-екологічному біосферному заповіднику через аномальну теплу погоду на Різдво розпустилися вербові котики.

Фотографії природної аномалії виклали співробітники заповіднику на сторінці у Фейсбуці.

Весна?  Ні. Погодні аномалії. Верба тягнеться за теплом, от і прагне зацвісти. Але січневі плюси дуже оманливі. Мороз повернеться й вербові котики мусять зачаїтись до ранньої провесни. А поки – ще рано, - підписали світлини біологи.

Вочевидь верба переплутала сезони через дуже теплу погоду, яка тримається цієї зими. Зазвичай верба, або як її ще називають — червоноліз, починає цвісти у квітні або на початку травня. За умови, якщо вночі температура повітря буде близько нуля, а вдень вище нуля, верба починає розпускатися незалежно від пори року.

Читайте також

У нормі рослина завжди прокидається після холодів, ранньою весною. При цьому на пагонах розкриваються пухнасті бруньки - котики.

Нагадаємо, синоптики дали прогноз погоди на січень 2021 року. Українцям обіцяють, що у січні температура повітря не опускатиметься нижче п'яти-семи градусів морозу та не очікуються снігопади.

Синоптики попередили українців, що чекати традиційної сніжної зими не варто. Синоптик Українського гідрометцентру Владислав Білик розповів, що нинішня зима не повинна бути настільки ж аномально теплою, як попередня. Він зазначив, що найнижчі температури, як правило, спостерігаються в кінці січня – на початку лютого.

1