Єрмак, Татаров, Никифоров: хто із підлеглих Зеленського заробляє більше глави держави

Підлеглі президента Зеленського заробляють вдвічі більше за нього
Головне
Єрмак, Татаров, Никифоров: хто із підлеглих Зеленського заробляє більше глави держави
Андрій Єрмак Фото: president.gov.ua
17 Січня 2023, 15:32
читать на русском

Глава офісу президента Андрій Єрмак та його заступники отримують зарплати майже удвічі вищі за президента Володимира Зеленського.

Видання "Главком" скерувало інформаційний запит щодо зарплат президента та окремих працівників Офісу Зеленського за 2022 рік в Державне управління справами, яке опікується матеріально-технічним, побутовим та іншим забезпеченням діяльності глави держави. У ДУС відповідати на запит відмовилися до закінчення  воєнного стану.

"…Через обставини непереборної сили, допускається відстрочка в задоволенні запиту на інформацію", – скинула із себе відповідальність за оприлюднення інформації керівниця відділу контролю виконавської дисципліни та доступу до публічної інформації ДУС Світлана Андріанцева.

У підсумку видатки на держнагороди "Главком" знайшов за допомогою держпорталу публічних коштів. І чекати закінчення війни не довелося.

Почнемо із заробітків самого президента. За даними вебпорталу використання публічних коштів, у 2022 році Володимир Зеленський одержав 270,48 тис. грн заробітної плати. З цієї суми вже сплачено податки. Такими ж заробітки глави держави були й 2021 року. Отже, щомісячно на картку президента "падає" 22,54 тис. грн зарплати.

Набагато вищі доходи отримує керівництво Офісу президента. Очільник Офісу, як він себе називає менеджером президента, Андрій Єрмак торік заробив 457,01 тис. грн. У середньому, це майже 40 тис. грн за місяць. Виплати ДУС ділило на аванс та решту зарплати.

Для порівняння: у 2021 році Єрмак одержав 453,69 тис. грн зарплати. Окремо ДУС відшкодувало йому 14 тис. грн за відрядження за кордон. Більше, ніж у Зеленського, зарплати мають і заступники Єрмака. Зокрема, Ростислав Шурма – 334,51 тис. грн, Кирило Тимошенко – 380,61 тис. грн, Андрій Смирнов – 383,69 тис. грн, Олег Татаров – 403,74 тис. грн.

Цікаві зміни зафіксовані у доходах заступника керівника Офісу президента Олексія Дніпрова. Минулого року він отримав 438,28 тис. грн зарплати. Окремо узяв 42,36 тис. грн відпускних. Попри це 2022 рік виявився не таким щедрим, як попередній. Як підтверджують публічні відомості, у 2021 році він одержав 778,05 тис. грн зарплати, 168,15 тис. грн відпускних, 84,5 тис. грн матеріальної допомоги, 18,38 тис. грн допомоги по тимчасовій втраті працездатності і 15,96 тис. грн премії.

Окрему увагу "Главком" звернув на двох співробітників Офісу президента. Мова про прессекретаря президента Сергія Никифорова та помічницю глави держави Марію Левченко.

Як відомо, речник Никифоров з’явився в Офісі глави держави на початку липня 2021-го. І до кінця того ж року встиг заробити 298,49 тис. грн, що більше, ніж його шеф Володимир Зеленський за весь рік. У 2022 році Никифорову виплатили 585,64 тис. грн зарплати.

Марія Левченко була помічницею президента до 21 грудня 2021 року. Тепер вона обіймає посаду заступника керівника Кабінету президента-керівника Служби забезпечення заходів президента. Варто нагадати, що в Офіс глави держави Левченко прийшла з "Кварталу 95", де також була помічницею Володимира Зеленського. У "Кварталі" вона отримувала зарплату (близько 145 тис. грн за рік).

Прискіплива увага до Марії Левченко та її ролі на Банковій виникла у грудні 2021 року. Тоді її чоловік і на той момент заступник міністра внутрішніх справ Олександр Гогілашвілі втрапив у гучний скандал. Саме тому ЗМІ зацікавилися і Левченко, яка, як з’ясувалося, пересувалася у супроводі охорони та на спецавтомобілях Служби безпеки України з номерами прикриття. Після скандалу з чоловіком Марію Левченко офіційно оформили в Офіс президента, де вона за 2022 рік заробила 535,39 тис. грн, що у рази більше, ніж у "Кварталі 95".

Читайте також

1