Кабмін обіцяє за 5 років осучаснити студентські гуртожитки

Наразі умови далекі від сучасних стандартів житла
Кабмін обіцяє за 5 років осучаснити студентські гуртожитки
Студент (фото: Pexels)
26 Серпня 2021, 18:05
читать на русском

Кабінет міністрів України схвалив концепцію розбудови гуртожитків, згідно з якою умови проживання студентів покращать.

Відповідне розпорядження уряд ухвалив на засіданні у четвер, 26 серпня.

Так, Кабмін підтримав Концепцію Державної цільової соціальної програми відновлення та розбудови мережі гуртожитків для проживання здобувачів освіти закладів вищої освіти на 2022-2026 роки.

За даними Держстату, на початку 2019/20 навчального в Україні працює 281 заклад вищої освіти, де навчається понад 1266 тисяч студентів. Щороку до 50% з них потребують місця в гуртожитку. Найбільша потреба - у великих університетських центрах, але багато студентів не можуть поселитися до гуртожитку та змушені орендувати житло за досить високими цінами.

Наразі існує три типи гуртожитків для студентів:

  • Гуртожитку економкласу з коридорною системою планування, душовою кімнатою в підвальному приміщенні (або однією на кілька поверхів), кухнею та санвузлом на поверсі.

Здебільшого у таких гуртожитках проживають у переповнених кімнатах (від чотирьох до восьми осіб), що несе стресові ризики для здобувачів освіти і не сприяє їх ефективному навчанню.

  • Гуртожитки підвищеної комфортабельності з секційним (блоковим) планування, де на дві, або чотири кімнати, є санвузол, душова або ванна кімната, іноді також кухня.
  • Гуртожитки готельного типу, в яких для кожної кімнати передбачений окремий санвузол з душовою (ванною) кімнатою.

У документі зазначається, що навіть у двох останніх умови далекі від сучасних стандартів житла та потреб молодої людини. Зокрема, тут є проблеми з облаштуванням кімнат сучасними і зручними меблями, відсутні окремі приміщення для навчання, дозвілля, занять спортом, немає доступу до інтернету, зазначається в тексті.

Гуртожиток в Україні

Гуртожиток в Україні Фото: ВСТУП / ГУРТОЖИТОК 2021 у Facebook

За приблизними оцінками всіх гуртожитків, що перебувають на балансі закладів вищої освіти, до 80% - економкласу, близько 15% - з ознаками підвищеної комфортабельності, лише близько 5% - готельного типу.

Програму, яку пропонує Кабмін, передбачається виконати впродовж 2022-2026 років. Уряд пропонує такі шляхи та способи розв'язання проблеми:

  • ремонт та реконструкція старих гуртожитків, добудова недобудованих та будівництво нових за потреби;
  • ремонт систем електро-, тепло-, водопостачання, водовідведення та каналізації, модернізація або встановлення систем протипожежного захисту, забезпечення гуртожитків засобами безперешкодного доступу до об'єктів, створення умов доступності для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення;
  • створення комфортабельних умов проживання та оснащення додатковими зручностями (спортивними залами, пральними кімнатами, приміщеннями для самопідготовки, залами для групової роботи, обладнаними сучасними меблями, з доступом до Інтернету);
  • збільшення кількості гуртожитків готельного типу та підвищеної комфортабельності;
  • впровадження енергоощадних технологій, встановлення лічильників на електроенергію у житлових кімнатах;
  • поетапний процес фінансування виконання однотипних робіт одночасно для всіх визначених об'єктів закладів вищої освіти відповідної сфери управління.

Нагадаємо, що 31 травня під час форуму "Україна 30. Освіта" президент Володимир Зеленський (досьє Володимира Зеленського) підписав указ про створення президентського університету. Будівництво президентського університету на території державного "Експоцентру України" (ВДНГ, Київ) за три роки коштуватиме 7,2 млрд грн.

В кінці червня 2021 року Кабінет міністрів України схвалив концепцію реалізації проєкту "Президентський університет", який запропонував Володимир Зеленський.

Кабінет міністрів затвердив план заходів, необхідних для створення Президентського університету.

Читайте також наш матеріал: ЗЕуніверситет майбутнього: скільки заплатимо та чи збудують

Читайте також

1